vaping.gr

Προειδοποίηση

ΠΡΟΣΟΧΗ

Το site και η δημόσια συζήτησή μας απευθύνεται μόνο σε άτομα ήδη εξαρτημένα στη νικοτίνη τα οποία ενδιαφέρονται να πληροφορούνται για θέματα γύρω από το άτμισμα και είναι άνω των 18 ετών


Προς τους ενήλικες: Το μήνυμα αυτό δεν θα είναι ορατό μετά την εγγραφή σας στο φόρουμ

138 επισκέπτες, 4 χρήστες
Buliwyf, Mimhsdr, camber, Methodios

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Το μέλος του φόρουμ μας Λιάκουρας ψάρεψε την παρακάτω πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για το κατά πόσο βοηθάει το η.τ. στη μείωση ή διακοπή του καπνίσματος. Μπορεί να είναι πιλοτική σε μικρό δείγμα ατόμων (40 άτομα) αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι αρκετά κοντά στην πραγματικότητα, κρίνοντας και από τα μηνύματα των μελών του φόρουμ μας.
Τα πορίσματα αυτής της έρευνας ανακοινώθηκαν στο φετινό συνέδριο της European Respiratory Society (Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρία) στο Άμστερνταμ από Ιταλούς γιατρούς.

σύνδεσμος στην ανακοίνωση του συνεδρίου: http://www.ers-education.org/pages/default.aspx?id=335&idBrowse=107684&det=1
Σύνδεσμος στην έρευνα: http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-2458-11-786.pdf

Η ανακοίνωση των Ιταλών ερευνητών στο συνέδριο:

Effect of an electronic cigarette on smoking cessation and reduction: A prospective pilot study
M. Caruso, R. Polosa, P. Caponnetto, J. Morjaria, G. Papale, D. Campagna, C. Russo (Acireale, Catania, Italy)

Background: Cigarette smoking is a tough addiction to break. Therefore, improved approaches to smoking cessation are necessary. The electronic cigarette may help smokers to remain abstinent during their quit attempt or to reduce cigarette consumption. To date there is no formal demonstration supporting the efficacy of these devices in smoking cessation and/or smoking reduction studies.Aim and objectives: We designed a prospective proof of concept study to monitor possible modifications in the smoking habits of 40 regular smokers experimenting the most popular marketed e-Cigarette in Italy (Categoria) focusing on smoking reduction and smoking abstinence.
Methods:. Study participants were invited to attend a total of 5 study visits: at baseline, week 4, week 8, week 12 and week 24. Product use, number of cigarettes smoked, and exhaled carbon monoxide levels were measured at each visit. Smoking reduction and abstinence rates were calculated.Results: A mean of 2.0 cartridges/day was used at week-24. Sustained 50% reduction in the number of cig/day at week-24 was shown in 13/40(32.5%) participants; their median of 25 cigs/day decreased to 6 cigs/day (p<0.001). Sustained 80% reduction was shown in 5/40(12.5%) participants; their median 30 cigs/day decreased to 3 cigs/day (p=0.043). Sustained smoking abstinence at week-24 was observed in 9/40(22.5%) participants. Mouth (20,6%) and throat (32,4%) irritation, and dry cough (32,4%) were common, but diminished substantially by week-24. Participants‘ perception and acceptance of the product was good.
Conclusion: The use of e-Cigarette substantially decreased cigarette consumption without causing significant side effects in smokers not intending to quit.

Συμπέρασμα: Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μείωσε σημαντικά την κατανάλωση τσιγάρων χωρίς να προκαλεί αξιοσημείωτες παρενέργειες σε καπνιστές που δεν έχουν σκοπό να το κόψουν.

Η πλήρης έρευνα, εδώ:
http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-2458-11-786.pdf
Το δείγμα ήταν μόνο 40 άτομα, αλλά τουλάχιστον ήταν προσεγμένο.


Συνοπτικά αποτελέσματα:
Αποτελεσματικότητα μείωσης/διακοπής του τσιγάρου μετά από 6 μήνες:



αριστερά στήλη (πορτοκαλί): μείωση τσιγάρου στο μισό: το 40% ή οι 16 από τους 40.
πράσινη στήλη: μείωση τσιγάρου στο ένα πέμπτο: το 22% ή οι 9 από τους 40.
μεσαία στήλη (κίτρινη): πλήρης κόψιμο τσιγάρου: το 22% ή οι 9 από τους 40.
Συνολικά μείωσαν πάνω από το μισό ή το έκοψαν: το 60% ή οι 24 από τους 40.
Δεξιά στήλη κόκκινη: αποτυχία (το παράτησαν και ξαναγύρισαν στο τσιγάρο): 12% ή 3 στους 40.

Παρενέργειες:



Παρενέργειες από τη χρήση του η.τ. στις 4, 8 και 12 εβδομάδες (1,2 και 3 μήνες).
Throat irritation - ερεθισμένος λαιμός.
Mouth irritation - ερεθισμοί στο στόμα.
Sore throat - ξηρός λαιμός
dry cough - ξερόβηχας
dry mouth - ξηρό στόμα
mouth ulcers - άφθες
dizziness - ζαλάδα
headache - πονοκέφαλοι
nausea - ναυτίες

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο που χρησιμοποιήθηκε, από ότι βλέπουμε και στο παρακάτω σχέδιο, ήταν από αυτά που έχουν μορφή και μέγεθος παραπλήσια με αυτά του κανονικού τσιγάρου, τα οποία ως γνωστόν έχουν μικρή αυτονομία και στο φίλτρο και στην μπαταρία:



Ίσως λόγω των αδυναμιών του στην αυτονομία μπαταρίας και υγρού πολλοί παράτησαν την προσπάθεια. Ως χρήστες η.τ. πιστεύω ότι ξέρουμε όλοι ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ πιθανόν να ήταν καλύτερα με ένα πιο σύγχρονο μοντέλο η.τ. τύπου eGo, με σημαντικά μεγαλύτερες αυτονομίες σε ρεύμα και σε υγρό.

Η συζήτηση στο φόρουμ μας, εδώ: http://vaping.gr/index.php/topic,1827.msg134950.html#msg134950

Διόρθωση - ενημέρωση συνδέσμων
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 22, 2021, 11:20 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Επιστημονικό άρθρο για το ΗΤ από το Πανεπιστήμιο Βοστώνης
« Απάντηση #16 στις: Δεκεμβρίου 12, 2011, 15:06 »
Ένα μεγάλο μέρος αυτού του άρθρου μεταφράστηκε από το μέλος του φόρουμ μας Orama ο οποίος και ανακάλυψε και την πηγή του. ΤΟ πρωτότυπο στα Αγγλικά μπορείτε να το βρείτε εδώ: εδώ:
http://www.hsph.harvard.edu/centers-institutes/population-development/files/article.jphp.pdf

-------------

Το ακόλουθο 16-σέλιδο επιστημονικό άρθρο με τίτλο :

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως στρατηγική μείωσης της βλάβης για έλεγχο των προιόντων καπνού: Ένα βήμα μπροστά ή επανάληψη των λαθών του παρελθόντος ;

δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, την 9η Δεκ. 2010, στo επιστημονικό δελτίο «Διαχείριση δημόσιας υγείας» (εκδόσεις McMillan)

Οι συγγραφείς του άρθρου είναι :

α) Zachary Cahn, απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας. Η έρευνα του εστιάζει στους πολιτικούς παράγοντες που καθορίζουν τη διαχείριση ελέγχου ουσιών.

β) Michael Siegel, καθηγητής Επιστημών Κοινωνικής Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Βοστώνης. Έχει σπουδάσει επιδημιολογία καπνού και δημόσια διαχείριση σε εθνικό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο.

το βρίσκετε εδώ (στα αγγλικά) :

http://www.hsph.harvard.edu/centers-institutes/population-development/files/article.jphp.pdf

Οι συγγραφείς εξετάζουν όλες τις πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, θετικές και αρνητικές, που έχουν δημοσιευτεί.

Περιληπτικά συμπεράσματα των συγγραφέων :

«Το ζήτημα της μείωσης βλάβης ήταν για πολύ καιρό αμφιλεγόμενο στην εξάσκηση ελέγχου των προιόντων καπνού για τη δημόσια υγεία. Οι σύμβουλοι υγείας δίσταζαν να προτείνουν μια προσέγγιση μείωσης βλάβης φοβούμενοι ότι οι καπνοβιομηχανίες είναι αναξιόπιστες για να παράγουν και να πουλήσουν προϊόντα που θα μειώσουν τον κίνδυνο που συσχετίζεται με τη χρήση καπνού.»

«Πρόσφατα, εταιρίες ανεξάρτητες των βιομηχανιών καπνού, εισήγαγαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, συσκευές που παρέχουν ατμοποιημένη νικοτίνη, χωρίς την καύση καπνού. Εξετάζουμε τα υπάρχοντα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Κατόπιν επανεξετάζουμε την αντιπαράθεση για τη μείωση βλάβης από τον καπνό εστιάζοντας σ' αυτά τα νέα προϊόντα.»

«Καταλήγουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολλά υποσχόμενα για την καταπολέμηση των θανάτων και των ασθενειών που σχετίζονται με τον καπνό. Μεγαλώνοντας δραματικά τις δυνατότητες για στρατηγικές μείωσης βλάβης, για την επιτυχία σημαντικών ωφελών στην υγεία, μπορεί τελικά να αλλάξουν θεμελιωδώς το δημόσιο διάλογο για τη μείωση βλάβης από τον καπνό.»

«Τα τσιγάρα καπνού είναι η πρώτη αιτία ασθενειών στις ΗΠΑ, και γι΄αυτό το λόγο ο πρωταρχικός σκοπός του ελέγχου του καπνού είναι να μειώσει τους θανάτους και τις ασθένειες που σχετίζονται με τον καπνό.»

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σχεδιασμένα για να μετριάζουν τις σχετιζόμενες με τον καπνό ασθένειες ελαττώνοντας την κατανάλωση τσιγάρων και τα ποσοστά καπνίσματος. Τα στοιχεία που εξετάστηκαν σ' αυτό το άρθρο υποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πολύ ασφαλέστερη εναλλακτική λύση έναντι των τσιγάρων καπνού. Φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην διακοπή καπνίσματος από την παραδοσιακή θεραπεία με φαρμακευτικά προϊόντα.»



Εισαγωγή

Η μείωση βλάβης είναι ένα σύνολο αρχών για τη διαχείριση της δημόσιας υγείας που εστιάζουν στη μείωση των βλαβερών συνεπειών από τη χρήση ψυχαγωγικών ναρκωτικών, χωρίς απαραίτητα να μειώνουν ή να εξαλείφουν αυτή καθαυτή τη χρήση. Παρ’όλο που πολιτικές μείωσης βλάβης έχουν εφαρμοστεί ευρέως για παράνομη χρήση ναρκωτικών (π.χ. προγράμματα ανταλλαγής βελόνων) και για χρήση αλκοόλ (π.χ. προγράμματα καθορισμένων οδηγών), δεν έχουν τύχει ευρείας στήριξης στον έλεγχο του καπνού. (ΣτΜ : εδώ και εφεξής, η λέξη «καπνός» χρησιμοποιείται για το φυτό και τα προιόντα του, όχι για το προϊόν καύσης).

Πολλοί, εντός της κοινότητας ελέγχου του καπνού, έχουν ασπαστεί τη θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης (NRT, Nicotine Replacement Therapy) και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά αυτά τα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί ως στρατηγικές διακοπής παρά ως εναλλακτικές ψυχαγωγίας. Όμως πρόσφατα, ένα νέο προϊόν εισήλθε στην αγορά, το οποίο δεν ανήκει ξεκάθαρα σε καμία από τις προηγούμενες κατηγορίες: το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό αλλά είναι συσκευές ψυχαγωγικής νικοτίνης και ο χρήστης τους μιμείται πιστά την πράξη του καπνίσματος. Συνεπώς, δεν είναι προϊόντα καπνού, ούτε συσκευές διακοπής. Η νέα προοπτική των ηλεκτρονικών τσιγάρων εγγυάται την επανεξέταση του δημόσιου διαλόγου για τη μείωση βλάβης, όπως αυτή εφαρμόζεται σ’ αυτά τα προϊόντα.

Στο παρόν άρθρο, πρώτον, εξηγούμε τι είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και γιατί είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν. Δεύτερον, εξετάζουμε τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Κατόπιν, αξιολογούμε τα πιο κοινά επιχειρήματα εναντίον της μείωσης βλάβης από τις δημοσιεύσεις για τον έλεγχο καπνού, και στη συνέχεια αναλύουμε τα ίδια επιχειρήματα υπό το φως της πρόσφατης εμφάνισης των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Τέλος, ανάγουμε τα συμπεράσματα από αυτή την ανάλυση και τις συνέπειες στην διαχείριση του ελέγχου καπνού για τη δημόσια υγεία.


Τι είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και γιατί είναι κάτι καινούριο;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μικρές φορητές συσκευές οι οποίες παρέχουν νικοτίνη στον χρήστη μέσω ατμοποίησης από ρεύμα μπαταρίας ενός διαλύματος νικοτίνης / προπυλενο-γλυκόλης. Η πράξη του καπνίσματος του ηλεκτρονικού τσιγάρου λέγεται «άτμισμα» και μιμείται το κάπνισμα – αλλά, δεν υπάρχει καύση και ο χρήστης εισπνέει ατμό, όχι καπνό. Παρ’ όλο που η νικοτίνη προέρχεται από καπνό, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν περιέχουν καπνό. Θεωρητικά, θα περιμέναμε το «άτμισμα» να είναι πιο αβλαβές από το κάπνισμα καθώς παρέχει τη νικοτίνη χωρίς τις χιλιάδες, γνωστών και άγνωστων, τοξικών ουσιών στον καπνό (ΣτΜ προϊόν καύσης). Επιπρόσθετα, ένα προϊόν που μιμείται την πράξη του καπνίσματος, σε συνδυασμό με την παροχή νικοτίνης, μπορεί να απευθυνθεί και στα δύο συστατικά της εξάρτησης από το τσιγάρο: Την φαρμακολογική και τη συμπεριφορική (ΣτΜ συνήθεια).

