Λέει πως τα επίπεδα της κοτινίνης, ενός προϊόντος μεταβολισμού της νικοτίνης, (συχνά μετριέται αυτό γιατί η ίδια η νικοτίνη διασπάται πολύ γρήγορα), στο σάλιο είναι αντίστοιχο με αυτό καπνιστών και σίγουρα μεγαλύτερο από αυτό χρηστών προϊόντων αντικατάστασης νικοτίνης, σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που βρίσκανε σημαντικά λιγότερη.
Για το δείγμα, ήρθαν σε επαφή με κόσμο σε διάφορα φόρουμ για το η.τ ανά τον κόσμο. Σε καμιά διακοσαριά άτομα στείλανε το σακουλάκι περισυλλογής του σάλιου και ερωτηματολόγιο (χοντρικά). Οι 31 απαντήσανε.
Ελέγξανε τον σίελό τους και μελετήσανε τα αποτελέσματα.
Πώς εξηγούνε το γεγονός πως, σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, σε αυτήν βρήκανε μεγάλη ποσότητα νικοτίνης;
- Έμπειροι χρήστες η.τ: Ξέρουν πώς να τραβάνε τζούρες ώστε να παίρνουν την νικοτίνη τους, σε αντίθεση με τους αρχάριους χρήστες η.τ στις προηγούμενες έρευνες, που τους δώσανε ένα η.τ και τους είπαν, τράβα τζούρες.
- Έχουν τα 'δικά' τους, εξελιγμένα η.τ, σε αντίθεση με τις προηγούμενες έρευνες όπου παίρνανε ένα (μάλλον ό'τι νάναι) η.τ και κάνανε την έρευνα.
*Προσθέτω εγώ: και χρησιμοποιούν τα 'δικά' τους υγρά που προτιμούν. (μέσος όρος στην έρευνα 18mg).
Δηλαδή: σε αντίθεση με καπνιστές, που τους βάζεις σε ένα δωμάτιο με ένα η.τ που δεν έχουν ξαναδεί και τους λένε τράβα τζούρες, ένας έμπειρος χρήστης η.τ χρησιμοποιώντας την συσκευή που προτιμάει με το υγρό που του αρέσει, βάζει στον οργανισμό του περισσότερη νικοτίνη. Χελλόου! Αρχίσανε οι άσπρες μπλούζες να ανακαλύπτουν την πραγματικότητα!
Υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις σε αυτή την έρευνα: δεν έγινε σε κλινικές συνθήκες. Το δείγμα δεν ήταν αντιπροσωπευτικό, μια και είναι μόνο ένα μικρό μέρος από αυτούς που δέχτηκαν στην αρχή να συμμετάσχουν (15%, νομίζω μπαίνει ζήτημα εδώ) και βέβαια, από μέλη σε φόρουμ για το η.τ - ανθρώπους που αντί να προσπαθούμε να ρίξουμε την νικοτίνη, γενικά είμαστε περήφανοι που ατμίζουμε περισσότερο...
Γι' αυτό και τα αποτελέσματά του είναι μόνο ενδείξεις, όχι στατιστικά στοιχεία. Δεν αποδεικνύει δηλαδή ότι ο μέσος χρήστης η.τ παίρνει στον οργανισμό του όση νικοτίνη παίρνει ένας καπνιστής. Αποδεικνύει όμως ότι είναι δυνατόν, δηλαδή ότι
ένας ατμιστής μπορεί με το η.τ (άνετα)
να πάρει στον οργανισμό του όση νικοτίνη παίρνει ένας καπνιστής.
Η έρευνα αναφέρεται μόνο στην νικοτίνη, μία ουσία κατά κοινή ομολογία χωρίς χρόνιες παρενέργειες, συνδεδεμένη μόνο με καρδιακά επεισόδεια σε υπερβολική δοσολογία και - σύμφωνα με νέες έρευνες - ενδείξεις για υποβοήθηση ανάπτυξης καρκινικών όγκων (όχι δημιουργίας τους).