Tα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια.
Η μελέτη έγινε με σκοπό να δημοσιευτεί κι όχι για εσωτερική χρήση. Κάθε εταιρία έχει δικαίωμα να κάνει μελέτες για εσωτερική χρήση όπως κάνουν οι καπνοβιομηχανίες με τις δικές τους ερευνητικές ομάδες, και δεν τις δημοσιεύουν. Εγώ δεν ανήκω σε ερευνητική ομάδα καμιάς εταιρίας (δεν υπάρχουν άλλωστε τέτοιες ομάδες), δεν έχω προσληφθεί από καμία εταιρία (ούτε το επιδιώκω) και δεν δουλεύω για καμία εταιρία. Και κανείς δεν μου ζήτησε να κάνω την συγκεκριμένη μελέτη, εγώ έφτιαξα το πρωτόκολλο, εγώ την μεθοδολογία, και απλά έψαξα για χρηματοδότηση. Με σκοπό την δημοσίευση κι όχι για ατομική-εσωτερική χρήση.
Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στη μεθοδολογία. Αν υπήρχε πρόβλημα θα φαινόταν σε όλα τα υγρά (ή στα περισσότερα). Εδώ υπάρχουν υγρά της ίδιας εταιρίας που βγήκαν άψογα. Επίσης, δοκιμάστηκε δεύτερο δείγμα του ίδιου υγρού μόνο και μόνο για να βεβαιωθούμε για το αποτέλεσμα. Αυτό π.χ. δεν το κάναμε για την κανέλα μήπως και την δεύτερη φορά έβγαζε 8% μεγαλύτερη βιωσιμότητα. Επιλεκτική αμφισβήτηση αποτελεσμάτων που δεν μας βολεύει είναι δεν αποτελεί στην ουσία αμφισβήτηση αλλά κάτι άλλο... Τυφλό άτμισμα γίνεται σε κάθε εργαστηριακό πείραμα, αφού δεν υπάρχει "αισθητήρας γεύσης" για να γίνει κατανοητό σε εργαστηριακό επίπεδο αν έχεις γεύση καμένου, Η διαφορά είναι πως οι δικές μας μελέτες γίνονται με το "λιγότερο δυνατό τυφλό άτμισμα" διότι πρώτα ελέγχουμε διεξοδικά την χρήση σε εργαστηριακό επίπεδο μέσω χρησιμοποίησης των υλικών από πραγματικούς και έμπειρους χρήστες η.τ. Καλύτερος τρόπος δεν υπάρχει (απ'όσο μπορώ να φανταστώ), και δυστυχώς ούτε αυτό δεν κάνουν άλλοι πλην της δικής μας ομάδας.
Έχεις διαβάσει το πλήρες κείμενο της μελέτης; Αναφέρω ο ίδιος ότι έχει σημασία να δούμε για ποιο λόγο αλλάζει η βιωσιμότητα ανάλογα με το υγρό. Επίσης, έχω αναφέρει πως πρέπει να μελετηθεί αν η ποσότητα της γεύσης στο υγρό-προς-χρήση παίζει ρόλο στην βιωσιμότητα. Τέλος, αναφέρω πως δεν μπορούμε εμείς να βρούμε τρόπο να προβλέψουμε ποια υγρά θα είναι τοξικά και θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι γεύσεις (μπορεί να υπάρξει κάποιος εξυπνότερος που να βρει τρόπο να το προβλέπει). Φυσικά και δεν είχαμε περισσότερα χρήματα για να κάνουμε περισσότερα πράγματα, παρόλα αυτά και πάλι έχουμε κάνει περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον.
Φαντάζομαι θα γνωρίζεις πως η χρηματοδότηση από καπνοβιομηχανίες δεν είναι το ίδιο πράγμα με χρηματοδότηση από άλλο φορέα. Π.χ. υπάρχουν περιοδικά που δεν δέχονται εργασίες χρηματοδοτούμενες από την καπνοβιομηχανία. Ο λόγος είναι ότι οι καπνοβιομηχανίες στο παρελθόν έχουν κάνει διάφορα μέσω των δικών τους εργαστηρίων και ερευνητικών ομάδων. Υπάρχει ενός είδους στιγματισμός για αυτούς που χρηματοδοτούνται από την καπνοβιομηχανία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αποτελέσματά τους είναι κατευθυνόμενα. Προς το παρόν λοιπόν, προτιμώ να το αποφύγω. Αυτό δεν ισχύει για την βιομηχανία φαρμάκων ή την βιομηχανία η.τ. ή όποια άλλη βιομηχανία. Π.χ., σε έγκριτα περιοδικά έχουν δημοσιευτεί μελέτες της επίδρασης της σοκολάτας στην καλή λειτουργία των αγγείων. Η μελέτη είχε χρηματοδοτηθεί από την Nestle, η οποία συμμετείχε ενεργά στην μελέτη ΚΑΙ στην συγγραφή της μελέτης και στην απόφαση που και τί θα δημοσιευτεί.
Και για να κάνω ξεκάθαρο σε όλους κάτι σημαντικό: η χρηματοδότηση της μελέτης μας δεν προέκυψε από καμιά έρευνα που ανακάλυψε το φοβερό μυστικό. Είναι ΔΙΚΗ ΜΑΣ δήλωση στο περιοδικό, που έχει δημοσιευτεί μαζί με την μελέτη μας!!! Εμείς το δηλώσαμε ξεκάθαρα, και φυσικά δεν υπήρχε κανένας λόγος να μην το δηλώσουμε.