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν κατασκευάζονται ούτε πωλούνται από τη βιομηχανία καπνού ή τη βιομηχανία φαρμάκων. Εκατοντάδες μικρών διανομέων τα πωλούν στο διαδίκτυο και σε περίπτερα εντός εμπορικών κέντρων. Υπάρχουν περισσότερο από 3 χρόνια στην αγορά των ΗΠΑ και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.


Αξιολόγηση των στοιχείων για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Από τις εκτιμώμενες 10.000 – 100.000 χημικές ουσίες στον καπνό (προϊόν καύσης) του τσιγάρου, οι 5.300 περίπου είναι γνωστές. Επομένως, ήδη γνωρίζουμε καλύτερα τα χημικά συστατικά των ηλεκτρονικών τσιγάρων παρά των τσιγάρων καπνού. Εντοπίσαμε 16 μελέτες, οι οποίες έχουν αναγνωρίσει, εκτενώς, τα συστατικά που περιέχονται στο υγρό και τον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου, με τη χρήση χρωματογραφίας αερίων - φασματογραφίας μάζας (Gas Chromatography - Mass Spectrometry, GC-MS). (Πίνακας 1).

Αυτές οι μελέτες επιδεικνύουν ότι τα κύρια συστατικά στα φίλτρα των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι η προπυλενο-γλυκόλη (PG), η γλυκερίνη και η νικοτίνη. Από τις άλλες χημικές ουσίες που αναγνωρίστηκαν, ο FDA (ΣτΜ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) έχει εστιάσει σε δύο που σχετίζονται με πιθανούς κίνδυνους για την υγεία: τις Νιτροζαμίνες καπνού (TSNA) και τη διαιθυλενο-γλυκόλη (DEG).

Οι νιτροζαμίνες εντοπίστηκαν από δύο μελέτες σε επίπεδο ανίχνευσης (ΣτΜ πάρα πολύ χαμηλό). Το μέγιστο επίπεδο νιτροζαμινών που εντοπίστηκε είναι 8,2 ng/g (νανογραμμάρια ανά γραμμάριο) (ΣτΜ  1 γραμμάριο = 1 δισ. νανογραμμάρια). Αυτό είναι συγκρίσιμο με το παρόμοιο επίπεδο των 8 ng/g σε ένα αυτοκόλλητο νικοτίνης και είναι εξαιρετικά χαμηλότερο από τα επίπεδα νιτροζαμινών στα τσιγάρα καπνού. Ο πίνακας 2 δείχνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν μόνο το 0,07-0,2 % των νιτροζαμινών που υπάρχουν στα τσιγάρα καπνού, μια ελάττωση της συγκέντρωσης κατά 500 έως 1400 φορές. Η παρουσία διαιθυλενο-γλυκόλης, σε ένα από τα 18 φίλτρα που ερευνήθηκαν από τον FDA, είναι ανησυχητική, όμως καμία από τις υπόλοιπες μελέτες δεν εντόπισε διαιθυλενο-γλυκόλη. Η χρήση προπυλενο-γλυκόλης μη φαρμακευτικού τύπου πιθανώς εξηγεί αυτή τη μόλυνση.

Εκτός από τις νιτροζαμίνες και τη διαιθυλενο-γλυκόλη, ελάχιστες, αν όχι καμία, από τις χημικές ουσίες εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την υγεία, στα επίπεδα που εντοπίστηκαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Παρ’ όλο που η υπάρχουσα έρευνα δεν εγγυάται το συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι απολύτως ασφαλή και χρειάζονται περαιτέρω κλινικές μελέτες για την ολοκληρωτική αξιολόγηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, η συντριπτική πλειονότητα των διαθέσιμων στοιχείων δείχνει ότι είναι κατά πολύ ασφαλέστερα από τα τσιγάρα καπνού και συγκρίσιμα, όσον αφορά την τοξικότητα, με τα συμβατικά υποκατάστατα νικοτίνης (ΣτΜ αυτοκόλλητα, τσίχλες νικοτίνης).

Αξιολόγηση των στοιχείων για την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη διακοπή του καπνίσματος

Καμία μελέτη δεν έχει μετρήσει άμεσα πόσο αποτελεσματικά είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα. Δύο δημοσιευμένες μελέτες έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος μετρώντας την επίδραση του στην επιθυμία για κάπνισμα και σε άλλους βραχυπρόθεσμους δείκτες. Τις συνοψίζουμε περιληπτικά στον Πίνακα 3. Ο Bullen και άλλοι, έδειξαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παρέχουν αποτελεσματικά τη νικοτίνη, ταχύτερα από έναν εισπνευστήρα νικοτίνης. Σ’ αυτή τη μελέτη, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ελάττωσε σημαντικά την επιθυμία για κάπνισμα - παρόμοια επίδραση έχει παρατηρηθεί από τη χρήση εισπνευστήρα νικοτίνης. Η παροχή νικοτίνης και η μείωση της επιθυμίας για τσιγάρο ήταν πολύ μικρότερη από το τσιγάρο καπνού. Ο Eissenberg βρήκε ότι 10 ρουφηξιές από μια συγκεκριμένη μάρκα ηλεκτρονικού τσιγάρου παρείχε μικρή ποσότητα νικοτίνης, επίσης πολύ μικρότερη από ένα τσιγάρο καπνού, ενώ μια άλλη μάρκα παρείχε λίγη έως καθόλου νικοτίνη.

Αυτά τα στοιχεία, συνδυαζόμενα, υποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να ελαττώσουν την επιθυμία για τσιγάρο, αλλά η επίδραση τους δεν οφείλεται μόνο στη νικοτίνη. Ο Bullen και άλλοι, παρατηρούν ότι η επιθυμία για κάπνισμα, στα πρώτα 10 λεπτά χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από την απορρόφηση της νικοτίνης. Η μετρούμενη μείωση της επιθυμίας που επιτυγχάνεται από το εικονικό τσιγάρο (placebo) – ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη – δείχνει την ικανότητα των φυσικών ερεθισμάτων να καταστέλουν την επιθυμία ανεξάρτητα της νικοτίνης. (ΣτΜ η κίνηση, η ρουφηξιά και η παραγωγή ατμού).

Πολλές μελέτες εξακρίβωσαν την ικανότητα που έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη να ανακουφίζουν από την επιθυμία καπνίσματος. Ο Barrett βρήκε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη ελαττώνουν την επιθυμία περισσότερο από έναν εισπνευστήρα που περιέχει νικοτίνη. Αυτό ενισχύει το συμπέρασμα του Buchhalter και άλλων, ότι παρ’ όλο που κάποια συμπτώματα στέρησης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης (NRT), άλλα όμως, όπως η έντονη επιθυμία για κάπνισμα, ικανοποιείται καλύτερα με ερεθίσματα που έχουν σχέση με την πράξη του καπνίσματος.

Παρ’όλο που χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να είμαστε βέβαιοι για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για την επίτευξη της αποχής από το κάπνισμα, υπάρχουν ήδη αρκετά στοιχεία για να συμπεράνουμε ότι αυτά τα προϊόντα είναι τουλάχιστον ικανά να καταστείλουν τη σφοδρή επιθυμία για κάπνισμα. Υπάρχουν επίσης λόγοι να πιστεύουμε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα προσφέρουν ένα πλεονέκτημα έναντι των παραδοσιακών μέσων παροχής νικοτίνης, στο βαθμό που, μη νικοτινούχα ερεθίσματα, σχετιζόμενα με την πράξη του καπνίσματος, μπορούν από μόνα τους να καταστέλλουν επ’ αόριστον τα συμπτώματα αποχής απ’ τον καπνό.


Τα πιο συνήθη επιχειρήματα κατά της μείωσης βλάβης

Η αξιολόγηση μας, των διαθέσιμων δημοσιεύσεων, αναγνώρισε πέντε βασικά επιχειρήματα κατά της μείωσης βλάβης, ως στρατηγικής ελέγχου του καπνού. Αυτά εξηγούν γιατί μέχρι τώρα η μείωση βλάβης δεν είχε γίνει αποδεκτή ως στρατηγική ελέγχου του καπνού.


1) Η προώθηση πιο ασφαλών εναλλακτικών εμποδίζει τις προσπάθειες διακοπής/αποτροπής

Ο βασικός φόβος είναι ότι οι καπνιστές, που ενδεχομένως θα είχαν κόψει εντελώς το κάπνισμα, θα εθιστούν σε ένα άλλο βλαβερό προϊόν. Επιπροσθέτως, ένα προϊόν που ελαττώνει τη βλάβη σ’ ένα άτομο, μπορεί να προσελκύσει νέα, μη καπνίζοντα άτομα και έτσι να υπονομεύσει τις προσπάθειες για την αποτροπή χρήσης του καπνού.


2) Δυσπιστία για το ρόλο των προϊόντων καύσης στη μείωση της βλάβης

Αυτό το επιχείρημα, που βασίζεται σε αρκετές σχετικές ανησυχίες, είναι ότι η καύση του καπνού, παράγει εγγενώς επικίνδυνες εκπομπές και επομένως η έρευνα για πιο «ασφαλές» τσιγάρο είναι μάταιη. Είναι αδύνατο να υπολογίσουμε τους κινδύνους ενός καινούριου προϊόντος μετρώντας με μηχάνημα την παροχή των συστατικών του καπνού (ΣτΜ πρϊόν καύσης), γιατί δεν υπάρχει σωστός τρόπος να προσομοιώσουμε την πραγματική συμπεριφορά καπνίσματος. Επίσης, δε μπορούμε να ανάγουμε τον ανθρώπινο κίνδυνο από τις χημικές μετρήσεις γιατί δεν υπάρχουν αξιόπιστοι δείκτες τοξικότητας. Ένα ευρέως διαδεδομένο δόγμα για τον έλεγχο του καπνού υποστηρίζει ότι η ίδια η φύση της καύσης του καπνού καθιστά αδύνατο ένα πιο ασφαλές τσιγάρο και γι’ αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια κατασκευής του πρέπει να εγκαταλειφθεί.

3) Οι εναλλακτικές που προωθούνται ως πιο ασφαλείς μπορεί να αποδειχτούν πιο επικίνδυνες, ή εξίσου επικίνδυνες, οδηγώντας σε ψευδείς, ή αστήρικτους ισχυρισμούς και στην παραπλάνηση του κοινού

Η εμπειρία του παρελθόντος σε προϊόντα δυνητικά μειωμένων εκπομπών, έχει δείξει ότι τα προϊόντα που προωθούνται από τη βιομηχανία καπνού, ως δυνητικά πιο ασφαλή, κατέληξαν  το ίδιο ή λιγότερο ασφαλή, με αυξημένη έκθεση στα τοξικά. Πιο συγκεκριμένα, εντός της κοινότητας της δημόσιας υγείας, υπάρχει σε ευρεία παραδοχή ή άποψη ότι τα ελαφρά τσιγάρα (lights) παραπλάνησαν τους καταναλωτές να νομίζουν ότι εκτίθενται σε χαμηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών. Οι καπνιστές ελαφρών τσιγάρων, για να αντισταθμίσουν τη μειωμένη νικοτίνη, κατέληξαν να καπνίζουν πιο συχνά και πιο έντονα, με αποτέλεσμα να εκτίθενται περισσότερο απ’ ότι είχε αρχικά αναφερθεί.


4) Η θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης (NRT) δεν είναι αποτελεσματική, που σημαίνει ότι η μείωση της βλάβης ισούται με διατήρηση της βλάβης

Ο Pierce υποστήριξε ότι η χρήση της θεραπείας NRT για μείωση της βλάβης είναι στην πραγματικότητα διατήρηση της βλάβης, διότι η θεραπεία NRT είναι τόσο αναποτελεσματική που στην ουσία εγγυάται ότι οι μεγάλες βιομηχανίες καπνού δεν θα χάσουν τους πελάτες τους. Οι καπνιστές, πολύ απλά δεν συμπαθούν τα προϊόντα που απλώς παρέχουν νικοτίνη, κι επομένως δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι καπνιστές μπορούν και θέλουν να αντικαταστήσουν το τσιγάρο τους με ένα προϊόν διατήρησης νικοτίνης.


5) Οι μεγάλες βιομηχανίες καπνού δεν είναι αξιόπιστες για την ανάπτυξη και την παραγωγή μιας πιο ασφαλούς εναλλακτικής του καπνού.

Το τελικό επιχείρημα είναι ότι τις εταιρίες καπνού, βασιζόμενοι στην προϊστορία τους που είναι γεμάτη ψέματα και εξαπάτηση, απλά δεν μπορούμε να τις εμπιστευτούμε να αναπτύξουν και να βγάλουν στην αγορά ένα ασφαλέστερο εναλλακτικό προϊόν αντί του καπνού. Οι Fairchild και Colgrove επισημαίνουν σχετικά, ότι αν δοθεί προτεραιότητα στη βλάβη, όσο μεγάλη ή μικρή κι αν είναι αυτή, μπορεί να καταστήσει αναγκαία μια μορφή συνεργασίας με τις βιομηχανίες καπνού και γι’ αυτό και μόνο το λόγο θα είναι επικερδές γι’ αυτές. Συνεπώς, η μείωση βλάβης από τον καπνό θα ωφελήσει απαραίτητα και τις βιομηχανίες καπνού, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο όφελος.


Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Η άποψη ενός καθηγητή τοξικολογίας για το η.τ.
« Απάντηση #17 στις: Δεκεμβρίου 12, 2011, 15:16 »
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πατρίς" της Κρήτης και αναρτήθηκα από το μέλος του φόρουμ μας Λιάκουρας, εδώ: http://vaping.gr/index.php/topic,4685.msg152498.html#msg152498

Το άρθρο αναρτήθηκε και στο δικτυακό τόπο της εφημερίδας, εδώ: http://www.patris.gr/articles/213917/

«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πιο ασφαλές απ’ το συμβατικό»
Ο καθηγητής Τοξικολογίας Αρ. Τσατσάκης μιλά στην “Π” για τις μελέτες που γίνονται στο Πανεπιστήμιο


Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Πολύ πιο ασφαλή θεωρεί τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από αυτήν του συμβατικού ο καθηγητής Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αριστείδης Τσατσάκης. Μάλιστα, όπως ανέφερε, στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διενεργούνται σχετικές μελέτες και τα αποτελέσματα τους θα δημοσιευτούν σύντομα.

