Ένας τρόπος να αλλάξει ή τουλάχιστον να τροποποιηθεί μια νομοθεσία είναι και η μη συμμόρφωση από την πλειοψηφία. Αυτό δε γίνεται ποτέ οργανωμένα, γίνεται από μόνο του, πιθανώς γιατί οι πολίτες βρίσκουν παράλογες τις απαιτήσεις του ή γιατί δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί, να ελεγχθεί κτλ.
Η απαγόρευση του ατμίσματος σε εσωτερικούς χώρους είναι πολύ εύκολο να μην εφαρμοστεί. Και εννοώ σε χώρους διασκέδασης ή εργασίας περισσότερο. Ο ατμιστής δε χρειάζεται τασάκι, θα την κάνει την τζούρα του ολίγον stealth, αλλά θα τα καταφέρει. Αν δεν ενοχληθεί ο διπλανός του να του κάνει παρατήρηση (που δε θα ενοχληθεί αν δεν έχει κανένα ενοχλητικό άρωμα), θα το κάνει και λίγο πιο άνετα. Αν αυτό γενικευθεί, αυτοκαταργείται ο νόμος. Αν κανένας δε διαμαρτύρεται, όλοι θα ατμίζουν ελεύθερα. Έχω φίλο μανιώδη αντικαπνιστή αλλά όταν μπαίνω στο αμάξι του μου λέει "Άτμισε άνετα, αυτό δε μ' ενοχλεί, μου αρέσει κιόλας!"
Εδώ αυτοκαταργήθηκε στην πράξη η απαγόρευση του καπνίσματος. Γιατί τάχα δεν εφαρμόζεται; Γιατί εδώ το ποσοστό των καπνιστών είναι ακόμα πολύ υψηλό. και γιατί ακόμα κι αυτός που ενοχλείται, προτιμάει να έχει τον φίλο του στην παρέα να λένε καμιά κουβέντα παρά να τον αφήνει και να βγαίνει κάθε λίγο και λιγάκι έξω διακόπτοντας τη ροή της κουβέντας. Οπότε του λέει "από εμένα ελεύθερα". Κάπου και οι άλλοι γύρω κάνουν το ίδιο και πάει λέγοντας. Μετά είναι και τα όργανα ελέγχου που οι περισσότεροι είναι κι αυτοί καπνιστές και πάει λέγοντας. Αυτοί που διαμαρτύρονται είναι συνήθως παρέες που δεν έχουν κανέναν καπνιστή στη δική τους παρέα. Δε λέω ότι έχουν άδικο, αλλά αν το μαγαζί υποστήριζε μόνο αυτούς, θα βάραγε μύγες. Είναι πρακτικά ζητήματα, γι' αυτό λέμε "στην πράξη" τι γίνεται.
Η πλειοψηφία έχει επιβάλει αλλά και έχει καταργήσει πολλούς νόμους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και στις δύο περιπτώσει δε θα βρει κανείς αδικίες. Μερικές φορές αυτό που χρειάζεται δεν είναι η ψήφιση ενός νόμου αλλά η παιδεία και η αλλαγή νοοτροπίας. Αλλά ένας άνθρωπος με παιδεία θα αμφισβητήσει έναν παράλογο νόμο και δε θα τον ψηφίσει, οπότε....
Τέλος πάντων, το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο από ό,τι φαίνεται με την πρώτη ματιά.