Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων που απελευθερώνουν νικοτίνη έχει ήδη απαγορευτεί, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη.
Άρα όπου να 'ναι θα απαγορευτούν και τα συμβατικά τσιγάρα αφού απελευθερώνουν νικοτίνη, έ;
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου για την καταπολέμηση του καπνίσματος, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Π. Μπεχράκης, ανέφερε ότι η απαγόρευση αποφασίστηκε λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Άρα όπου να 'ναι θα πρέπει να απαγορευτούν και τα κάτωθι:
Μπότοξ
Κινητά τηλέφωνα
Ασύρματοι routers
Τροφές που αποτελούνται από συνθετικά και όχι φυσικά υλικά
κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ.
Είπε όμως ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται να είναι βλαβερό, έστω και λιγότερο από τα κανονικά τσιγάρα.
Άρα, είπαμε, όπου να 'ναι θα απαγορευτούν και τα συμβατικά τσιγάρα, έ;
Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, μελέτη που έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει τις «αντιστάσεις του αναπνευστικού συστήματος και τα στοιχεία φλεγμονής που ανιχνεύονται στην εκπνοή».
Ο θείος μου, καθηγητής πανεπιστημίου στην οδοντιατρική, πόνησε προ αρκετών ετών μία μελέτη που έγινε δεκτή για δημοσίευση σε επιστημονικό (ιατρικό!) περιοδικό. Η μελέτη ήταν ολοσχερώς λάθος. Αλλά δημοσιεύτηκε. Απλώς αποκαλύφθηκε όταν πλέον ο θείος μου δεν είχε άλλο βύσμα να τον υποστηρίξει. Αλλά έγινε δεκτή για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό.
«Τα στοιχεία αυτά δεν είναι τόσο έντονα όσο του καπνίσματος με κανονικό τσιγάρο. Ωστόσο, δεν παύει να είναι βλαπτικό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο» δήλωσε ο κ. Μπεχράκης στην εφημερίδα Το Βήμα.
Άρα, ξανά, είπαμε, όπου να 'ναι θα απαγορευτούν και τα συμβατικά τσιγάρα, έ;
Γεγονός όμως είναι ότι μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν αναγνωρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως ασφαλή μέθοδο διακοπής του καπνίσματος. Αντίθετα, αρκετοί οργανισμοί υγείας έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην υγεία και να ενθαρρύνει το κάπνισμα από τους νέους.
Μακάρι οι νέοι να κινδύνευαν μόνο από τέτοιου είδους ενδεχόμενη δηλητηρίαση, και όχι από άλλες που είναι πολύ χειρότερες, βέβαιες, και -το κυριότερο- μη χημικές...
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποθαρρύνει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, τονίζοντας ότι οι κατασκευαστές μπορεί να βάζουν στο στόχαστρο τους νέους χωρίς να προειδοποιούν για τις ενδεχόμενες επιδράσεις στην υγεία.
H FDA έχει επίσης εντοπίσει ηλεκτρονικά τσιγάρα που απελευθερώνουν νικοτίνη σε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που αναγράφει η συσκευασία, καθώς και άλλα χημικά.
Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανικός Σύλλογος Ιατρών Δημόσιας Υγείας αναγνωρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο διακοπής του καπνίσματος.
Δηλαδή ο Οργανισμός Φαρμάκων της Αμερικής αποθαρρύνει, αλλά αυτοί οι οποίοι αποφασίζουν για το αν θα χορηγήσουν φάρμακα (οι γιατροί), το συνιστούν ως μέσο διακοπής του καπνίσματος! Μπάχαλο! Όπως Ελλάντα!
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τέλος, ανακοίνωσε το 2008 ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλής θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.
Άρα ούτε και
ανασφαλής.
________________________________________________________________
Πριν από καμμιά πενταετία βγήκε μία έρευνα από Βρετανούς επιστήμονες, ότι η τηγανητή μελιτζάνα, έτσι όπως μαγειρεύεται μέσα στο μουσακά, δημιουργεί ουσίες οι οποίες προκαλούν κατάθλιψη. Εμένα ο μουσακάς πράγματι μου προκαλεί κατάθλιψη (το ίδιο φαντάζομαι και σε πολλούς Έλληνες) όταν τελειώνει. Η μελέτη έγινε μάλιστα δεκτή και για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό...