Οι αντιδράσεις μετά την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη-ήδη ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει στην κατάσχεση τέτοιων συσκευών-είναι έντονες αφού και στην Κρήτη εκατοντάδες είναι εκείνοι που έσπευσαν να αγοράσουν τις συσκευές σε μία προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων τέτοιων συσκευών διαμαρτύρονται ευλόγως για τη χρονική συγκυρία που ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων επέλεξε να εφαρμόσει το νόμο και να απαγορεύσει την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη και αποδίδουν την απόφαση αυτή στις πιέσεις που ασκούν κυρίως οι καπνοβιομηχανίες.

Πολλοί χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου υπογραμμίζουν ότι όλος αυτός ο θόρυβος τούς έχει προκαλέσει πανικό αφού ουδείς τους είχε ενημερώσει εγκαίρως για το εάν οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ή όχι επιβλαβείς.

Μόλις πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έσπευσε να επισημάνει ότι «οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη και πιθανώς πολλές άλλες τοξικές ουσίες, για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι», προκαλώντας σύγχυση σε χιλιάδες χρήστες, τους οποίους ουδείς είχε ενημερώσει για τους ενδεχόμενους κινδύνους.



Τσατσάκης: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές»

«Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη γνώση για να αντιληφθεί κάποιος ότι οπωσδήποτε το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές από το κάπνισμα ενός συμβατικού τσιγάρου» επισήμανε στην «Π» ο Καθηγητής τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Οι επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα σε πάρα πολλά συστήματα του οργανισμού είναι γνωστές. Προκαλεί καρκίνο, αναπνευστικά προβλήματα κλπ, τα οποία έχουν καταγραφεί. Τώρα το να επιτρέπει κάποιος το συμβατικό τσιγάρο και να απαγορεύει το ηλεκτρονικό, δεν είναι και τόσο κατανοητό. Οπωσδήποτε κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτό. Κατά τη γνώμη μου, επειδή είναι γνωστό ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο κυκλοφορεί και σε χώρες του εξωτερικού, νομίζω ότι η κίνηση αυτή του υπουργείου σχετίζεται μάλλον με το γεγονός ότι όλες οι εταιρείες που τώρα κυκλοφορούν αυτές τις συσκευές και τα ανταλλακτικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, δεν έχουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Περισσότερο φαντάζομαι ότι το πρόβλημα είναι θέμα αδειοδοτήσεων και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν οι εταιρείες. Η απαγόρευση από τον ΕΟΦ της κυκλοφορίας ηλεκτρονικών τσιγάρων με νικοτίνη θα προκαλέσει βέβαια ένα πανικό σε αυτούς που ήδη το χρησιμοποιούν, οι οποίοι φυσικά έχουν εθιστεί σε αυτήν την χρήση και θα γυρίσουν σε κάτι πιο βλαβερό για κάποιο διάστημα, αλλά νομίζω ότι με τις πιέσεις που θα ασκηθούν, σύντομα θα δοθούν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις.



Μελέτες

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Εργαστήριο Ιατροδικαστικών Επιστημών και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διενεργεί μελέτες σε σχέση με τον τρόπο απορρόφησης της νικοτίνης από τον οργανισμό μέσω του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Με πειράματα, οι επιστήμονες του Εργαστηρίου σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια της χώρας και του εξωτερικού προσπαθούν να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα σε σχέση με τις προσλήψεις της νικοτίνης από τον οργανισμό, τις συγκεντρώσεις και γενικά να εξακριβώσουν αν οι ουσίες που χρησιμοποιούνται έχουν κάποια επίδραση στην υγεία του ανθρώπου. «Οπωσδήποτε όμως δεν υπάρχουν οι τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που παράγονται από την καύση του συμβατικού τσιγάρου» ανέφερε ο κ. Τσατσάκης, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές μελέτες θα δημοσιευτούν σύντομα.

Διόρθωση - ενημέρωση συνδέσμων
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 22, 2021, 11:21 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Πριν από μερικούς μήνες ο κ. Ανδρέας Δ. Φλουρής προέτρεψε τα μέλη του φόρουμ μας να λάβουν μέρος δημοσκοπικά στο τμήμα μιας ευρύτερης έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία ( http://vaping.gr/index.php/topic,3135.msg89121.html#msg89121 ).
Η αλήθεια είναι ότι αν και πολλά μέλη του φόρουμ μας έλαβαν μέρος στην έρευνα, υπήρχε μεγάλη δυσπιστία για τη σκοπιμότητά της, λόγω του δυσμενούς κλίματος και των ατεκμηρίωτων αρνητικών άρθρων που δημοσιεύονται κατά καιρούς για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στα ΜΜΕ και τον τύπο.

Τελικά όμως η έρευνα έβγαλε πολύ θετικά στοιχεία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Ο υπεύθυνος της έρευνας κ. Φλουρής ενημέρωσε το φόρουμ μας όπως είχε υποσχεθεί και έτσι έχουμε μια πρώτη σοβαρή ελληνική έρευνα για το θέμα. Διαβάστε την ανακοίνωση των εργαστηρίων παρακάτω:

-------------------------------

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ FAME LAB
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΝΟΗ – ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΙ ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡ. ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΝΑΠΕΥΣΤΙΚΟ
ΑΝΔΡΕΑΣ Δ. ΦΛΟΥΡΗΣ
12.12.2011

Σε σχετικά πρόσφατη οδηγία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερη έρευνα, προκειμένου να διευκρινιστεί η ποιότητα, ασφάλεια και δραστικότητα των λεγόμενων «ηλεκτρονικών τσιγάρων». Ανταποκρινόμενα στην έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το Μάρτιο του 2011, το FAME Lab, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας συμπεριέλαβαν το ηλεκτρονικό τσιγάρο στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πνοή», το οποίο αφορά σε καινοτόμες μελέτες σχετικά με τις άμεσες επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία. Από το ξεκίνημά του τον Ιούνιο του 2004, το πρόγραμμα «Πνοή» έχει ολοκληρώσει τέσσερις μεγάλες μελέτες που έχουν οδηγήσει σε πλήθος δημοσιεύσεων στα εγκυρότερα παγκοσμίως επιστημονικά περιοδικά, τα οποία απευθύνονται σε κλινικούς γιατρούς και ειδικούς πνευμονολογίας, καρδιολογίας, ανοσολογίας και του ενδοκρινολογίας.

Τους τελευταίους μήνες, οι φορείς που συνεργάζονται στο πρόγραμμα «Πνοή» διεξήγαγαν μια μελέτη για τις άμεσες
επιδράσεις του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία του ανθρώπου. Για πρώτη φορά στον Κόσμο, οι επιδράσεις αυτές συγκρίθηκαν με εκείνες που προκαλεί το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του κοινού τσιγάρου. Οι υπεύθυνοι της επιστημονικής ομάδας ήταν ο Δρ. Ανδρέας Φλουρής, ο Αναπλ. Καθηγητής Αθανάσιος Τζιαμούρτας και ο Καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο που επιλέχθηκε ήταν από τα πιο διαδεδομένα στην ελληνική αγορά, το δε υγρό γεμίσματος φίλτρων είχε γεύση καπνού και περιεκτικότητα νικοτίνης 11mg/ml. Αυτή είναι μια μέτρια περιεκτικότητα, καθώς τα υγρά γεμίσματος φίλτρων των ηλεκτρονικών τσιγάρων περιέχουν νικοτίνη από 0 έως 36 mg/ml.

Στη μελέτη συμμετείχαν 15 καπνιστές και 15 μη καπνιστές άνδρες και γυναίκες. Όσον αφορά το ενεργητικό κάπνισμα, μελετήθηκαν οι επιπτώσεις καπνίσματος δύο τσιγάρων σε σχέση με την αντίστοιχη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Σχετικά με το παθητικό κάπνισμα, μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της έκθεσης για μια ώρα σε συνθήκες παθητικού καπνίσματος κοινού τσιγάρου και ηλεκτρονικού τσιγάρου. Χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο στο οποίο αναπαράχθηκαν οι συνθήκες που συνήθως απαντώνται σε κοινά μπαρ/εστιατόρια της χώρας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με το ενεργητικό κάπνισμα έδειξαν ότι το κοινό τσιγάρο προκαλεί εμφανή απόφραξη των αεραγωγών. Αντίθετα, η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου έδειξε μια μικρή αλλά στατιστικά και κλινικά ασήμαντη αποφρακτική τάση. Μια ώρα μετά το πέρας του ενεργητικού καπνίσματος και των δύο ειδών τσιγάρου, η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος είχε επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Σχετικά με το παθητικό κάπνισμα, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής μας ομάδας.
Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι ακόμη και μια ώρα έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα κοινού τσιγάρου προκαλεί σοβαρές βλάβες στην λειτουργία της αναπνοής, αφού η πλειονότητα των δεικτών που εξετάστηκαν είχαν επηρεαστεί αρνητικά. Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου προκάλεσε εμφανείς αλλαγές σε δύο από τους 12
αναπνευστικούς δείκτες οι οποίοι μελετήθηκαν, υποδηλώνοντας έτσι μικρής έκτασης απόφραξη.
Μια ώρα μετά το παθητικό κάπνισμα και των δύο ειδών τσιγάρου, η λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος είχε επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΝΟΗ, FAME LAB
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ & ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΚΑΡΙΕΣ, 42100 ΤΡΙΚΑΛΑ WWW.FAMELAB.GR

Με βάση τα δεδομένα της συγκεκριμένης μελέτης, συμπεραίνεται ότι το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνοδεύονται από μια μικρή αλλά, κατά πάσα πιθανότητα, κλινικά ασήμαντη αποφρακτική τάση. Αντίθετα, το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα του κοινού τσιγάρου προκαλούν εμφανή απόφραξη των αεραγωγών, η οποία κρίνεται κλινικά σημαντική. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Κάρολου Παπούλια και θα δημοσιευτούν στο άμεσο μέλλον σε έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό.

Δεδομένου ότι η μελέτη αυτή εστιάστηκε αποκλειστικά στις άμεσες συνέπειες του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου στην πνευμονική λειτουργία, είναι απαραίτητο να μελετηθούν εις βάθος πιθανές επιπτώσεις σε άλλα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού (π.χ., καρδιαγγειακό, ανοσοποιητικό, ενδοκρινικό) καθώς και οι συνέπειες μακροχρόνιας χρήσης αυτού του προϊόντος ή υψηλότερων συγκεντρώσεων νικοτίνης στο υγρό αναπλήρωσης.


Πηγή: http://www.famelab.gr/#!media
και συγκεκριμένα κατεβάστε το αρχείο PDF με τίτλο
"FAME Lab Press Release regarding the acute effects of active
and passive electronic cigarette smoking on lung function"

Διόρθωση - ενημέρωση συνδέσμων
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 22, 2021, 11:22 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Η παρακάτω επιστολή αποτελεί ακόμα μία πρόσφατη απάντηση - επίκληση στην προειδοποιητική ανακοίνωση του FDA (του Αμερικάνικου Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων) που έχουμε αναφέρει στο παρελθόν εδώ: http://vaping.gr/index.php/topic,416.msg5643.html#msg5643 να αλλάξρι τη στάση του στο θέμα του ηλεκτρονιού τσιγάρου αναιρώντας την πριειδοποίησή του που είχε γίνει το καλοκαίρι του 2009 και στην οποία δεν έχει αλλάξει θέση αν και έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε και έχουμε πολλά ενθαρρυντιά στοιχεία για τη χρήση του ηλεκτρονικοπ τσιγάρου (η.τ.) έναντι του κανονικού τσιγάρου (κ.τ.)

Πηγή: http://www.acsh.org/news/newsID.1995/news_detail.asp

=============

Oι Dr Whelan και Dr Ross ζητούν από τον FDA για να επανεξετάσει το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου  
 ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Μαίου 2012

Προς: Κέντρο για τα προϊόντα καπνού,
Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων

Από: το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Επιστήμη και την Υγεία
Ελισάβετ Μ. Whelan, Πρόεδρος
Gilbert Ross, Εκτελεστικός και Ιατρικός Διευθυντής

Απ: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
                             
                                   
Το αμερικανικό Συμβούλιο για την Επιστήμη και την Υγεία (ACSH), μία μη κερδοσκοπική οργάνωση για την εκπαίδευση και την υπεράσπιση των καταναλωτών, που αφιέρωσε 34 χρόνια στην προώθηση των πολιτικών δημόσιας υγείας, προτρέπει τον FDA (Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων – αντίστοιχο του Ελληνικού ΕΟΦ) να επανεξετάσει την σημερινή του υπερ-συντηρητική θέση για το ηλεκτρονικο τσιγάρο . Η αλήθεια είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν το 20% των Αμερικανών που παραμένουν εξαρτημένοι από το κάπνισμα.

Στην ιστοσελίδα του ο FDA δηλώνει ότι " τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδέχεται να περιέχουν συστατικά που είναι γνωστό ότι είναι τοξικά για τον άνθρωπο και μπορεί να περιέχουν συστατικά που δεν είναι ασφαλή". Η ερώτηση μας, όμως, είναι: ασφαλή σε σχέση με τι; Η μερίδα των καπνιστών που στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ήδη πολύ εθισμένοι στο κάπνισμα τσιγάρων καπνού. Ιδανικά, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διευκολύνουν  τη μετάβαση από το κάπνισμα στη διακοπή του (μη χρήση καπνού-μη χρήση νικοτίνης). Ωστόσο, ακόμη και πρώην καπνιστές που υποκαθιστούν με ηλεκτρονικά, τα κανονικά τσιγάρα με καπνό, κάνουν μια επιλογή πολύ πιο ευεργετική για την υγεία τους, από ότι αν συνέχιζαν να καπνίζουν. Ενώ ο FDA προειδοποιεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδέχεται να περιέχουν συστατικά που δεν είναι ασφαλή, επισημαίνουμε ότι τα τσιγάρα με καπνό αναμφισβήτητα περιέχουν συστατικά που δεν είναι ασφαλή. Για κάποιον που είναι έντονα εθισμένος στη νικοτίνη, η διαφορά αυτή είναι ζωτικής σημασίας.

