Αφού είμαι χαζούλης και δεν το κατάλαβα, θες να μου το εξηγήσεις..??=
Δεν σε πρόσβαλλα και δεν έκανα χαρακτηρισμούς. Σαφώς δεν κατάλαβες τι είπα. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω. Αντί να θίγεσαι που δεν σε θεωρώ αλάθητο θα μπορούσες να κάνεις τον κόπο να ξαναδιαβάσεις τι είπα και σε τι απαντούσα.
Στο νήμα γράφουμε τις απόψεις μας για τον νόμο. Οι πιο πολλοί εκφράζουμε αντιρήσεις. Κάποιος λέει "μα γιατί δεν τον δέχεστε;". Άρα, στο μυαλό κάποιον το να εκφράζεις αντιρήσεις σημαίνει "δεν τον δέχομαι". "Κανονικά", λες και η μόνη κανονική συμπεριφορά είναι να το βουλώνεις.
Εκεί απαντάω -γιατί δεν έχει νόημα να παίρνεις ένα κομμάτι συζήτησης ξεκομμένο" και λέω λίγα πράγματα. Δεν θα απολογηθώ γι αυτά, μια χαρά βρίσκω πως με εκφράζουν.
Όμως θα γίνω σαφέστερος (λες και εκατό απαντήσεις μου σε αυτό το νήμα δεν φτάνουν):
1.Εξήγησε μου λοιπόν πως είναι δυνατόν να συμμορφώνεσαι και να εφαρμόζεις ένα νόμο αλλά να μην το δέχεσαι κι όλας.. Και μην μου πεις το "εκφράζω τις αντιρρήσεις μου.. Γιατί εσύ υποχρεούσαι να δεχθεις τον νόμο και να τον εφαρμόσεις και όσο εσύ τον εφαρμόζεις οι άλλοι υποχρεούνται να δεχτούν την έκφραση των αντιρρήσεων σου, μέχρι να πείσεις τους κατάλληλους ανθρώπους για το δίκιο σου και αυτοί να αλλάξουν τον νόμο.. Αυτό είναι ευνομούμενη πολιτεία.. Το άλλο είναι ανομία, αναρχία κλπ από τα οποία πάσχει η Ελλάδα και γι αυτό είμαστε 100 χρόνια πίσω..
Δεν καταλαβαίνω... γιατί δηλαδή να μην στο πω; Είναι 100% δυνατόν να εφαρμόζεις ένα νόμο και ταυτόχρονα να αγωνίζεσαι για την αλλαγή του και να εκφράζεις δυσαρέσκεια για την εφαρμογή του.
Επίσης... Μόνο εσύ νοιάζεσαι για ευνομούμενη πολιτεία; Από πού και ως πού θεώρησες αυθαίρετα πως δεν νοιάζει κι εμένα εξίσου;
"Ευνομούμενη":
(για πολιτεία) που διοικείται σωστά, στην οποία ισχύουν και εφαρμόζονται δίκαιοι νόμοι.[Το τι υποχρεούσαι να δεχτείς και από ποιον υποχρεούσαι είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Θα φέρω ένα κάπως υπερβολικό παράδειγμα: Για την πολιτεία στην οποία βρίσκονταν (της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στην οποία ήταν υπήκοοι), οι Έλληνες του 1821 φέρθηκαν παράνομα και προδοτικά, σκορπώντας ανομία και αναρχία. Για τα συμφέροντά τους, όπως τα εννοούσαν οι ίδιοι και όπως τα δεχόμαστε εμείς σήμερα, φέρθηκαν ηρωικά και ηθικώς σωστά. Προτείνω να μείνουμε στα συγκεκριμένα θέματα του νήματος και όχι σε γενικότερα.]
