@ MagendaΓράφεις:
«...ενα τανκακι 2ml υγρου περιεχει τοση νικοτινη οση 1 πακετο τσιγαρα αντιστοιχου προφιλ νικοτινης με αυτη που επιλεγουμε στα υγρα μας! Για παραδειγμα σε 2ml με 6 mg/ml ("low") νικοτινη περιεχονται 12 mg νικοτινης, οση και σε ενα 20ρι πακετο Marlboro Lights...»Να διορθώσουμε λοιπόν λίγο την διατύπωση:
Ένα τανκάκι με 2 ml υγρού 6mg/ml περιέχει 12 mg νικοτίνης.
Ένα τσιγάρο Marlboro light (που στο κουτί γράφει 0.6 mg νικοτίνης) περιέχει 6 mg νικοτίνης και όχι 0.6 mg. Το πακέτο δηλαδή που αναφέρεις για παράδειγμα περιέχει 120 mg νικοτίνης και όχι 12 mg! Το 0.6 mg (ανά τσιγάρο) που γράφει στο πακέτο δεν είναι η περιεκτικότητα αλλά η εκτιμώμενη απορρόφηση (ή πρόσληψη αν προτιμάς) νικοτίνης που θα κάνει ο οργανισμός μας ανά τσιγάρο όταν αυτό γίνει καπνός. Με λίγα λόγια, τα υγρά ατμίσματος αναγράφουν στο μπουκαλάκι την περιεκτικότητα του υγρού σε νικοτίνη ενώ τα πακέτα των τσιγάρων την εκτιμώμενη απορρόφηση νικοτίνης από τον καπνό ανά τσιγάρο. Το ένα νούμερο μετράει κάτι πριν ανοίξουμε καν το μπουκάλι και το δεύτερο κάτι άλλο αφού όμως έχουμε ανοίξει το πακέτο και έχουμε φουμάρει το τσιγαράκι μια χαρά...
Αυτά που έγραψα από πάνω είναι γεγονότα, είναι αντικειμενικά και δεν έχεις παρά να ψάξεις λίγο στο internet για να τα διασταυρώσεις. Αυτό που σηκώνει πολύ κουβέντα είναι το πως καταλήξαμε σε αυτό το νούμερο εκτιμώμενης απορρόφησης νικοτίνης στα τσιγάρα και κυρίως ποια είναι η εκτιμώμενη απορρόφηση νικοτίνης στα ατμιστικά υγρά.
Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο. Η απορρόφηση λοιπόν νικοτίνης στα τσιγάρα εκτιμάται πως είναι γύρω στο 10% της συνολικής περιεκτικότητας τους, με βάση κάποιες μελέτες (*) που έγιναν πριν πολλά-πολλά χρόνια. Δεν έχω τρόπο να ξέρω αν το 10% είναι σωστό αλλά μου φαίνεται λογικό η απορρόφηση να μην είναι 100% ούτε και 0%. Τώρα αν αντί για 10%, είναι 15% ή 25% ή 85% ομολογώ δεν έχω τα μέσα να το διαπιστώσω μόνος μου. Είναι όμως εξαιρετικά ενδιαφέρον το ότι οι πολέμιοι του καπνού επί χρόνια επιτίθονταν με ιδιαίτερη σφοδρότητα στις μελέτες αυτές, χαρακτηρίζοντας τις εν πολλοίς αυθαίρετες και κατά παραγγελία, και το νούμερο αυτό (το περίπου 10%) εξωπραγματικά μικρό. Αυτό που είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον, είναι το ότι οι πολέμιοι του ατμίσματος σήμερα (που μοιάζει να είναι οι πολέμιοι του καπνού χθες) επικαλούνται μεταξύ άλλων και την ορθότητα αυτών ακριβώς των μελετών που μέχρι πριν λίγο καιρό αμφισβητούσαν!
Ας πάμε όμως σ’ αυτό που πραγματικά ενδιαφέρει όλους εμάς τους ατμιστές, μιας και με τον καπνό μοιάζει να έχουμε ξεμπερδέψει οριστικά (ελπίζω). Η απορρόφηση νικοτίνης κατά το άτμισμα είναι ένα δύσκολο θέμα και πάντως εντελώς εκτός της δικής μου εξειδίκευσης. Η λογική μου λέει πως, όπως και με τα τσιγάρα, το νούμερο αυτό δεν θα είναι 100% (κάτι εκπνέουμε μετά την τζούρα, έτσι δεν είναι;) όπως δεν θα είναι και 0% (κάτι θα κατακρατούμε, έτσι δεν είναι;). Αυτό που δεν χρειάζομαι καμία μελέτη να μου επιβεβαιώσει είναι το ότι ο ανθρώπινος οργανισμός
δεν διαθέτει την μοναδική ικανότητα φιλτραρίσματος του ατμού που παράγει μια ατμιστική συσκευή, ώστε να απορροφά το 100% της περιεχόμενης σ’ αυτόν νικοτίνης και μετά να αποβάλλει νέφη μπανάνας εντελώς κεκαθαρμένα από αυτήν! Ενώ με τον καπνό του τσιγάρου την μοναδική αυτή ικανότητα την χάνει με αποτέλεσμα να μπορεί να απορροφήσει μόνο ένα ποσοστό πολύ πιο κοντά στο τίποτα (10%); Στο δικό μου μυαλό όλα αυτά περισσότερο μοιάζουν με αστειότητες...
Σε προτρέπω (σε παρακαλώ!) να διαβάσεις με προσοχή τα links που σου παρέθεσε ο Atmos πιο πάνω και να ψάξεις κι άλλα, γιατί όχι; Σε διαβεβαιώ πως αυτό ακριβώς έκανα κι εγώ όταν πρωτομπήκα στο φόρουμ και παρόλο που δεν έχω βρει ακόμα απαντήσεις για όλα μου τα ερωτήματα, έχω σίγουρα βρει μια πολύ καλύτερη υγεία από αυτήν που έφερα μαζί μου όταν πρωτογράφτηκα εδώ...
Κ.
ΥΓ. Τρόμαξα λίγο με το ποστ σου είναι η αλήθεια. Φοβήθηκα μη το διαβάσει κάποιος νέος ατμιστής που ατμίζει 4ml υγρού με 18άρα νικοτίνη και βγάλει το
εντελώς λανθασμένο συμπέρασμα πως ίσως καλύτερα θα ήταν να ξαναρχίσει να καπνίζει δυο-τρία πακέτα τσιγάρα την ημέρα αφού πιο λίγη νικοτίνη θα παίρνει έτσι. Γι’ αυτό και αισθάνθηκα την ανάγκη να απαντήσω έστω και καθυστερημένα...
(*)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1476-5381.1949.tb00555.x/pdf