Εμείς στο ACSH είμαστε υπέρ της ειλικρινούς επικοινωνίας με τους καπνιστές σχετικά με τα οφέλη μιας προσέγγισης μείωσης των επιβλαβών συνεπειών και την προωθούμε ως ένα νέο παράδειγμα για την αντιμετώπιση των μη αποδεκτών συνεπειών του καπνίσματος. Οι μεθοδολογίες που περιλαμβάνουν μείωση των επιβλαβών συνεπειών του καπνού (THR) έχουν σημαντικά δυνητικά οφέλη όσον αφορά την ελάττωση των σοβαρών συνεπειών του καπνίσματος. Αυτές οι μεθοδολογίες παρέχουν σε εθισμένους καπνιστές την ουσία που ποθούν - νικοτίνη - αλλά με πολύ μειωμένο κόστος σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Ενώ είμαστε σε πλήρη συμφωνία ότι καμία μορφή της χρήσης του καπνού δεν είναι απόλυτα "ασφαλής" (δηλαδή, χωρίς αυξημένο κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία), και ότι ως εκ τούτου το σύνολο της χρήσης του καπνού θα πρέπει να αποθαρρύνεται, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν στη χώρα μας 46 εκατομμύρια εθισμένοι. Το υπαρκτό πρόβλημα είναι ότι, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα, και σχεδόν το ήμισυ όντως προσπαθούν να το σταματήσουν κάθε χρόνο, το ποσοστό επιτυχίας είναι κάτω από δέκα τοις εκατό. Ένας λόγος γι 'αυτό το τεράστιο ποσοστό αποτυχίας είναι ότι οι μέθοδοι που έχουν εγκριθεί από το FDA (συμπεριλαμβανομένων του εμπλάστρου  και της τσίχλας νικοτίνης, των εισπνοών και των φαρμακευτικών προϊόντων όπως Zyban και Chantix) και προωθούνται από τις επίσημες αρχές δημόσιας υγείας και τους μεγάλους κερδοσκοπικούς οργανισμούς, απλά δεν βοηθούν την πλειονότητα των ατόμων που τα δοκίμασε.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα βοηθούν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι αυξανόμενες αποδείξεις από ανέκδοτες αναφορές και κλινικές μελέτες δείχνουν ότι οι εθισμένοι καπνιστές έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουν το κάπνισμα με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε αντίθεση με τα προϊόντα που είναι εγκεκριμένα από τον FDA [1]. Επιπλέον, η προειδοποίηση του FDA ότι οι χημικές ουσίες στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να είναι "μη ασφαλείς" ή "τοξικές" δεν υποστηρίζεται από αποδεικτικά στοιχεία ότι ίχνη ουσιών πράγματι προκαλούν οποιαδήποτε βλάβη (αναφέρεται στα περίφημα ίχνη ουσιών που ανακάλυψαν στο παρελθόν σε ένα δείγμα ατμιστικού υγρού) . Στην πραγματικότητα, παρόμοια ίχνη από αυτά τα ίδια "καρκινογόνα" έχουν ανιχνευθεί και σε άλλες προϊόντα απεξάρτησης εγκεκριμένα από τον FDA, όπως επιθέματα νικοτίνης και τσίχλες. Η διαφορά φαίνεται να είναι ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πραγματικά επιτυγχάνουν τη διακοπή του καπνίσματος.

Ένα προϊόν που μπορεί να δώσει τέλος στην έκθεση ενός καπνιστή στα καρκινογόνα παράγωγα του καπνού των τσιγάρων δεν μπορεί να απορριφθεί ελαφρά τη καρδία. Δεν πρέπει να απορριφθεί με βάση την ιδεολογία ή αντιεπιστημονικούς υπαινιγμούς. Γι 'αυτό, αντί να προειδοποεί το κοινό για μη πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ο FDA θα πρέπει να εξετάσει επίσης τα οφέλη τους: Κάνοντας βήματα που ενθαρρύνουν περαιτέρω μελέτες και καλύτερους κανονισμούς για την κυκλοφορία τους, θα προσφέρει περισσότερο σε όλους τους εμπλεκόμενους. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει ο FDA είναι να κρατήσει στάση αναμονής, ουδέτερη μάλλον, παρά απορριπτική.

Εμείς στο ACSH ακράδαντα πιστεύουμε ότι όσο πιο ολοκληρωμένη είναι  η έρευνα, τόσο πιο πιθανό είναι ότι οι λογικοί άνθρωποι θα καταλάβουν ότι οι επίσημες πολιτικές της προσήλωσης στη σημερινή στάση του "κόψτο ή πέθανες" ελάχιστα προσφέρουν στη μείωση των άνω των 400.000 θανάτων ετησίως που συνδέονται με το κάπνισμα. Πλέον αυτή δεν είναι μια αποδεκτή στάση από έναν φορέα δημόσιας υγείας, γι΄αυτό σας ζητάμε να επανεξετάσετε την αρνητική σας θέση απέναντι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.

Ελισάβετ Μ. Whelan, Sc.D., M.P.H.
Πρόεδρος του Αμερικάνικου Συμβουλίου για την Επιστήμη και την Υγεία

Ross Gilbert, M.D.
Ιατρικός Διευθυντής, Εκτελεστικός Διευθυντής του Αμερικάνικου Συμβουλίου για την Επιστήμη και την Υγεία
 
Emil William Chynn, MD, FACS, MBA
Χειρουργός και Διδάσκων ειδικευομένων
Νέα Υόρκη Eye & Ear Infirmary

Laura Γ. Green, Ph.D., D.A.B.T.
Ανώτερος επιστήμονας και πρόεδρος
Cambridge environmental Inc

W. Clark Heath, JR., M.D.
Επίτιμος Αντιπρόεδρος
Επιδημιολογία και έρευνα παρακολούθησης
Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία

James D. Herbert, Ph.D.
Καθηγητής Ψυχολογίας
Αναπληρωτής Κοσμήτορας, Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών
Πανεπιστήμιο Drexel

William M. London, Ed.D., M.P.H.
Καθηγητής, Τμήμα Δημόσιας Υγείας
Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας,  Λος Άντζελες

Albert Γ. Nickel
Συνταξιοδοτηθείς Πρόεδρος
LyonHeart

Bill D. Roebuck, Ph.D.
Καθηγητής Τοξικολογίας
Εργαστήριο Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας
Σχολή Ιατρικής Geisel στο Dartmouth

Marvin J. Schissel, D.D.S.

David E. Seidemann, Ph.D.
Καθηγητής Γεωλογίας
Τμήμα Γεωλογίας
Brooklyn College, CUNY

Μάικλ Σίγκελ, MD, MPH
καθηγητής
Τμήμα Επιστημών Υγείας της Κοινότητας
Πανεπιστήμιο της Βοστώνης Σχολή Δημόσιας Υγείας 6
 [1] Polosa, R. et al. (2011). «Επίδραση μιας  ηλεκτρονικής συσκευή διοχέτευσης νικοτίνης (ηλεκτρονικό τσιγάρο) στη μείωση και διακοπή του καπνίσματος:. Μια προοπτική πιλοτική μελέτη 6μηνών πιλοτική" BMC Δημόσιας Υγείας. 11: 786


=============

Ευχαριστούμε τα μέλη μας kostas44 για τη δημοσίευση και Petra για τη μετάφραση.
Η συζήτηση στο φόρουμ μας σχετικά με το θέμα, εδώ: http://vaping.gr/index.php/topic,11579.0.html


Διόρθωση - ενημέρωση συνδέσμων
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 22, 2021, 11:23 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τοξικολογίας (EUROTOX 2012) που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας στις 17-20 Ιουνίου 2012, παρουσιαστήκαν τα αποτελέσματα των μελετών της ομάδας Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και του Εργαστηρίου Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με της άμεσες επιδράσεις του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς και η σύγκριση αυτών με αντίστοιχες επιδράσεις του κανονικού τσιγάρου, στη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος και σε σημαντικές αιματολογικές παραμέτρους του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ότι η ενεργητική αλλά και η παθητική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του υγρού αναπλήρωσης που χρησιμοποιήθηκε δεν προκαλούν κλινικά σημαντική αποφρακτική τάση στο αναπνευστικό και δεν επηρεάζουν το σύνολο των αιματολογικών δεικτών, τόσο σε καπνιστές όσο και σε μη καπνιστές. Αντιθέτως, το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα του παραδοσιακού τσιγάρου προκαλούν εμφανή απόφραξη των αεραγωγών επηρεάζοντας τη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, αλλά επίσης προκαλούν και μια μικρής έκτασης φλεγμονή αυξάνοντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τον αριθμό των λεμφοκυττάρων και τον αριθμό των πολυμορφοπύρηνων λευκοκυττάρων τόσο σε καπνιστές, όσο και σε μη καπνιστές. Σύμφωνα με μελέτες, η φλεγμονή αυτή που παρατηρείται σε χρόνιους καπνιστές παραδοσιακού τσιγάρου προκαλεί πολλά από τα προβλήματα υγείας που εκείνοι αντιμετωπίζουν, όπως η υψηλή συχνότητα λοιμώξεων και οι χρόνιες πνευμονοπάθειες.

Η ερεύνα χρησιμοποίησε προϊόντα διαδεδομένα στην αγορά, και συγκεκριμένα τα προϊόντα της NOBACCO «NOBACCO GIANT», όσον αφορά την συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου και το «NOBACCO USA MIX» με γεύση καπνού και περιεκτικότητα νικοτίνης 11mg/ml, όσον αφορά το υγρό αναπλήρωσης. Μετά από σχετική επικοινωνία του επιστημονικού τμήματος της NOBACCO με τον υπεύθυνο της ερευνητικής ομάδας, Δρ. Ανδρέα Φλουρή, πληροφορηθήκαμε ότι, σε συνέχεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας στο συνέδριο EUROTOX 2012, έπεται η δημοσίευσή τους σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Πηγή: http://www.nobacco.gr/newsartciles/4-nea-hlektroniko-tsigaro/91-erevna
και http://vaping.gr/index.php/topic,11732.msg445680.html#msg445680 = το e-mail του κ. Φλουρή που μας έστειλε την περίληψη της έρευνας, μετάφραση της οποίας ακολουθεί παρακάτω:


P08-02 Αποτελέσματα ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος/ατμίσματος στην πνευμονική λειτουργία.
Μαρία Χόρτη. Κωνσταντίνα Πουλιανίτη, Αθανάσιος Τζαμούρτας, Κωνσταντίνος Κωστίκας, Μανώλης Τζατζαράκης, Διονύσιος Βυνιάς, Γιάννης Κουτεδάκης, Ανδρέας Φλουρής, Αριστείδης Τσατσάκης
Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, Ελλάδα, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Εισαγωγή: Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γίνει δημοφιλή σε όλο τον κόσμο, παρά την έλλειψη αποδείξεων για την ασφάλειά τους. Ο σκοπός αυτής της μελέτης είναι να αξιολογήσει και να συγκρίνει τις έντονες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις του παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος/ατμίσματος στην πνευμονική λειτουργία
Μέθοδος: 15 εθελοντές καπνιστές ( 15 και περισσότερα τσιγάρα την ημέρα, 8 άνδρες, 7 γυναίκες). Στη δοκιμή ελέγχου ζητήθηκε από τους καπνιστές να κάνουν προσομοίωση καπνίσματος με σβηστό τσιγάρο και μετά τους ζητήθηκε να καπνίσουν δυο τσιγάρα της αγαπημένης τους μάρκας. Στη δοκιμή με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, ζητήθηκε να ατμίσουν ένα η.τ. Οι μετρήσεις αξιολογήθηκαν με σπιρομέτρηση.
Αποτελέσματα και συμπεράσματα: Η πνευμονική λειτουργία επηρεάστηκε σημαντικά αμέσως μετά το κάπνισμα, αν και μετά από μια ώρα οι περισσότεροι παράμετροι της πνευμονικής λειτουργίας επανήλθαν στα φυσιολογικά επίπεδα. Το κάπνισμα μείωσε σημαντικά τους δείκτες FEV1, FEV1/FVC, FEF25-75 και FeNO και αύξησε σημαντικά το CO (μονοξείδιο του άνθρακα) και την κοτινίνη. Με το άτμισμα δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην πνευμονική λειτουργία , αλλά η κοτινίνη αυξήθηκε σημαντικά αμέσως μετά από μια ώρα ατμίσματος. Για το παθητικό κάπνισμα, παρατηρήθηκε αύξηση στο CO και την κοτινίνη ακόμη και μια ώρα μετά το παθητικό κάπνισμα. Ακολούθως, με το παθητικό άτμισμα παρατηρήθηκε μείωση του FEV1/FVC, ενώ αυξήθηκε η κοτινίνη. Το κάπνισμα προκαλεί ελαφρά πνευμονική απόφραξη και μικρή αύξηση φλεγμονής των πνευμόνων που κρατάει μέχρι και 1 ώρα. Το άτμισμα των η.τ. της δοκιμής αυξάνει τον ορό της κοτινίνης αλλά δεν δείχνει να επηρεάζει έντονα την πνευμονική λειτουργία. Η παθητική έκθεση στον ατμό δείχνει μια βραχυπρόθεσμη ελαφρά πνευμονική απόφραξη και αυξάνει τα επίπεδα του ορού κοτινίνης.
Doi:10.1016/j.toxlet.2012.03.250

