Ο καταπληκτικός αυτός νόμος για το άτμισμα έχει τα εξής χαρακτηριστικά και στόχους:
- Είναι παράλογος - αόριστος - γραφειοκρατικός.
- Είναι φορομπηχτικής σκόπευσης.
- Προσπαθεί να μειώσει και να περιορίσει το άτμισμα για να κάνει πλάτες στις big tobacco companies με τις οποίες τα κράτη έχουν μια εξαιρετική φορολογική και μιζολογική συνεργασία.
Αυτό που κάνει ιδιαίτερα ανήθικη την συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι το συμφέρον της δημόσιας υγείας, η κοινή λογική και η επιστημονική αλήθεια, θυσιάζονται τόσο εξόφθαλμα στον βωμό του κέρδους και καθιερωμένων συμφερόντων. Ειρωνικά δε, το πρόσχημα για όλα αυτά είναι "το καλό μας".Η
"δημόσια διαβούλευση" τώρα είναι το κερασάκι στην κοροϊδία της κρατικής επιβολής. Οι τύποι που ψηφίσαν μνημόνια, τροπολογίες και ότι άλλο καταστροφικό χωρίς να τα διαβάσουν θα λάβουν υπόψιν τους τα σχόλια της δημόσιας διαβούλευσης; Σίγουρα πράγματα. Τώρα που εσύ διαβάζεις αυτό, 300 βουλευτές της χώρας μελετούν αναλυτικά τις συνεισφορές των πολιτών στην δημόσια διαβούλευση ενσωματώνοντάς τες στην νομοθεσία.
Ο
πληθυσμός από την άλλη, θα κάνει αυτό που κάνει πάντα στα δύσκολα: Πως μπορεί να την γλυτώσει η πάρτη μου; Πόσα μπουκαλάκια 100αρας νικοτίνης μπορώ να στοκάρω για να την
σκαπουλάρω ΕΓΩ;
Φίλε ατμιστή, δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος. Νομίζω όμως πως ετούτος δω
ο τόπος καταστρέφεται μέσα στην παρακμή του. Ο κοινός μας βίος, η κοινωνία μας, το κράτος μας, οι θεσμοί μας, η δημοκρατία μας, η δικαιοσύνη μας έχουν αποτύχει. Και την φρικτη τους αποτυχία την βιώνουμε καθημερινά στις ζωές μας.
Φοβάμαι μήπως τρελαινόμαστε τώρα απλά για κάτι που είναι
ένας ακόμα παράλογος και άδικος νόμος που εξυπηρετεί συμφέροντα. Στην πραγματικότητα αυτή είναι η καταστατική συνταγή ολόκληρης της χώρας και του νομικού της πολιτισμού. Αυτό ακριβώς δεν έχουν καταλήξει να είναι και οι υπόλοιποι νόμοι; Που νομίζεις πως θα πάνε οι φόροι αυτοί; Στους ξένους, στους "δικούς μας", στους πλούσιους.
Νομίζω πως η πιθανότητα "
να επικρατήσει η λογική και το δίκαιο" γύρω απο τον ατμιστικό νόμο είναι κάπως μικρή.
Που έγινε αυτή η τρέλα για να γίνει και σε αυτό το θέμα;
Μοναδική παρηγοριά είναι πως
δεν είναι γραφτό και μοιραίο επειδή είμαστε δούλοι να πεθάνουμε δούλοι. Πρέπει σαν πολίτες να απεργαστούμε την
δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους με ένα δημοκρατικό δίκαιο και λειτουργικό πολιτεύμα. Γιατί ἦθος ἀνθρώπῳ δαίμων και εμείς , συλλογικά, πάμε κυριολεκτικά κατα διαόλου...