2.Εξήγησε μου λοιπόν γιατί αυτό " Πολλοί νόμοι σε όλο τον κόσμο που δεν γίνονται δεκτοί από τους πολίτες, τυχαίνει να μην τηρούνται στην πράξη ή να αντιμετωπίζουν δυσανάλογα μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας." είναι σωστό και πες μου αν ο νόμος αυτός δεν ήταν το άτμισμα που οι μελέτες λένε πως είναι ακίνδυνο και ήταν κάτι άλλο σαν το παράδειγμα μου θα είχες την ίδια άποψη..
Δεν έκανα καμία κριτική για το αν είναι σωστό ή αν είναι λάθος.
Δήλωσα ένα γεγονός -το οποίο μπορεί να στο βεβαιώσει κάθε δικηγόρος. Οι κακοί νόμοι δεν πείθουν την κοινωνία, δεν τηρούνται στην πράξη και αντιμετωπίζουν δυσανάλογα μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας -σε όλο τον κόσμο.
Αυτά τα λόγια ήταν απάντηση στην άποψη πως ειδικά στην Ελλάδα είμαστε "κάπως" ενώ στον υπόλοιπο κόσμο όλοι συμμορφώνονται. Δεν συμμορφώνονται πάντα.
Δηλαδή -για δεύτερη φορά- ξεχνάς πως απαντάω σε κάτι συγκεκριμένο (που κάνω και quote μάλιστα) και αντιδράς σε απόψεις που δεν είπα. Οπότε δεν ξέρω ποια είναι η άποψη πως υποθέτεις πως έχω και δεν ξέρω τι να σου πω για το παράδειγμά σου.
3.Εξήγησε μου πως αλλάζει ένας νόμος όταν δεν το δέχεσαι..
Αντιδράς, διαμαρτύρεσαι, πιέζεις, προσπαθείς να φέρεις με το μέρος σου νομοθέτες και κοινή γνώμη. Αν η γνώμη σου επικρατήσει σε αρκετούς, κάποια στιγμή οι νομοθέτες αντιλαμβάνονται πως άλλα θέλει η κοινωνία και τελικά αλλάζουν τον νόμο. Φυσικά αν σε αυτά προστεθεί και η μη τήρηση του νόμου τότε ο νόμος γίνεται de facto άκυρος (όπως ο αντικαπνιστικός στην Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις) και προκύπτουν αστεία φαινόμενα.
Πολύ σωστά απάντησε και ο Atmos.
4. Και τέλος πες μου τι σε κάνει να πιστεύεις πως οι νόμοι είναι για να σε διευκολύνουν και όχι για να σε περιορίσουν.. Αν δεν κάνω λάθος διευκολυμένος είσαι την ανομία που κάνεις ότι γουστάρεις .. Όχι..??
Οι νόμοι υπάρχουν για να μπορούν να λειτουργούν καλά οι κοινωνίες. Περιορίζουν ανεπιθύμητες και αντικοινωνικές ενέργειες για να μπορούν να ευδοκιμούν οι πολίτες. Οι κοινωνίες θέλουμε να λειτουργούν καλά γιατί τις φτιάξαμε ακριβώς για να διευκολύνουν την επιβίωσή μας και να κάνουν την ζωή μας καλύτερη. Οι νόμοι και οι κοινωνίες λοιπόν υπάρχουν για να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη. Στην ανομία οι κοινωνίες δυσλειτουργούν, οι βοήθεια προς τους πολίτες μειώνεται, η ανασφάλεια μεγαλώνει και η ζωή γίνεται πολύ δυσκολότερη. Συνήθως αυτό συνοδεύεται από επαναστάσεις, πολέμους και σφαγές.
Αυτό "με κάνει να πιστεύω" πως δεν με διευκολύνει η ανομία και πως μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής μου.
Οπότε... πιστεύω πως κάνεις λάθος και λέω "όχι" στην ερώτηση!
[Πάντως με εντυπωσιάζει που στην αρχή φαίνεσαι πολέμιος της ανομίας και στην συνέχεια θεωρείς πως οι νόμοι δεν διευκολύνουν. Δηλαδή θες τους νόμους αλλά βρίσκεις πως σου δυσχεραίνουν την ζωή;]