P08-03 Aποτελέσματα καπνίσματος και ατμίσματος σε γενική εξέταση αίματος.
Δημήτριος Κουρέτας, Κωνσταντίνα Πουλιάντη, Μαρία Χόρτη, Αθανάσιος Τζαμούρτας, Κωνσταντίνος Κωστίκας, Μανώλης Τζατζαράκης, Γιάννης Κουταδάκης, Ανδρέας Φλουρής, Αριστείδης Τσατσάκης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Ελλάδα, Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελλάδα.
Σκηνικό: Οι στρατηγικές εναλλακτικού καπνίσματος, όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της απειλής για τη δημόσια υγεία, που προκαλεί το κάπνισμα. Παρόλα αυτά, με την τελευταία ρυθμιστική διαβούλευση του για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών συσκευών πρόσληψης νικοτίνης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάλεσε για εντατικοποίηση των προσπαθειών έρευνας προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις την υγεία  από τη χρήση η.τ. δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες αποδείξεις.  
Μέθοδος: Σύνολο 15 εθελοντών καπνιστών (τουλάχιστον 15 τσιγάρα ημερησίως, 8 άνδρες, 7 γυναίκες, ηλικίας 36,83 ± 9,85 ετών) και 15 εθελοντών μη καπνιστών που δεν κάπνισαν ποτέ (8 άνδρες, 7 γυναίκες, ηλικίας 28,87 ± 10,45 ετών)
Η ομάδα των καπνιστών υποβλήθηκε σε δοκιμή ελέγχου, δοκιμή ενεργητικού καπνίσματος και δοκιμή ενεργητικού ατμίσματος. Η ομάδα των μη καπνιστών υποβλήθηκε σε δοκιμή ελέγχου, δοκιμή παθητικού καπνίσματος και δοκιμή παθητικού ατμίσματος
Αποτελέσματα: Στους καπνιστές, με το ενεργητικό κάπνισμα αυξήθηκε ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων, των λεμφοκυττάρων, των πολυμορφοπύρηνων (P0.05). Στους μη καπνιστές, το παθητικό κάπνισμα προκάλεσε σημαντική αύξηση στον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, των λεμφοκυττάρων, των πολυμορφοπύρηνων. Συμπεράσματα: Το έντονο ενεργητικό και παθητικό άτμισμα δεν δείχνει να επηρεάζει τους δείκτες των εξετάσεων αίματος σε καπνιστές και μη καπνιστές. Αντίθετα, το έντονο ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα αυξάνει των αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, των λεμφοκυττάρων, των πολυμορφοπύρηνων. Περαιτέρω έρευνα απαιτείται για να αξιολογηθεί η ασφάλεια της χρήσης του η.τ.
Doi:10.1016/j.toxlet.2012.03.251

----------------

Περίληψη των παραπάνω δημοσιεύτηκε και στο http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691512005030

H μετάφραση της περίληψης:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε την έρευνα αξιολόγησης της ασφάλειας των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Αξιολογήσαμε την οξεία επίδραση του ενεργητικού και παθητικού ατμίσματος και καπνίσματος με πλήρεις εξετάσεις αίματος (CBC) σε 15 καπνιστές και 15 που δεν κάπνισαν ποτέ, αντίστοιχα. Οι καπνιστές υπεβλήθησαν σε μια συνεδρία ελέγχου, μια συνεδρία ενεργητικού καπνίσματος και μια ατμίσματος. Οι μηδέποτε καπνιστές υποβλήθηκαν σε μια συνεδρία ελέγχου, μια παθητικού καπνίσματος και μια παθητικού ατμίσματος.  Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι δείκτες της γενικής εξέτασης αίματος παρέμειναν αμετάβλητοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ελέγχου και της ενεργητικής και παθητικής συνεδρίας ατμίσματος (Ρ> 0,05). Το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα αύξησε τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, των λεμφοκυττάρων και των πολυμορφοπύρηνων σε καπνιστές και μη καπνιστές για τουλάχιστον μια ώρα(p <0,05). Συνάγεται το συμπέρασμα ότι, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που χρησιμοποιήθηκαν στη συγκεκριμένη μελέτη για ενεργητικό και παθητικό άτμισμα, δεν επηρέασαν τους δείκτες στη γενική εξέταση αίματος  σε καπνιστές και μη καπνιστές, αντίστοιχα που υποβλήθηκαν σε ενεργητικό και παθητικό άτμισμα. Αντίθετα, το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα αύξησε τις δευτερεύουσες πρωτεΐνες και παρατηρήθηκε οξεία φλεγμονή των λευκών αιμοσφαιρίων, λεμφοκυττάρων και των πολυμορφοπύρηνων για τουλάχιστον μία ώρα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθούν ζητήματα ασφάλειας των χημικών ουσιών και άλλων θεμάτων ασφάλειας του καταναλωτικού προϊόντος  ηλεκτρονικό τσιγάρο, επειδή η περιεκτικότητα σε νικοτίνη στα υγρά που χρησιμοποιούνται μπορεί να διαφέρει σημαντικά.

Σχετική συζήτηση στο φόρουμ μας: http://vaping.gr/index.php/topic,11732.0.html

Διόρθωση - ενημέρωση συνδέσμων
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 22, 2021, 11:25 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν προξενούν βλάβη στην καρδιά
« Απάντηση #21 στις: Αυγούστου 26, 2012, 16:58 »
Ο κ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός,  επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου παρουσίασε την έρευνά του στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας που έγινε στο Μόναχο στις 25-29 Αυγούστου 2012.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο επιστημονικό συνέδριο παγκοσμίως, με συμμετοχή 32.000 επιστημόνων. Για να καταλάβει κανείς τη βαρύτητα της έρευνας η οποία απέσπασε αυτή τη διάκριση στο εν λόγω συνέδριο, πρέπει να πούμε ότι στο συνέδριο στάλθηκαν πάνω από 10.000 μελέτες. Από αυτές 4.000 έγιναν αποδεκτές και μόλις οι 30 σημαντικότερες παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου. μεταξύ των οποίων και αυτή του κ. Φαρσαλινού.

Στην έρευνα αυτή πήραν μέρος μέλη του φόρουμ μας (σχετική συζήτηση εδώ: http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,5835.0.html ) στο οποίο μέλος έγινε και ο κ. Φαρσαλινός για να μπορέσει να διεξάγει την έρευνα. Περίληψη αυτής της έρευνας, μεταφρασμένη από τον ίδιο τον καθηγητή παραθέτουμε παρακάτω. Οι επισημάνσεις δικές μας:



πηγή:  Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρία: Electronic cigarettes do not damage the heart  Η μετάφραση είναι από το Abstract (περίληψη).




Τίτλος: Οξείες επιδράσεις της χρήσης ηλεκτρονικής συσκευής χορήγησης νικοτίνης (ηλεκτρονικού τσιγάρου) στη μυοκαρδιακή λειτουργία: σύγκριση με τις επιδράσεις του συμβατικού τσιγάρου
Συγγραφείς: Κ. Φαρσαλινός, Δ. Τσιάπρας, Σ. Κυρζόπουλος, Μ. Σαββοπούλου, Ε. Αβραμίδου, Δ. Βασιλοπούλου, Β. Βούδρης.
Β' Καρδιολογική Κλινική, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο

Σκοπός:
Οι εθιστικές ιδιότητες και οι καταστρεπτικές συνέπειες του καπνίσματος στην ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένης και την καρδιακής λειτουργίας, είναι ευρέως γνωστές. Τα τελευταία χρόνια, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μια συσκευή χορήγησης νικοτίνης, εμφανίστηκε στο εμπόριο ως μια ασφαλέστερη συνήθεια. Παρ' όλη την παγκόσμια συζήτηση για την χρήση του, καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει τις επιπτώσεις του στην καρδιακή λειτουργία. Σκοπός της μελέτης μας ήταν να εκτιμήσουμε τις άμεσες επιδράσεις του η.τ. στην μυοκαρδιακή λειτουργία της αριστερής κοιλίας και να τις συγκρίνουμε με τις επιδράσεις του συμβατικού τσιγάρου.


Μέθοδοι:
Συμμετείχαν 42 υγιείς εθελοντές (ηλικίας 25-45 έτη: πρώην καπνιστές και νυν χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου (ομάδα eCIG, 22 άτομα), και καπνιστές (ομάδα SM, 20 άτομα). Οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε πλήρη ηχωκαρδιογραφική μελέτη μετά από 3ωρη αποχή από αλκοόλ, καφέ και χρήση η.τ. ή καπνίσματος (ομάδες eCIG-1 και SM-1 αντίστοιχα). Δεύτερο ηχωκαρδιογράφημα πραγματοποιήθηκε στην ομάδα eCIG μετά από χρήση του η.τ. με υγρό περιεκτικότητας 11mg/ml νικοτίνης για 7 λεπτά (ομάδα eCIG-2). Στους καπνιστές, η μελέτη επαναλήφθηκε μετά από κάπνισμα 1 τσιγάρου (ομάδα SM-2). Μετρήθηκαν παράμετροι της διαμιτροειδικής ροής (MV-E και MV-A κύματα, Ε/Α και χρόνος επιβράδυνσης-DT) και οι μέσες τιμές ταχυτήτων του μιτροειδικού δακτυλίου (συστολική: SM, πρώιμη διαστολική: Em, όψιμη διαστολική: Am). Εκτιμήθηκαν επίσης ο χρόνος ισο-ογκοτικής χάλασης (IVRT) και ο δείκτης απόδοσης του μυοκαρδίου (MPI) της αριστερής κοιλίας.


Αποτελέσματα:
Οι δύο ομάδες είχαν όμοια χαρακτηριστικά και βασικές ηχωκαρδιογραφικές και αιμοδυναμικές παραμέτρους. Οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου είχαν διακόψει το κάπνισμα για 93±65 ημέρες, και χρησιμοποιούσαν τη συσκευή για 95±64 ημέρες. Παρόλα αυτά, είχαν σημαντικά μεγαλύτερη συνολική έκθεση στο κάπνισμα σε σχέση με τους καπνιστές, με δείκτη Brinkman (αριθμός τσιγάρων ημερησίως x έτη καπνίσματος) 533±270 έναντι 369±150 για τους καπνιστές (p = 0.019). Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου για 7 λεπτά δεν προκάλεσε σημαντικές μεταβολές στις ηχωκαρδιογραφικές παραμέτρους, εκτός από μια μικρή αύξηση του κύματος Α (p = 0.047). Αντιθέτως, σημαντική ελάττωση της ταχύτητας Em (p = 0.005) και του λόγου Em/Am (p = 0.001), και αύξηση του IVRT (p = 0.032) και του MPI (p = 0.01) παρατηρήθηκε στην ομάδα SM-2 σε σχέση με τις αρχικές μετρήσεις.


Συμπεράσματα:
Παρόλο που το κάπνισμα προκαλεί οξεία διαταραχή στη λειτουργικότητα της αριστερής κοιλίας, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου για την εισπνοή νικοτίνης δεν προκαλεί άμεσες διαταραχές. Επιπλέον έρευνα χρειάζεσαι άμεσα διότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνεται συνεχώς και θα μπορούσε να αποτελέσει μια χρήσιμη μέθοδο για την διακοπή του καπνίσματος.

================================

Η συζήτηση στο φόρουμ μας, εδώ: http://vaping.gr/index.php/topic,5835.0.html
Σχετικά άρθρα:
reuters
bloomberg
theheart.org
ygeiaonline
24h.gr
Συνέντευξη του κ. Φαρσαλινού στο in.gr: http://health.in.gr/news/various/article/?aid=1231213391
Συνέντευξη στο newsbeast.gr: http://www.newsbeast.gr/health/arthro/414547/osa-thelete-na-mathete-gia-to-ilektroniko-tsigaro/

Διόρθωση - ενημέρωση συνδέσμων
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 22, 2021, 11:26 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΤΜΟΥ Η.Τ. και ΚΑΠΝΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΣΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ


Οκτώβριος 2012, Τόμ.24, νο12, Σελ 850-857T.
R. McAuley1, P. K. Hopke2, J. Zhao2, S. Babaian31.
Συμβουλεύοντας για την Υγεία, τον αέρα, τη φύση και για ένα πιο πράσινο περιβάλλον  Corporate Headquarters, Queensbury, NY, USA
2 Κέντρο Επιστήμης πόρων αέρα και Μηχανικής (CARES), Clarkson University, Potsdam, NY, USA
3 Εθνικό κλαμπ ατμιστών, Long Island, NY, USA
Διεύθυνση επικοινωνίας:  Timothy R. McAuley, Consulting for Health, Air, Nature, & A Greener Environment, LLC, 14 Stonehurst Drive, Queensbury, NY 12804–9358, USA. E-mail:[email protected]


Πλαίσιο: Τα η.τ. έχουν κερδίσει πρόσφατα σημαντική προσοχή ως μια εναλλακτική λύση για το κάπνισμα, αλλά οι αβεβαιότητες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην υγεία και την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς χώρους έχουν ως αποτέλεσμα προτάσεις για απαγόρευση της χρήσης τους σε εσωτερικούς χώρους.Στόχος: Για να αξιολογηθούν πιθανές επιπτώσεις για την υγεία σχετιζόμενες με τη χρήση του η.τ. διεξάχθηκε μια σειρά μελετών, με χρήση η.τ. και κανονικών τσιγάρων.


