Νομίζω ότι επειδή οι περισσότεροι που ασχολούμαστε το έχουμε δει λίγο στραβά το θέμα, θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις.
1. πόσα είναι τα ενεργά μέλη στα σχετικά εξειδικευμένα φόρουμ όπως αυτό;
2. ποιός μας έχει χρήσει (και πόσους ενδιαφέρει) προασπιστές της δημόσιας υγείας;
3. πόσοι ατμιστές είναι ταυτόχρονα και καπνιστές;
4. πόσοι παλιοί ατμιστές έχουν ενθουσιαστεί από τα ΝΕΤ υγρά και γιατί κυκλοφόρησαν με τόσο ενθουσιασμό αφού θυμίζουν καπνό;
5. γιατί ακόμα και παλιοί ατμιστές συζητάνε για καλές καπνικές γεύσεις αν τους "αηδιάζει" η γεύση του καπνού;
6. γιατί μπερδεύουμε το χόμπι που έχουμε αναπτύξει πολλοί σε σχέση με τον μέσο ατμιστή;
7. γιατί πιστεύουμε ότι εναλλακτικοί τρόποι χρήσης του καπνού είναι de facto αντίπαλοι με το άτμισμα σε αντίθεση με το κάπνισμα;
Μπορώ να αριθμίσω πολλά σαν τα παραπάνω, αλλά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα. Αν κάποιος παίζει μεταξύ κ.τ. και θερμαινόμενου καπνού, καλύτερα ο θερμαινόμενος καπνός. Αν κάποιον δεν τον καλύπτει το η.τ. και σκοπεύει να γυρίσει στο κ.τ. καλύτερα ο θερμαινόμενος καπνός.
Οι καπνοβιομηχανίες δεν επενδύουν τόσα εκατομμύρια για να χτυπήσουν ειδικά το η.τ. αλλά για να δημιουργήσουν πιό αποδεκτό τρόπο χρήσης του καπνού αφού οι συνθήκες χρήσης του γίνονται όλο και πιό δύσκολες παγκόσμια. Σίγουρα δεν τους ενδιαφέρουν χώρες όπως η Σιγκαπούρη που ούτως ή άλλως απαγορεύονται τα πάντα, ή η Αυστραλία που οριακά γίνεται αποδεκτός ο βραστήρας νερού, αλλά χώρες όπως αυτές της Ε.Ε. που αποτελούν καλή δεξαμενή πελατών. Το μεγάλο τους "πρόβλημα" είναι να μην τους μειωθεί αυτή η δεξαμενη και ήδη κάποιες προχωρούν και σε λύσεις η.τ. όπως αν δεν κάνω λάθος η JT. Ήδη 4 καπνοβιομηχανίες ασχολούνται με τρόπους εναλλακτικού καπνίσματος - ατμίσματος και θα επικρατήσουν γιατί έχουν την τεχνογνωσία, τα μέσα και τους τρόπους. Από την άλλη, οι παραγωγοί ατμιστικών προϊόντων είναι χιλιάδες, μικροί και σχετικά ή πλήρως ανώνυμοι στο ευρύ κοινό.
Ο τρόπος χρήσης του η.τ. που έχει προβληθεί κατά κόρο από τους ίδιους τους hardcore ατμιστές (200+ W πνευμονικοί με ντουμάνια που δεν βλέπεις τίποτα για κανά λεπτό από μουσάτους τύπους με άπειρη μαγκιά) πιστεύετε ότι προσελκύει έναν μέλλοντα ατμιστή; Μην κατηγορούμε την προώθηση του κ.τ. ή του iquos με καλλίγραμμα μοντέλα, τα ίδια πρακτορεία χρησιμοποιούνται και στις μεγάλες εκθέσεις ατμιστικών προϊόντων.
Και τελειώνω γιατί θα πρέπει να πάω στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της τελευταίας αλλαγής ώρας με το εξής: θέλω να έχω ένα αντίγραφο ιστιοφόρου σε κλίμακα 1:16 στο σπίτι μου. Οι λύσεις είναι:
1. Το αγοράζω έτοιμο (κ.τ.)
2. Το αγοράζω σε κομμάτια ήδη χρωματισμένα και το συναρμολογώ (θερμαινόμενος καπνός)
3. Το αγοράζω σε κομμάτια και το συναρμολογώ βάφοντας στο τέλος με τα χρώματα που θέλω ή που έχει η συσκευασία (απλός χρήστης η.τ.)
4. Το αγοράζω σε κομμάτια και πέρα από το βάψιμο φτιάχνω και μερικά extra που δεν έχει το βασικό μοντέλο (χομπίστας η.τ.)
5. Ψάχνω στο internet και σε άλλες πηγές, βρίσκω σχέδια, τα περνάω υπό κλίμακα σε ξύλο, το κόβω, "ναυπηγώ" το πλοίο, ψάχνω και βρίσκω τα χρώματα, κατασκευάζω πανιά, σχοινιά, κλπ (hardcore χομπίστας η.τ.)
Εσείς σε ποιά κατηγορία ανήκετε και πώς κατατάσσετε την δεξαμενη των καταναλωτών; Τα περί κόστους τ' αφήνω απ' έξω γιατί (με τα επί του παρόντος γνωστά) και οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος είναι πανάκριβα ακόμα και με καλή ιδιωτική ασφάλεια. Γιατί δεν υπάρχει φτηνό και καλό και επιπλέον το φτηνό είναι ακριβό (ο λαός το λέει, εγώ απλά συμφωνώ).
Άντε και καλή αλλαγή ώρας