Καλημέρα σας.
Είμαι ο Κώστας και είμαι καρδιολόγος σε μεγάλο καρδιολογικό κέντρο της Αθήνας.
Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να ζητήσω την βοήθειά σας στο εξής:
Ετοιμάζω ένα πρωτόκολλο για μια μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου (αν υπάρχουν και ποιες είναι) στην καρδιακή λειτουργία. Η μελέτη θα γίνει με υπερηχογράφημα καρδιάς (έγχρωμο triplex καρδιάς) και μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, πριν και μετά από 5λεπτη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Η μελέτη θα είναι επίσημη και με την ολοκλήρωσή της θα παρουσιαστεί σε συνέδρια και θα δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά.
Τα άτομα που θα συμμετέχουν στη μελέτη πρέπει να ΜΗΝ καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα αλλά μόνο το ηλεκτρονικό τσιγάρο, και πρέπει να χρησιμοποιούν υγρό με νικοτίνη. Για να είναι η μελέτη αξιόπιστη, θα πρέπει ο συμμετέχων να μην χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο για περίπου 2 ώρες πριν την πρώτη υπερηχογραφική μελέτη. Στη συνέχεια θα κάνει εικονικό κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου (δηλαδή, θα καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο που δεν θα περιέχει cartridge με το υγρό που ατμοποιείται) για 5 λεπτά, και θα ακολουθήσει δεύτερη υπερηχογραφική μελέτη. Τέλος, θα καπνίσει για 5 λεπτά το ηλεκτρονικό τσιγάρο με το cartridge, και θα ακολουθήσει τρίτο υπερηχογράφημα. Όλα αυτά γίνονται για να θεωρηθεί αξιόπιστη η μελέτη. Επίσης, το σωστότερο θα είναι να πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλοι το ίδιο ηλεκτρονικό τσιγάρο με το ίδιο υγρό ατμοποίησης κατά την πραγματοποίηση της μελέτης.
Η βοήθεια που χρειάζομαι από εσάς είναι πολλαπλή. Καταρχάς θα ήθελα πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τα τσιγάρα που κυκλοφορούν. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές μάρκες και τύποι, με διάφορες γεύσεις. Θα ήθελα να ενημερωθώ για τα ποσά νικοτίνης που υπάρχουν σε αυτά, σκοπός είναι να χρησιμοποιήσω ένα υγρό με μέση περιεκτικότητα σε νικοτίνη σε σχέση με τις τιμές που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Επίσης, επειδή απ'ότι ξέρω υπάρχουν υγρά με propylene glycol και άλλα με γλυκερίνη, δεν ξέρω ποια είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα στην Ελλάδα και θα ήθελα και εδώ την βοήθειά σας.
Τονίζω πως η μελέτη είναι ανεξάρτητη και δεν χρηματοδοτείται από κανέναν. Θα ήταν ευπρόσδεκτη κάποια εταιρία να μας υποστηρίξει με την χορήγηση ηλεκτρονικού τσιγάρου και φιαλιδίων υγρού για την μελέτη. Βασικό επίσης είναι να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικό τσιγάρο που να έχει ανταλλακτικό στόμιο διότι είναι αδιανόητο ο καθένας που θα συμμετέχει στην μελέτη να χρησιμοποιεί το ίδιο στόμιο που χρησιμοποίησε κάποιος άλλος. Και εδώ θα ήθελα την βοήθειά σας να μου πείτε αν υπάρχει στην αγορά σύστημα με ανταλλακτικά.
Τέλος και το βασικότερο όλων, ψάχνω εθελοντές που θα συμμετέχουν στη μελέτη. Είστε ευπρόσδεκτοι και απαραίτητοι όσοι θέλετε να συμμετάσχετε. Το υπερηχογράφημα είναι παντελώς ακίνδυνο, δεν εκπέμπει ακτινοβολία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Η μελέτη θα γίνει με κάθε επισημότητα, θα υπογράψετε δήλωση συγκατάθεσης (είναι απολύτως απαραίτητο σε κάθε ιατρική μελέτη) όπου θα αναφέρεται ο τίτλος και ο σκοπός της μελέτης, θα αναφέρεται ότι εθελοντικά δέχεστε να συμμετάσχετε, ότι εθελοντικά και με ευθύνη σας θα καπνίσετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ότι η συγκεκριμένη εξέταση (υπερηχογράφημα) δεν σας υποβάλλει σε κανέναν κίνδυνο. Επίσης, θα αναφέρεται ρητά πως όλα τα δεδομένα θα είναι ανώνυμα και πως απαγορεύεται η δημοσιοποίηση του ονόματος ή άλλων στοιχείων οποιουδήποτε λάβει μέρος στην μελέτη.
Έχω ήδη ετοιμάσει το πρωτόκολλο της μελέτης και περιμένω να συνεδριάσει η επιτροπή ηθικής και δεοντολογίας του κέντρου για να το εγκρίνει. Είναι πιθανό να υπάρξει πρόβλημα σχετικά με την προμήθεια από εμάς του ηλεκτρονικού τσιγάρου λόγω των ανακοινώσεων του ΕΟΦ που το "απαγορεύει"(?), και τότε αναγκαστικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ο καθένας το δικό του τσιγάρο. Παρόλα αυτά, ο σωστότερος τρόπος θα είναι να χρησιμοποιηθεί ένα συγκεκριμένο τσιγάρο με συγκεκριμένο υγρό για όλους. Αναμένω λοιπόν την επίσημη απάντηση της επιτροπής για να ξεκινήσω.
Συγγνώμη για το μακρύ και κουραστικό κείμενο. Ελπίζω στην βοήθεια όλων σας. Προσωπική μου γνώμη είναι πως πράγματι δεν έχουν μελετηθεί οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου (αυτό είναι γεγονός) όμως θεωρώ πως είναι πρακτικά αδύνατο να συγκριθεί έστω και κατ'ελάχιστον με τις 4000 βλαβερές ουσίες που περιέχει ο καπνός των συμβατικών τσιγάρων.
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας. Αν πιστεύετε ότι το κείμενο πρέπει να μεταφερθεί κάπου αλλού για να το δουν όλοι, παρακαλώ να το κάνετε. Όποιος θέλει μπορεί να εκφράσει τις απορίες του.