Μέθοδοι και υλικά: 4 ατμιστικά υγρά διαφορετικών περιεκτικοτήτων νικοτίνης ατμοποιήθηκαν σε δυο σειρές πειραμάτων. Χρησιμοποιήθηκαν συνηθισμένες συσκευές η.τ. αποτελούμενες από δυο τεμάχια.  Συλλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν  οι εκπομπές και οι συγκεντρώσεις στον αέρα σε εσωτερικό χώρο. Αντίστοιχα τεστ έγιναν με κανονικά τσιγάρα για να γίνει η σύγκριση


Αποτελέσματα: Η σύγκριση των συγκεντρώσεων ρύπων έγινε μεταξύ του ατμού από η.τ. και δειγμάτων καπνού από τσιγάρα. Στους εξεταζόμενους ρύπους περιλαμβάνονται πτητικές οργανικές ενώσεις, καρβονύλια, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, νικοτίνη, Tobacco Specific nitrosamines (νιτροζαμίνες), γλυκόλες. Από τα αποτελέσματα αυτά οι αναλύσεις κινδύνου έγιναν με βάση την αραίωση σε δωμάτια 40τμ και σε τυπικά τοξικολογικά δεδομένα.  Η ανάλυση κινδύνου για μη καρκινογόνα αποκάλυψε «μη σημαντικό κίνδυνο» βλάβης της ανθρώπινης υγείας σε δείγματα ατμού από τα ατμιστικά υγρά. Σε αντίθεση, στον καπνό του τσιγάρου τα περισσότερα ευρήματα ξεπέρασαν σημαντικά τα όρια κινδύνου, υποδηλώνοντας κατάσταση «σημαντικού κινδύνου» βλάβης της ανθρώπινης υγείας. Όσον αφορά στην ανάλυση κινδύνου για καρκινογόνα, κανένα δείγμα ατμού από τα ατμιστικά υγρά δεν ξεπέρασε το όριο κινδύνου για παιδιά και ενήλικες. Το δείγμα καπνού τσιγάρου πλησίασε τα όρια κινδύνου για την έκθεση ενηλίκων σε αυτό.


Συμπεράσματα: Αναφορικά με όλα τα υποπροϊόντα που μετρήθηκαν, σε αυτά των η.τ. υπάρχει πολύ μικρότερη έκθεση σε σχέση με τα υποπροϊόντα των κανονικών τσιγάρων. Η μελέτη υποδεικνύει σύμφωνα με τις αναλύσεις των εκπομπών των η.τ.  δεν υπάρχει εμφανής κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από αυτές


Ευχαριστούμε τον Mulder για την επισήμανση της έρευνας και την Petra για τη μετάφραση
Συζήτηση στο φόρουμ μας, εδώ: http://vaping.gr/index.php/topic,12055.msg524077.html#msg524077

Διόρθωση - ενημέρωση συνδέσμων
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 22, 2021, 11:27 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Το πρωτότυπο κείμενο της ανάρτησης στη διεύθυνση:
http://www.tobaccotoday.info/2012/11/20/new-report-shows-no-danger-from-e-cigarette-vapour-exposure/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=new-report-shows-no-danger-from-e-cigarette-vapour-exposure

Η δημοσίευση της σύνοψης της μελέτης:
http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/08958378.2012.724728

Η μετάφραση της ανάρτησης:

Καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ανησυχίες αναφορικά με το πόσο ασφαλή είναι για τους χρήστες (ατμιστές) και όσους είναι γύρω τους. Η παραγωγή των ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι εν πολλοίς ανεξέλεγκτη και λίγες μόνο επιστημονικές μελέτες έχουν λάβει χώρα σχετικά με την επίδραση της χρήσης τους στην ποιότητα του αέρα. Μία από τις πρώτες μελέτες που εξετάζει τις επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου δημοσιεύθηκε στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού Inhalation Toxicology Journal. Τα ευρήματα της έρευνας ήταν ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν θέτει σε κανέναν αξιοσημείωτο κίνδυνο βλάβης την ανθρώπινη υγεία.

Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε από την ομάδα CHANGE του Πανεπιστημίου του Clarkson της Νέας Υόρκης. Συγκρίθηκε ο ατμός που παρήγαγαν 4 διαφορετικά ατμιστικά υγρά υψηλής συγκέντρωσης νικοτίνης με τον καπνό που παράχθηκε από συμβατικά τσιγάρα. Μερικοί από τους ρύπους που εξετάσθηκαν για πτητικές οργανικές ενώσεις, νικοτίνη, καρβονύλια και νιτροζαμίνες. Όπως αναμενόταν, ο καπνός από τα συμβατικά τσιγάρα βρέθηκε να θέτει σε αξιοσημείωτο κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία. Αυτό όμως που ήταν ίσως μεγαλύτερη έκπληξη για κάποιους, ήταν το γεγονός ότι ο ατμός που παρήχθη από την ατμοποίηση των ατμιστικών υγρών, για κινδύνους σχετικούς με τον καρκίνο ή μη, έδειξε ότι κανένας κίνδυνος δεν τίθεται για την υγεία των ενηλίκων ή των παιδιών.

Έχει δημιουργηθεί μία αυξανόμενη διαμάχη αναφορικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, η οποία και έχει απαγορευθεί σε αρκετές χώρες όπου απαγορεύεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Αυτή η μελέτη μάλλον θα πρέπει να καθησυχάσει το φόβο του κόσμου για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Το ραγδαία αυξανόμενο κόστος των συμβατικών καπνικών τσιγάρων είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πολλοί καπνιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο περνούν στο άτμισμα. Με την τιμή των 20 τσιγάρων κοντά στις 8 λίρες (~10 ευρώ), ένας καπνιστής που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα δαπανά περίπου 3000 λίρες ετησίως για κάπνισμα. Το κόστος του ατμίσματος είναι περίπου 1 λίρα την ημέρα και ακόμα λιγότερο αν προσφύγει στην ιδιοκατασκευή υγρών. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά αρώματα που εκτείνονται από το άρωμα καπνού και τη μέντα, την τσιχλόφουσκα, το ρούμι, μέχρι και το τιραμισού. Είναι νόμιμο (στη Βρετανία) να ατμίζεις σε κλειστό χώρο και να μην παράγεις τον καπνό ή τη μυρωδιά (βρώμα) των συμβατικών καπνικών τσιγάρων.

==============

Ευχαριστούμε τον kallitexnis για την ανάρτηση και τη μετάφραση του κειμένου.
Η συζήτηση στο φόρουμ μας, εδώ: http://vaping.gr/index.php/topic,14484.0.html

Διόρθωση - ενημέρωση συνδέσμων
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 22, 2021, 11:28 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βελτιώνει σημαντικά την υγεία των καπνιστών (Γαλλική έρευνα)

Η έρευνα έγινε από τον Δρ. Jacques Granger (Πνευμονολογικό Νοσηλευτικό Κέντρο) και την Δρ. Brigitte Cornette (Κέντρο Ερευνών για την Υγεία) και είχε σκοπό να εξετάσει την αποδοχή και την ανοχή των καπνιστών προς το η.τ.
Ρόλο στην επιλογή των καπνιστών έπαιξε η επίγνωση τους ότι πρέπει να ελαττώσουν το κάπνισμα για να μειώσουν τον κίνδυνο για την υγεία τους, το αν έχουν προσπαθήσει προηγούμενα ανεπιτυχώς να κόψουν το τσιγάρο, αλλά και το ότι την εποχή της έρευνας δεν είχαν πρόθεση να το κόψουν.

Η ομάδα που επιλέχθηκε ήταν 100 καπνιστές, που δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να κόψουν το τσιγάρο, στους οποίους δόθηκαν δωρεάν συσκευές η.τ. και υγρά άτμισης για τρεις μήνες, με την οδηγία να ατμίζουν αντί να καπνίζουν και με στόχο να αντικαταστήσουν το κ.τ. με το ηλεκτρονικό. Στην αρχή της έρευνας έγιναν μετρήσεις βάρους, παλμών, σπιρομέτρηση και μέτρηση του εκπνεόμενου μονοξειδίου του άνθρακα.

Όλοι ήταν πάνω από 10 χρόνια καπνιστές, το 98% από αυτούς κάπνιζε πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα, ενώ το 52% 20 και πάνω τσιγάρα την ημέρα. Ηλικιακά, το 83% ήταν μεταξύ 25 και 59 ετών.
Στην αρχή τους δόθηκαν η.τ. μιας χρήσης, στη συνέχεια επαναχρησιμοποιούμενα με γεύση "light tobacco" και δύο επίπεδα νικοτίνης: 11mg/ml (1.1%) ή 16mg/ml (1.6%).

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Σε ολόκληρη την (3μηνη) διάρκεια του προγράμματος παρέμειναν 74 από τους συμμετέχοντες, ενώ 26 διέκοψαν την συμμετοχή του επειδή δεν έμειναν ικανοποιημένοι ή λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος (από αυτούς οι 17 μέσα στον πρώτο μήνα).

Διακοπή του καπνίσματος
Παρόλο που για την έρευνα είχαν επιλεγεί καπνιστές που δεν είχαν πρόθεση να το κόψουν, 8 συμμετέχοντες έκοψαν τελείως το τσιγάρο μέσα στους 3 μήνες και ο ένας μάλιστα από αυτούς σταμάτησε και το η.τ. Η ολική διακοπή του καπνίσματος γίνεται πιο φανερή κυρίως στην ομάδα που κάπνιζε 11-20 τσιγάρα ημερησίως.

Μείωση του καπνίσματος
Οι υπόλοιποι, οι οποίοι παράλληλα με το η.τ. κάπνιζαν, όλοι μείωσαν το τσιγάρο:
το 68% (45 άτομα) το μείωσαν περισσότερο από 50%
το 32% (21 άτομα) το μείωσαν λιγότερο από 50%

Ικανοποίηση από τη χρήση η.τ.
43% δήλωσαν ότι μετά την χρήση η.τ. δεν είχαν επιθυμία για τσιγάρο
38% δήλωσαν ότι μετά την χρήση η.τ. μειώθηκε η επιθυμία για τσιγάρο και
27% δήλωσαν ότι μετά την χρήση η.τ. παρέμεινε η επιθυμία για τσιγάρο

Το 91% δήλωσε ότι η αίσθηση του η.τ. διαφέρει από αυτήν του κ.τ.

Αποτελέσματα στην υγεία
Το 64% παρατήρησαν θετικά αποτελέσματα στην υγεία τους, ενώ το 15% εντόπισε μικρές παρενέργειες (ενοχλήσεις στο στόμα, τα χείλια ή το λαιμό)

Στη διάρκεια των τριών μηνών
- μειώθηκαν οι σφιγμοί των συμμετεχόντων
- σε όλες τις περιπτώσεις μειώθηκε το εκπνεόμενο μονοξείδιο του άνθρακα και για όσους έκοψαν τελείως το κάπνισμα και χρησιμοποιούσαν μόνο η.τ. μηδενίστηκε
- η αύξηση του βάρους ήταν μέτρια. Στις περιπτώσεις ολοκληρωτικής διακοπής του τσιγάρου και συνέχισης του ατμίσματος, η αύξηση ήταν λιγότερη από όσο συνήθως παρατηρείται στις περιπτώσεις διακοπής του καπνίσματος.
- τα αποτελέσματα της σπιρομέτρησης βελτιώθηκαν με τη χρήση του η.τ. και η βελτίωση αυτή αυξανόταν όσο περισσότερο το άτμισμα αντικαθιστούσε το κάπνισμα (και μειωνόταν έτσι η χρήση του καπνού).
- η μέγιστη πίεση κατά την εκπνοή ανά δευτερόλεπτο (MEPS) παρέμεινε σταθερή ή βελτιώθηκε ελαφρά με τη χρήση του η.τ.

Μελλοντικές προθέσεις
Μετά από χρήση του η.τ. για 3 μήνες από τους συμμετέχοντες

το 8% είχαν σκοπό να επιστρέψουν στο τσιγάρο και να σταματήσουν τη χρήση η.τ.
το 9% ήθελαν το αντίθετο (να κόψουν το τσιγάρο και να συνεχίσουν το άτμισμα)
το 28% είχαν σκοπό να σταματήσουν τόσο το κ.τ. όσο και το η.τ
το 45% ήθελαν να συνεχίσουν και τα δύο

Η έρευνα έχει και άλλα δύο στάδια παρατηρήσεων, μετά από 6 και 12 μήνες.

Περιορισμοί της έρευνας
Μικρός αριθμός συμμετεχόντων ώστε να θεωρηθεί στατιστικά σίγουρη
Απουσία ομάδας ελέγχου για να γίνει σύγκριση
Ποικιλία συσκευών η.τ. που χρησιμοποιήθηκαν
Περιορισμένη επιλογή υγρών και επιπέδων νικοτίνης

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του καπνίσματος στο 72% των καπνιστών

Από τους 74 συμμετέχοντες σε όλη την διάρκεια της μελέτης, οι 53 μείωσαν σημαντικά την κατανάλωση καπνού (έως και 95%) και οι 8 έκοψαν τελείως το τσιγάρο. Οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι μείωσαν το τσιγάρο, αλλά σε μικρότερο ποσοστό.
Το η.τ. έγινε ευνοϊκά δεκτό από τους συμμετέχοντες και από τον κύκλο τους. Τα 2/3 από αυτούς που χρησιμοποίησαν το η.τ. παρατήρησαν θετικά αποτελέσματα στην υγεία τους.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2012 και μπορεί να βρεθεί εδώ (στα γαλλικά) και απόδοση στα αγγλικά αναδημοσιεύεται εδώ


Η έρευνα είναι σημαντική γιατί δείχνει τι δυνατότητες έχει το η.τ. στην προσπάθεια μείωσης ή και διακοπής του καπνίσματος.
Ας ελπίσουμε ότι θα ληφθεί υπόψη από την ΕΕ, πριν την ψήφιση της νέας οδηγίας που ουσιαστικά απαγορεύει τα η.τ. με επίπεδο νικοτίνης πάνω από 4mg/ml, στερώντας έτσι από τον αγώνα κατά του τσιγάρου ένα σημαντικό όπλο.


