Καταρχάς να ξεκαθαρίσω κάτι προς τα παιδιά που γράφουν ότι κάτι πάω να κρύψω ή ότι ρίχνω την σκόνη κάτω από το χαλί (σημειώνω ότι κατανοώ την ανησυχία σας και δεν παρεξηγώ τις εκφράσεις σας).
Η μελέτη πριν δημοσιευτεί στο περιοδικό πέρασε από peer review (δηλαδή από έλεγχο λέξη προς λέξη) αρχικά από τους συντάκτες του περιοδικού. Στη συνέχεια πηγαίνει σε 3 εξωτερικούς reviewers, επιστήμονες ειδικούς στο αντικείμενο από όλο τον κόσμο. Εκείνοι διαβάζουν διεξοδικά τα πάντα, στέλνουν σχόλια, παρατηρήσεις, ζητούν αλλαγές και μετά από τις αλλαγές στο κείμενο της μελέτης (που στην συγκεκριμένη περίπτωση έγινε 2 φορές), δίνουν την γνώμη τους στους editors του περιοδικού για το αν συστήνουν ή όχι την δημοσίευση. Την τελική απόφαση την παίρνουν οι editors του περιοδικού.
Επειδή όλα τα σχόλια και διευκρινήσεις που έχω κάνει εδώ στο φόρουμ αναφέρονται λεπτομερώς στο πλήρες κείμενο της μελέτης, να είστε βέβαιοι πως και να ήθελα να κρύψω κάτι κάτω από το χαλί δεν θα το άφηναν οι reviewers και οι editors να περάσει στο κείμενο της μελέτης...
Όσο αφορά κάποια άλλα θέματα που προέκυψαν: θα παρακαλέσω την διοίκηση του φόρουμ να κρατήσει σε αρχείο το συγκεκριμένο μήνυμα (νομίζω είναι κατανοητό που αναφέρομαι). Βέβαια, έχω κάνει κι εγώ print screen, αλλά θα παρακαλέσω και την διοίκηση του φόρουμ να το κρατήσει.
Όπως είπα, και ως πρώτος συγγραφέας της μελέτης, έχω την ΠΛΗΡΗ ευθύνη για την μελέτη, το κείμενο (που το έγραψα εγώ) και τα αποτελέσματα και την παρουσίαση τους στην μελέτη. Θα χαρώ ιδιαιτέρως να αποτελέσω την μοναδική παγκοσμίως περίπτωση που επιστήμονας πηγαίνει στα δικαστήρια επειδή έκανε έρευνα και δημοσίευσε τα αποτελέσματά της. Και μάλιστα θα πάει στα δικαστήρια για τα μισά από τα αποτελέσματα που προέκυψαν (διότι τα άλλα μισά ήταν άριστα).
Περιττό να πω ότι αυτό δεν έχει γίνει ούτε από τις καπνοβιομηχανίες στο παρελθόν, όταν υπήρξε μπαράζ μελετών κατά του καπνίσματος (σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και υπερβολικών).
Θεωρώ πως αυτό το γεγονός θα καθιερώσει ακόμη περισσότερο την έρευνά μου, ακόμη και στους πιο δύσπιστους προς το ηλ. τσιγάρο επιστήμονες που γνωρίζουν ότι έχω θετική άποψη για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (κι όχι αδικαιολόγητα, όλες οι μελέτες-συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου-δικαιώνουν απόλυτα την άποψή μου). Οφείλω βέβαια να πω ότι και τώρα οι μελέτες μου αναγνωρίζονται ακόμη και από τους πολέμιους του ηλ. τσιγάρου. Για παράδειγμα, το site όπου γράφω τα σχόλιά μου για όλες τις μελέτες του ηλ. τσιγάρου και παρουσιάζω τις δικές μου μελέτες παρακολουθείται συστηματικά από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC-Center for Disease Control) που πρόσφατα ανακοίνωσαν τον προβληματισμό τους για τα ηλ. τσιγάρα, αλλά και από καταξιωμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο (π.χ. η καθηγήτρια Pisinger από την Δανία που κατάθεσε κατά του ηλ. τσιγάρου στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο τον Μάιο-υπάρχει και σχετικό βίντεο).
Τέλος, τονίζω το εξής: οι μελέτες μου θα συνεχίσουν να διεξάγονται και καινούργιες μελέτες σχεδιάζονται καθημερινά, με σκοπό να ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα και η κοινότητα των καταναλωτών και υποψήφιων καταναλωτών για την αλήθεια σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η έρευνά μας απευθύνεται και αφορά εκατομμύρια καταναλωτές, ακόμη περισσότερα εκατομμύρια δυνητικούς καταναλωτές, και γι'αυτό συνεχίζουμε να εργαζόμαστε... Ουδείς θα μας κατευθύνει στο τί θα μελετήσουμε, ποια υγρά ή υλικά θα επιλέξουμε και ουδείς θα μας αναγκάσει να προβούμε σε επιλεκτικές δημοσιεύσεις...
Έχω ήδη μια τιμητική πρόσκληση που θα ανακοινώσω τις επόμενες ημέρες, και που αποτελεί την μεγαλύτερη δικαίωση της ποιότητας και της ακεραιότητας των μελετών μας. Όταν θα γίνει δημόσια ανακοίνωση, θα σας ενημερώσω...