Διαβάζω πολλές φορές, ή βλέπω στην τηλεόραση, στατιστικές μελέτες που δείχνουν ό,τι αποτέλεσμα μπορεί να φανταστεί κανείς. Πρόσφατα διάβασα μία που έλεγε ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε ηλικία κάτω των 30, εμφανίζουν μεταστάσεις μέσα σε 7 χρόνια, σε ποσοστό 42% (ή 30% ή 99% ή 1% ή όποιο νούμερο θέλετε, δεν έχει σημασία). Η μελέτη έγινε σε δείγμα 3.000 γυναικών ανά την Ελλάδα (ή την Ισλανδία ή τη Γαλλία ή τη Ζουαζιλάνδη ή όποια χώρα θέλετε, πάλι δεν έχει σημασία). Αυτό που δεν λέει αυτή η στατιστική είναι αν το δείγμα αυτό των 3.000 γυναικών είχαν:
- το ίδιο οικονομικό υπόβαθρο (διότι αυτό θα καθόριζε τη διατροφή τους μετεγχειρητικά, και οι γιατροί γνωρίζουν άριστα τη σημασία αυτού του παράγοντα)
- την ψυχική τους κατάσταση (είναι ήρεμες ή αγχωτικές για αυτό που πέρασαν ή για άλλους λόγους που δεν σχετίζονται με αυτό, π.χ. οικονομικοί λόγοι, λόγοι ψυχικής υγείας, λόγοι αστάθειας στο επαγγελματικό περιβάλλον κ.λπ.)
- την ακριβή τοποθεσία διαμονής τους (μένουν κοντά σε κεραία κινητής τηλεφωνίας, σε πυλώνες της ΔΕΗ, κοντά σε εργοστάσια που εκπέμουν επιβλαβή αέρια ή στις παρυφές του Ολύμπου όπου πίνουν νερό πηγής και τρώνε ντομάτα μεγαλωμένη μόνο με κοπριά)
- το επίπεδο και την ποιότητα υποστήριξης από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον τους (έχουν μία μάνα/σύζυγο/αδερφό/ξαδέρφη που νυχθημερόν κράζει "αχ Χριστέ μου τί κακό πάθαμε, γιατί να μας συμβεί εμάς αυτό, τί έπαθες κορίτσι μου" ή έχουν μία μάνα που λέει "είσαι δυνατότερη απ' τον καρκίνο, προχώρα τη ζωή σου")
και πολλά άλλα. Τα οποία όμως διαφοροποιούν
δραματικά την αξιοπιστία της στατιστικής μέτρησης. Αλλά, το κυριότερο, διαφοροποιούν
το συμπέρασμα που συνάγεται από τη μέτρηση αυτή.
Υπομονή, τελειώνω.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να είναι κακό. Κάκιστο.
Μπορεί να είναι το χειρότερο πράγμα που εφευρέθηκε ποτέ.
Αλλά μπορεί και όχι.
Δεν είμαι αφελής τόσο ώστε να το συγκρίνω με το κανονικό τσιγάρο.
Ούτε να θεωρώ "το μη χείρον βέλτιστο".
Ούτε να το βλέπω ως υποκατάστατο του κανονικού.
Και πολύ σωστά λένε όσοι λέτε ότι αν θέλεις να το κόψεις στ' αλήθεια, κόψτο να πάει στο διάολο και μη το παιδεύεις.
Αλλά μέχρι να βγει μία μελέτη που αποδεδειγμένα να λέει ότι το Η.Τ. είναι βλαβερό, ή δεν είναι βλαβερό,
ας σταματήσουν να λένε αυτά που λένε οι τύποι που τα λένε,
γιατί εκτός από τους καναπεδόπληκτους dancing-on-ice-ίτες,
τους διαβάζουν και άνθρωποι που έχουν νοημοσύνη
και ίσως να ξέρουν και δέκα πράγματα για το τί είναι επιστημονική μελέτη
και τί απλώς χειραγώγηση, ή εισαγωγή νέων φόρων με το γάντι.
Αν έναν βάτραχο τον πετάξεις μέσα σε μία κατσαρόλα με καυτό νερό,
θα πηδήξει αμέσως έξω.
Αν όμως τον βάλεις στην κατσαρόλα με το κρύο νερό
και ανεβάζεις τη θερμοκρασία αργά αργά,
θα βράσει κανονικότατα σε μία γλυκιά παραζάλη
και ούτε που θα το καταλάβει.
Συγγνώμη για το μακροσκελές.