====================

Ευχαριστούμε τον φίλο μας WileECoyote για την δημοσίευση και τη μετάφραση της έρευνας στο φόρουμ μας.
Η συζήτηση στο φόρουμ μας, εδώ: http://vaping.gr/index.php/topic,15640.0.html

Ενημέρωση συνδέσμων
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 22, 2021, 11:29 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος petra

  • *****
  • 5198
  • Φύλο: Γυναίκα
  • big sister's watching you!
Απ: Επιστημονικές έρευνες και άρθρα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
« Απάντηση #25 στις: Φεβρουαρίου 06, 2013, 00:58 »
 Impact of an Electronic Cigarette on Smoking Reduction and Cessation in Schizophrenic Smokers: A Prospective 12-Month Pilot Study
(Επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη μείωση/διακοπή του καπνίσματος σε καπνιστές που πάσχουν από σχιζοφρένεια: μια υποψήφια 12μηνη πιλοτική έρευνα) - Ισπανική έρευνα


Pasquale Caponnetto 1,2,3,* email height=12, Roberta Auditore 1 email height=12, Cristina Russo 1,2,3 email height=12, Giorgio Carlo Cappello 4 email height=12 and Riccardo Polosa 2,3 email height=121 CTA-Villa Chiara Psychiatric Rehabilitation Clinic and Research, Mascalucia (Catania) 95030, Italy 2 Smoking Prevention/Cessation Centre, A.O.U, Policlinico-V. Emanuele, University of Catania, Catania 95100, Italy 3 Institute of Internal Medicine, G. Rodolico Hospital, A.O.U, Policlinico-V. Emanuele, University of Catania, Catania 95100, Italy 4 National Strategic Planning & Analysis Research Center, Mississippi State University, Mississippi State, MS 39762, USA Received: 26 November 2012; in revised form: 9 January 2013 / Accepted: 10 January 2013 / Published: 28 January 2013(This article belongs to the Special Issue Tobacco Control in Vulnerable Population Groups)Παρελήφθη: 26 Νοεμβρίου 2012, σε αναθεωρημένη μορφή 9 Ιανουαρίου 2012, έγινε αποδεκτή 10 Ιανουαρίου 2013, δημοσιεύτηκε 28 Ιανουαρίου 2013Το άρθρο ανήκει στην Ειδική έκδοση: Ελεγχος καπνού σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.


ΠΕΡΙΛΗΨΗ:


Ιστορικό:  Το κάπνισμα είναι μια εξάρτηση που δύσκολα καταπολεμάται. Αυτή η εξάρτηση είναι η πιο κοινή διπλή διάγνωση για τα άτομα με σχιζοφρένεια. Μέχρι στιγμής, τρία  αποτελεσματικά φάρμακα έχουν εγκριθεί για τη διακοπή του καπνίσματος: θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης (NRT), βαρενικλίνη και βουπροπιόνη.
Ωστόσο, κάποιες σοβαρές παρενέργειες της βαρενικλίνης έχουν αναφερθεί, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, των σκέψεων αυτοκτονίας, και της αυτοκτονίας. Η χρήση της βουπροπιόνης έχει επίσης παρενέργειες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που έχουν επιληψία ή κάποια κατάσταση που χαμηλώνει το όριο έναρξης κρίσεων, ούτε από άτομα  που παίρνουν μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης. Ως εκ τούτου, υπάρχουν φαρμακοδυναμικοί λόγοι  να πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ψύχωση. Το η.τ. έχουν την ικανότητα να αποτελούν έναν μηχανισμό πρόσληψης νικοτίνης, μίμησης της κίνησης, αλλά και αντικατάστασης της συνήθειας του καπνίσματος. Μπορούν να ελαττώσουν τα συμπτώματα στέρησης χωρίς σοβαρές παρενέργειες.
Η πρόσφατη εργασία μας με τα η.τ. σε υγιείς καπνιστές,  που δεν είχαν σκοπό να σταματήσουν μόνιμα το κάπνισμα δείχνει εκπληκτικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Υποθέσαμε ότι τα θετικά αυτά ευρήματα θα μπορούσαν να αναπαραχθούν σε δύσκολους ασθενείς με σχιζοφρένεια. Αυτό το εργαλείο μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές που πάσχουν από σχιζοφρένεια να παραμείνουν άκαπνοι όσο καταβάλλουν προσπάθεια να κόψουν το τσιγάρο ή να μειώσει την κατανάλωση τσιγάρων
Μελέτες για την  αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτών των συσκευών για μακροπρόθεσμη διακοπή του καπνίσματος και / ή  μείωση του καπνίσματος μελέτες δεν έχουν γίνει ποτέ για αυτή την ειδική πληθυσμιακή κατηγορία

Μέθοδοι: Στη μελέτη αυτή θα παρακολουθούνται πιθανές αλλαγές στις συνήθειες καπνίσματος 14 καπνιστών με σχιζοφρένεια ( που δεν προτίθενται να σταματήσουν το κάπνισμα) οι οποίοι θα πειραματίζονται με η.τ., εστιάζοντας στη μείωση και διακοπή του καπνίσματος. Οι συμμετέχοντας στη μελέτη κλήθηκαν να παρακολουθήσουν έξι επισκέψεις μελέτης: κατά την έναρξη, την 4η εβδομάδα, την 8η εβδομάδα, την 12η, 24η και την 52η εβδομάδα.
Σε κάθε επίσκεψη μετρήθηκαν η χρήση του προϊόντος, ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζουν, το μονοξείδιο του άνθρακα στον εκπνεόμενο αέρα, καθώς και θετικά και αρνητικά συμπτώματα στα επίπεδα της σχιζοφρένειας. Επίσης υπολογίστηκαν τα ποσοστά μείωσης του καπνίσματος και αποχής από αυτό. Αξιολογήθηκαν επίσης οι ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Αποτελέσματα:  Παρατεταμένη μείωση 50% στον αριθμό των τσιγάρων / ημέρα μετρήθηκε την 52η εβδομάδα στους 7 από τους 14 συμμετέχοντες (ποσοστό 50%) Ο μέσος όρος των 30 τσιγάρων ανά ημέρα έπεσε στα 15 (r=0,018)
Συνεχόμενη αποχή από το τσιγάρο παρατηρήθηκε την 52η εβδομάδα σε 2 από τους 14 καπνιστές (ποσοστό 14,3%)
Αθροιστικά, 9 από τους 14 χρήστες (ποσοστό 64,3%) μείωσαν κατά 50% το κάπνισμα ή το σταμάτησαν.
Παρατηρήθηκε ναυτία σε 2 από τους 14 από τους συμμετέχοντες (ποσοστό 14,4%), ερεθισμός λαιμού σε 2 από τους 14 από τους συμμετέχοντες (ποσοστό 14,4%), πονοκέφαλος σε 2 από τους 14 από τους συμμετέχοντες (ποσοστό 14,4%), και ξηρός βήχας σε 4 από τους 14 από τους συμμετέχοντες (ποσοστό 28,6%),. Ωστόσο, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είχαν μειωθεί σημαντικά  την 24η εβδομάδα. Συνολικά, από μια έως δυο αμπούλες ημερησίως  χρησιμοποιήθηκαν σε όλη την μελέτη. Δεν αυξήθηκαν ούτε τα θετικά, ούτε τα  αρνητικά συμπτώματα της σχιζοφρένειας μετά τη μείωση του καπνίσματος  ή την παύση του στους ασθενείς που χρησιμοποίησαν η.τ.

Συμπεράσματα: Δείξαμε για πρώτη φορά ότι η χρήση του η.τ. μείωσε σημαντικά την κατανάλωση τσιγάρων,  χωρίς να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνια σχιζοφρένεια και κάπνιζαν χωρίς πρόθεση να το κόψουν.
Η μείωση επιτεύχθηκε χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στα συμπτώματα της νόσου τους, όπως εκτιμάται από τις κλίμακες συμπτωμάτων SAPS και SANS.
Λέξεις – κλειδιά: Διακοπή του καπνίσματος, μείωση του καπνίσματος, ηλεκτρονικά τσιγάρα, ηλεκτρονική συσκευή πρόσληψης νικοτίνης, σχιζοφρένεια.



Πηγή:http://www.mdpi.com/1660-4601/10/2/446
Ευχαριστούμε τον Mulder για την επισήμανση της έρευνας
 

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Μια καινούργια έρευνα στην Βρετανία αποκαλύπτει οτι 9 στους 10 έκοψαν το κάπνισμα με την βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου...

http://metro.co.uk/2013/04/11/electronic-cigarettes-help-nine-out-of-ten-smokers-quit-tobacco-completely-3593677/

Τα η.τ. είναι τόσο αποτελεσματικα ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη συνήθειά τους παρά τις μειωμένες προσδοκίες τους όταν άρχισαν να τα χρησιμοποιούν.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με τους φόβους ότι με τις συσκευές αυτές θα αυξανόταν η πρόσληψη νικοτίνης από όσους αναζήτουσαν τρόπους να παρακάμψουν την απαγόρευση του καπνίσματος.

Ωστόσο, με τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων να αυξάνεται κατακόρυφα στη Βρετανία, οι ειδικοί λένε ότι πλέον απαιτείται περισσότερη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους.

Ο καθηγητής John Britton, από το Royal College of Physicians, προειδοποίησε: «Οι πιο αξιόπιστες εταιρείες κατασκευάζουν η/τ με τα στάνταρ και το επίπεδο φαρμακευτικών βιομηχανιών, αλλά είναι και πολλοί που εισάγουν στα τυφλά από άλλες χώρες».

Υπολογίζεται ότι 700.000 άνθρωποι στη Βρετανία χρησιμοποιούν τις συσκευές και το ποσοστό θα μπορούσε να φτάσει το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του έτους. Στις ΗΠΑ, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναμένεται να ξεπεράσουν σε πωλήσεις τα συμβατικά τσιγάρα μέσα σε μια δεκαετία.

Η τελευταία διεθνής μελέτη έδειξε ότι 86% των χρηστών η.τ. δεν κάπνισαν ξανά τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες από τότε που άρχισαν να χρησιμοποιούν τις συσκευές.

Αυτό ξεπέρασε ακόμη και το 75% που δήλωσαν ότι το γύρισαν στο η/τ  με την πρόθεση να κόψουν το κανονικό.

Μόλις 6% των ανθρώπων χρησιμοποιεί τις συσκευές για να αποφύγει τους περιορισμούς του καπνίσματος σε μπαρ και άλλους χώρους.

Ο ερευνητής Lynne Dawkins του University of East London, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων ανέφεραν μεγάλα οφέλη για την υγεία, όπως για παράδειγμα μείωση του βήχα και βελτίωση στην αναπνοή».

Ωστόσο, ο καθηγητής Britton, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε τι άλλο υπάρχει στον ατμό. Υπάρχουν και άλλες χημικές ουσίες που επιτρέπουν στη νικοτίνη το σχηματισμό σταγονιδίων ή τη διασπορά της νικοτίνης, και δεν ξέρουμε πόσο επιβλαβείς είναι αυτές οι λύσεις ».

Η έρευνα στα αγγλικά με περισσότερες λεπτομέρειες, εδώ: http://www.nursingtimes.net/home/behind-the-headlines/e-cigarette-vapers-using-them-to-quit-smoking/5057718.article?blocktitle=Behind-the-Headlines&contentID=4530
Παρόμοιες έρευνες έχουν γίνει και στο παρελθόν με παρόμοια συμπεράσματα:
http://sph.bu.edu/index.php?option=com_insidernews&categoryid=94&sectionid=15&task=view&Itemid=617365&articleid=3497

Ευχαριστούμε τον Mulder για τον εντοπισμό του άρθρου.
Η συζήτηση στο φόρουμ μας εδώ: http://vaping.gr/index.php/topic,16945.msg616221.html#msg616221

Ενημέρωση συνδέσμων
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 22, 2021, 11:31 από Tem »

Αποσυνδεδεμένος petra

  • *****
  • 5198
  • Φύλο: Γυναίκα
  • big sister's watching you!
Η συνεχόμενη πρόσληψη καθαρής νικοτίνης μέσω της εισπνοής δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία πέραν της μείωσης του σωματικού βάρους:
μια εργαστηριακή έρευνα σε αρουραίους από το τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, του Tronheim της Νορβηγίας. 

Πιο συγκεκριμένα, η περίληψη της έρευνας, όπως αναφέρεται σε ιστότοπο με ιατρικές και επιστημονικές έρευνες.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΣΠΝΟΗΣ ΝΙΚΟΤΙΝΗΣ
(εργαστηριακή έρευνα σε αρουραίους)

Waldum HL, Nilsen OG, Nilsen T, Rørvik H, Syversen V, Sanvik AK, Haugen OA, Torp SH, Brenna E.

Πηγή:
Department of Medicine, University Hospital, Tronheim, Norway.
 
Το κάπνισμα έχει αναφερθεί ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου, ιδιαίτερα των πνευμόνων.
Παρά την εκτεταμένη έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, οι ουσίες στον καπνό που ασκούν αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι πλήρως γνωστές.
Η νικοτίνη είναι η ουσία που δίνει την υποκειμενική ευχαρίστηση του καπνίσματος, καθώς και αυτή που προκαλεί εθισμό.
Για πρώτη φορά αναφέρουμε την επίδραση της μακροπρόθεσμης (επί δυο έτη) εισπνοής νικοτίνης σε αρουραίους. Οι αρουραίοι ανέπνεαν σε ένα θάλαμο με νικοτίνη σε συγκέντρωση διπλάσια από αυτή που βρίσκεται στο πλάσμα ενός βαρύ καπνιστή. Η νικοτίνη δόθηκε για 20 ώρες ημερησίως, πέντε ημέρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας διετούς περιόδου.
Δεν μπορέσαμε να βρούμε οποιαδήποτε αύξηση στη θνησιμότητα, την αρτηριοσκλήρυνση ή τη συχνότητα των όγκων σε αυτούς τους αρουραίους σε σύγκριση με αυτούς της ομάδας ελέγχου. Ειδικότερα,  δεν βρέθηκαν μικροσκοπικά ή μακροσκοπικά όγκοι στον πνεύμονα, ούτε οποιαδήποτε αύξηση στα πνευμονικά νευροενδοκρινικά κύτταρα. Καθ 'όλη τη μελέτη, ωστόσο, το σωματικό βάρος των αρουραίων που εκτέθηκαν στη νικοτίνη μειώθηκε συγκρινόμενο σε αυτό των αρουραίων της ομάδας ελέγχου. 

