Χαίρομαι για τις ερωτήσεις σας γιατί μου δίνουν την ευκαιρία να απαντήσω αναλυτικά σε αυτά τα θέματα. Βέβαια, τα περισσότερα αναφέρονται διεξοδικά στο κείμενο της μελέτης (και μάλιστα σε απλή και κατανοητή γλώσσα), αντιλαμβάνομαι όμως την δυσκολία λόγω του αγγλικού κειμένου.
Για την μελέτη αυτή χρησιμοποιήσαμε ένα πιστοποιημένο πρωτόκολλο (ISO 10993-5). Σύμφωνα με το πρωτόκολλο αυτό, τοξικό ορίζεται το δείγμα που έχει βιωσιμότητα κυττάρων μικρότερη από 70% σε σχέση με τα κύτταρα που καλλιεργήθηκαν σε καθαρό υγρό καλλιέργειας. Ότι βλέπετε ως ποσοστό επιβίωσης είναι το ποσοστό σε σχέση με την βιωσιμότητα κυττάρων που καλλιεργούνταν την ίδια στιγμή σε καθαρό υγρό. Γι'αυτό κάποιες φορές βλέπετε πάνω από 100% (σημαίνει πως περισσότερα κύτταρα επιβίωσαν σε υγρό εμποτισμένο με ατμό παρά σε καθαρό υγρό).
Πάμε τώρα στην πρώτη σειρά του πίνακα που δείχνει ποσοστά. Όπως πολύ σωστά ανέφερε κάποιος, είναι ποσοστά αραίωσης του εκχυλίσματος καπνού και ατμού που παράχθηκε. Η διαδικασία (που περιγράφεται αναλυτικά στο κείμενο έχει ως εξής:
Ο ατμός από το ηλ. τσιγάρο περνάει μέσω ενός σωλήνα και καταλήγει μέσα σε γυάλινο φιαλίδιο όπου υπάρχει υγρό καλλιέργειας. Ο ατμός εμποτίζει το υγρό. Με την κατανάλωση 200mg υγρού σταματάμε την παραγωγή ατμού (αυτό λέει το ISO πρωτόκολλο). Το υγρό καλλιέργειας που έχει εμποτιστεί με τον ατμό ορίζεται ως εκχύλισμα συγκέντρωσης 100%. Στη συνέχεια, αυτό υγρό αραιώνεται με καθαρό υγρό καλλιέργειας, κι έτσι φτιάχνουμε συγκεντρώσεις εκχυλίσματος 50%, 25% κλπ. Το ίδιο κάνουμε και με τον καπνό του τσιγάρου.
Αυτή είναι κλασσική διαδικασία παραγωγής εκχυλίσματος καπνού, και αυτήν χρησιμοποιούμε και για την παραγωγή εκχυλίσματος ατμού.
Στη συνέχεια, όλα τα εκχυλίσματα (όλες δηλαδή οι διαλύσεις) μπαίνουν σε ξεχωριστές καλλιέργειες κυττάρων. Μπαίνουν όλα αυτά σε θερμο-θάλαμο με συγκεκριμένες συνθήκες (37 βαθμούς θερμοκρασία, 5% διοξείδιο του άνθρακα) και παραμένουν εκεί για 24 ώρες. Ταυτόχρονα βάζουμε και καλλιέργειες με καθαρό υγρό. Στη συνέχεια γίνεται η καταμέτρηση των κυττάρων με συγκεκριμένη διαδικασία.
Πάμε στα αποτελέσματα: όπως είπα πιο πάνω, το πρωτόκολλο χαρακτηρίζει ως όριο τοξικότητας το 70% επιβίωση. Τώρα, είτε είναι 65% είτε 60% δεν είναι μεγάλη η διαφορά και δεν σημαίνει ότι το ένα είναι καλύτερο από το άλλο. Το ίδιο συμβαίνει με το αν είναι 3% ή 5% ή 10%. ΟΜΩΣ, αυτό που παίζει τεράστιο ρόλο είναι μέχρι πιο βαθμό αραιώσεως παραμένει το εκχύλισμα τοξικό στα κύτταρα. Για το τσιγάρο, τοξικότητα παρατηρήθηκε μέχρι και την αραίωση 12.5% (δηλαδή 1/8), ενώ το χειρότερο δείγμα ηλ. τσιγάρου είχε μόνο μέχρι 50% (δηλαδή αραίωση 1:2). Για να το αξιολογήσουμε αυτό υπάρχει το Inhibitory concentration 50, δηλαδή πόση συγκέντρωση διαλύματος προκαλεί θάνατο στο 50% των κυττάρων. Αυτό προκύπτει βάση στατιστικής ανάλυσης με βάση τα αποτελέσματα που έχουμε και έδειξε ότι το συμβατικό τσιγάρο είχε Inhibitory Concentration 11% ενώ το χειρότερο η.τ. είχε 36%. Από εκεί προκύπτει ότι ακόμη και το χειρότερο η.τ. είναι πάνω από 3 φορές καλύτερο από το συμβατικό τσιγάρο. Αυτό είναι το συμπέρασμα και αυτό ισχύει, χωρίς εξαιρέσεις!!
Συνεπώς, τα αποτελέσματα της μελέτης είναι απολύτως θετικά για το η.τ.!
Τέλος, δεν έχει νόημα να με ευχαριστείτε επειδή τα αποτελέσματα είναι θετικά. Και αρνητικά να ήταν πάλι θα τα δημοσίευα, διότι η αλήθεια έχει σημασία κι όχι τι θέλουμε εμείς να βγάλουμε ως αποτέλεσμα...