Συμπερασματικά, η μελέτη μας δεν δείχνει καμία επιβλαβή επίδραση της νικοτίνης όταν χορηγείται εισπνεόμενη, στην καθαρή της μορφή.

Η περίληψη της μελέτης εδώ: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8614291

Σχολιασμός της μελέτης εδώ: http://www.ecigarettedirect.co.uk/ashtray-blog/2013/05/inhaling-nicotine-long-term-research-losing-weight.html

Στον σχολιασμό τονίζεται ότι το γεγονός ότι η έρευνα δεν έγινε σε ανθρώπους αλλά αρουραίους μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιφυλακτικότητα από τους πολέμιους του η.τ. αλλά επισημαίνει ότι αν η έρευνα έβγαινε αρνητική για το η.τ. οι πολέμιοί του δεν θα αντιμετώπιζαν με την ίδια καχυποψία τα αποτελέσματα. Ενημερώνεται επίσης ο αναγνώστης ότι η χρήση των αρουραίων σε μελέτες είναι διαδεδομένη λόγω των κοινών τους χαρακτηριστικών  με τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και του μικρού προσδόκιμου ζωής τους (περίπου 3 χρόνια), κάτι που επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα πειράματα σε ανθρώπους

Στον σχολιασμό της μελέτης δίνεται και η εξής πληροφορία:
Η ερευνήτρια Marina Piccotio ανακάλυψε ότι η νικοτίνη ενεργοποιεί μια διαδρομή στον εγκέφαλο που καταστέλλει την όρεξη. Τα ευρήματά της σήμερα χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για να προσπαθήσουν να αναπτύξουν νέα φάρμακα που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Ευχαριστούμε τον mulder για την επισήμανση της έρευνας



Έγινε αλλαγή τίτλου
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 22, 2013, 02:31 από Atmos »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Informa Μάιος 2013, Τ.25, Νο.6, σελ. 354-361

(οι ινοβλάστες είναι κύτταρα που υπάρχουν σε πλήθος οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού, μεταξύ των οποίων και στους πνεύμονες).

Giorgio Romagna, Elena Allifranchini, Elena Bocchietto, Stefano Todeschi, Mara Esposito, Konstantinos E. Farsalinos


Πλαίσιο: Τα ηλεκτρονικό τσιγάρο χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση για το κάπνισμα. Ωστόσο τα δεδομένα για την ενδεχόμενη κυτταροτοξικότητα τους είναι ελάχιστα
Αντικείμενο: Η αξιολόγηση της ενδεχόμενης κυτταροτοξικότητας 21 ατμιστικών υγρών συγκρινόμενα με τα αποτελέσματα του καπνού του τσιγάρου.

Μέθοδοι: Η κυτταροτοξικότητα αξιολογήθηκε σύμφωνα με το πρότυπο UNI EN ISO 10993-5. Ενεργοποιώντας μια συσκευή η.τ., 200mg υγρού ατμοποιείτο και εμποτιζόταν σε 20ml του μέσου καλλιέργειας. Παρήχθη επίσης εκχύλισμα από τον καπνό ενός τσιγάρου. Τα εκχυλίσματα, αδιάλυτα (100%) και σε πέντε αραιώσεις (50%, 25%, 12,5%, 6,25% και 3,125%) εφαρμόστηκαν σε καλλιέργειες ινοβλαστων μυοκαρδίου (3Τ3) και η βιωσιμότητα μετρήθηκε μετά από 24ωρη έκθεση. Βιωσιμότητα μικρότερη από 70% θεωρήθηκε κυτταροτοξική.

Αποτελέσματα: Τα εκχυλίσματα καπνού έδειξαν κυτταροτοξικά αποτελέσματα σε συγκεντρώσεις πάνω από 12,5% (βιωσιμότητα: 89,1 ± 3.5% σε συγκέντρωση 3.125%, 77.8 ± 1.8% σε 6.25%, 72.8 ± 9.7% στα 12.5%, 5.9 ± 0.9% σε 25%, 9.4 ± 5.3% σε 50% and 5.7 ± 0.7% σε συγκέντρωση 100%). Το εύρος της βιωσιμότητας των ινοβλαστων ως προς τα εχυλίσματα ατμού η.τ. ήταν 88.5–117.8% σε συγκέντρωση 3.125%, 86.4–115.3% σε 6.25%, 85.8–111.7% σε 12.5%, 78.1–106.2% σε 25%, 79.0–103.7% σε 50% and 51.0–102.2% σε συγκέντρωση 100%. Ένα μόνο εκχύλισμα ατμού ήταν κυτταροτοξικό σε συγκέντρωση 100% (βιωσιμότητα 51.0 ± 2,6%). Ακόμα και για αυτό το υγρό πάντως, η βιωσιμότητα ήταν 795% υψηλότερη σε σχέση με το εκχύλισμα καπνού.

Συμπεράσματα: Η μελέτη αυτή δείχνει ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σημαντικά λιγότερο κυτταροτοξικός συγκρινόμενος με τον καπνό του τσιγάρου. Τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να επικυρωθούν με κλινικές μελέτες.


Υπάρχει περιγραφή της μεθόδου στο φόρουμ από τον δρ.Φαρσαλινό, όπου εξηγούνται περιληπτικά και τα νούμερα που παρατέθηκαν π.χ. αραίωση 6,25% σημαίνει ότι υπάρχει 1/16 εκχύλισμα καπνού ή ατμού και 15/16 καθαρό υγρό καλλιέργειας. Για να βρεθεί η 100% βιωσιμότητα έγινε σύγκριση με κύτταρα που βρίσκονταν σε καθαρό υγρό χωρίς εκχυλίσματα. Η βιωσιμότητα στο καθαρό υγρό ορίστηκε ως το 100%. Οι αριθμοί πάνω από 100% που βλέπουμε στα αποτελέσματα των εκχυλισμάτων ατμού σημαίνουν ότι σε κάποια εκχυλίσματα η βιωσιμότητα ήταν μεγαλύτερη από το καθαρό χωρίς εκχυλίσματα υγρό.

Συνοπτικά:

Συγκέντρωση         Βιωσιμότητα
                         Ατμός            Καπνός
3.125%       88.5–117.8%   89,1±3.5%
  6.25%       86.4–115.3%   77.8±1.8%
  12.5%       85.8–111.7%   72.8±9.7%
     25%       78.1–106.2%     5.9±0.9%
     50%       79.0–103.7%     9.4±5.3%
   100%       51.0–102.2%     5.7±0.7%

Σχετικό άρθρο: http://www.inews.gr/96/ygeia-erevna-ellina-kardiologou-erevniti-gia-to-ilektroniko-tsigaro.htm

-------------------

Με δυο λόγια δηλαδή: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το χειρότερο σε απόδοση υγρό ηλεκτρονικού τσιγάρου είχε 795% υψηλότερη επιβίωση των κυττάρων σε σχέση με τον καπνό του συμβατικού τσιγάρου. “Τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά αν λάβουμε υπόψιν ότι συγκρίναμε ένα συμβατικό τσιγάρο με ποσότητα ηλεκτρονικού τσιγάρου που αντιστοιχεί σε 3 συμβατικά τσιγάρα”, δήλωσε ο Δρ Φαρσαλινός.

Ευχαριστούμε τον WileECoyote για τη μετάφραση και τον mpekas για τον συνοπτικό πίνακα.
« Τελευταία τροποποίηση: Οκτωβρίου 22, 2013, 15:45 από Atmos »

Αποσυνδεδεμένος Atmos

  • *****
  • 5632
  • Φύλο: Άντρας
    • Ηλεκτρονικό κάπνισμα
Νέα μελέτη κριτικάρει τις προσπάθειες περιορισμού του ηλεκτρονικού τσιγάρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «International Journal of Environmental Research and Public Health» απορρίπτει την επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους περιορισμούς στην κυκλοφορίας υγρών ηλεκτρονικού τσιγάρου που προσπαθεί να επιβάλλει.

Η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει πως τα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου με περιεκτικότητα σε νικοτίνη άνω των 4mg ανά ml θα πρέπει να απαγορευτούν από την κυκλοφορία, εκτός αν λάβουν έγκριση ως φαρμακευτικά σκευάσματα. Στην οδηγία αναφέρεται πως η απόφαση ελήφθει με βάση την περιεκτικότητα σε νικοτίνη των φαρμακευτικών σκευασμάτων (τσίχλες, αυτοκόλλητα και εισπνεόμενες συσκευές νικοτίνης).

Ερευνητές από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με επικεφαλής των Δρ Κωνσταντίνο Φαρσαλινό μελέτησαν την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε 45 άτομα, για να διαπιστώσουν την κατανάλωση νικοτίνης. Κατά την μελέτη, χρησιμοποιήθηκε το ηλεκτρονικό τσιγάρο για 5 λεπτά, χρόνος όμοιος με το κάπνισμα ενός τσιγάρου, και για 20 λεπτά, χρόνος όμοιος με τον χρόνο που απαιτείται για να λάβει ο χρήστης 4mg νικοτίνης από ένα φαρμακευτικό σκεύασμα εισπνεόμενης νικοτίνης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως απαιτείται υγρό ηλεκτρονικού τσιγάρου με νικοτίνη άνω των 20mg ανά ml ώστε να καταναλωθεί ποσότητα όμοια με 1 συμβατικό τσιγάρο, ενώ απαιτείται υγρό με πάνω από 24 mg ανά ml για να καταναλωθεί ποσότητα νικοτίνης όμοια με το φαρμακευτικό εισπνεόμενο σκεύασμα σε 20 λεπτά.

«Στην μελέτη αυτή εξετάσαμε την πραγματική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σε άτομα που κατάφεραν να διακόψουν πλήρως το κάπνισμα με αυτό» δήλωσε ο Δρ Φαρσαλινός. Και συνέχισε: «Η πλειοψηφία των καταναλωτών χρησιμοποιεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο με υγρά περιεκτικότητας πολύ πάνω από τα 4mg. Γνωρίζαμε ότι το 1ml υγρού δεν είναι συγκρίσιμη μονάδα μέτρηση με 1 φαρμακευτικό υποκατάστατο νικοτίνης ή 1 συμβατικό τσιγάρο. Η κατανάλωση 1ml υγρού απαιτεί μεγάλο χρόνο χρήσης. Στην πραγματικότητα, η ποσότητα αυτή είναι το 1/3ο έως 1/4ο της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης. Με την μελέτη μας διαπιστώσαμε πως τα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 21mg νικοτίνης για να είμαι αποτελεσματικά, δηλαδή να προσφέρουν την νικοτίνη που δεν παίρνει πλέον ο χρήστης από το τσιγάρο. Επομένως, η μελέτη μας απορρίπτει την επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απαγόρευση αποτελεσματικών υγρών μπορεί να οδηγήσει αρκετούς να επιστρέψουν στο κάπνισμα, με καταστρεπτικές επιπτώσεις στην υγεία τους.»

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνει εκθετικά τα τελευταία χρόνια. Οι αρχές δημόσιας υγείας εκφράζουν επιφυλάξεις για την ασφάλειά τους. Ο Δρ Φαρσαλινός ανέφερε: «Αναμφίβολα χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες. Κανείς δεν μπορεί αν υποστηρίξει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι απολύτως ασφαλή, όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι τόσο συντριπτικά υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου ώστε προκαλεί εντύπωση που οι αρχές δημόσιας υγείας δεν έχουν αποδεχθεί αυτό το προϊόν στην πολιτική ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα. Για την μεγάλη πλειοψηφία των καπνιστών που δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα με τα σημερινά διαθέσιμα εγκεκριμένα σκευάσματα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε να σώσει ζωές.»




==============


Η ενημέρωση ήρθε από την εταιρία Nobacco
Την μελέτη μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://www.mdpi.com/1660-4601/10/6/2500
Η συζήτηση στο φόρουμ μας εδώ: http://vaping.gr/index.php/topic,15899.msg639881.html#msg639881

Ενημέρωση συνδέσμων
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 22, 2021, 11:32 από Tem »

 

Τελευταία θέματα

Τίτλος Πίνακας Απαντήσεις Εμφανίσεις Τελευταίο μήνυμα
Vaporesso Eco One 2ml Pod Kit [PODS - AIO (Όλα σε ένα)] 2 751 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 18, 2024, 14:40
από Tem
Stars, δημόσια πρόσωπα, διάσημοι και ηλεκτρονικό τσιγάρο [Άτμισμα δημοσίως] 319 113879 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 14, 2024, 11:09
από karga
MODS - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ EXPRESS Mods 2133 359353 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 14, 2024, 10:22
από camber
Κλώνοι επισκευάσιμων - Ερωτήσεις εξπρές και νέες κυκλοφορίες [Κλώνοι επισκευάσιμων] 2924 449695 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 13, 2024, 20:54
από anetost
Five Pawns mix and vape Shake and Vape 1030 110282 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 13, 2024, 20:16
από Antiprosopos
Σύρματα NiChrome, Kanthal (και άλλα πολλά) και χρήση τους σε αντιστάσεις. [Περί αντιστάσεων (τεχνικά)] 3093 374406 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 11, 2024, 02:04
από neofitosgr
Τσιγαρίσιες γεύσεις (καπνικά υγρά ή αρώματα) ΥΓΡΑ (γενικά) 1463 327715 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 08, 2024, 21:22
από madmama
Vaporesso GEN SE [Ηλεκτρονικά mods] 0 901 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 08, 2024, 20:38
από zamploutos
Zenith -Pro & Zlide Ατμοποιητές "εμπορίου" 13 6226 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 06, 2024, 23:23
από Antiprosopos
Steam Crave Aromamizer Classic MTL RTA [Με φιτιλοαντίσταση] 20 15070 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 05, 2024, 10:27
από Giorgos F
Ambition Mods Gate MTL RTA [Με φιτιλοαντίσταση] 208 29048 Τελευταίο μήνυμα Νοεμβρίου 04, 2024, 18:22
από kpoul
Steampunk by Vladimiros Shake and Vape 371 99648 Τελευταίο μήνυμα Οκτωβρίου 29, 2024, 11:10
από Giorgos F