(...) προσωπικά συνέχισα να αγοράζω μόντες και για αρκετό καιρό μετά τη διακοπή του ΗΤ. Δεν άτμιζα, αλλά αγόραζα εξοπλισμό
Ακόμη έχω...
Αν δεν λέγεται αυτό "κάψιμο" δεν ξέρω ποιό λέγεται...
Στα σοβαρά τώρα:
Ατμίζω 1,5 χρόνο. Ούτε πολύ, ούτε λίγο.
Κάπνιζα 34 συνεχόμενα χρόνια (από 14 χρονών) χωρίς να το κόψω ποτέ.
"Ποτέ" είπα;
Εεε... χμμ... η αλήθεια είναι ότι το "ψιλο"έκοψα μια φορά για κανα δίμηνο, επειδή είχα χεστεί από το φόβο μου, πως έχω καρκίνο και όπου να 'ναι πεθαίνω, και δεν πρόλαβα να ζήσω, και άλλα τέτοια ωραία. Αφού έκανα τουρ σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής, γνώρισα τους μισούς πνευμονολόγους και καρδιολόγους του Ιατρικού συλλόγου, και έκανα χόμπυ τη συλλογή εξετάσεων κάθε είδους, διαπιστώθηκε πέρα από κάθε αμφιβολία πως δεν είχα απολύτως τίποτα. Τίποτα οργανικό/βιολογικό για να είμαι ειλικρινής. Ό,τι είχα οφειλόταν σε ψυχοσωματικούς παράγοντες (άλλη συζήτηση αυτό). Φυσικά το πρώτο πράγμα που έκανα, μετά το άκουσμα του "πέρα από κάθε αμφιβολία" ήταν να ανάψω τσιγάρο. Ωραίος;
Ποτέ δεν θέλησα να κόψω το τσιγάρο.
Ποτέ όμως. Μου άρεσε.
Ήθελα να καπνίζω. Δεν χρησιμοποίησα ποτέ τη φράση "δεν μπορώ". Διότι απλά
δεν έφτασα ως εκεί. Έφτανα έως το "δεν θέλω" κι εκεί τελείωνε η συζήτηση. Τα τελευταία 3-4 χρόνια, είχα αποφασίσει πως κάποια στιγμή (μάλλον μέσα στο 2015) καλό θα ήταν να το κόψω "και βλέπουμε"... Κυρίως (για να μην πω μόνο) για χάρη του παιδιού μου, που μεγάλωνε μέσα σε ένα σπίτι καπνιστή, πού όσο και να προσέχουμε/αερίζουμε/και-άλλα-τέτοια-φαιδρά όλοι καταλαβαίνουμε τί σημαίνει. Το υπόσχεθηκα στην 5χρονη τότε κόρη μου, ευχόμενος να καταφέρω να εκπληρώσω και αυτήν την υπόσχεση απέναντί της, όπως άλλες μικρότερες και ευκολότερες. Μέσα μου
δεν το πίστευα. Όχι δεν ήθελα, απλά δεν το πίστευα. Δεν πίστευα πως ο "οργανισμός" μου και το μυαλό μου (ή ότι έχει απομείνει από αυτό) θα με άφηναν να τα καταφέρω. Και αυτός είναι ο λόγος που είχα δώσει "περιθώριο" στον εαυτό μου μια ολόκληρη χρονιά (κάπου μέσα στο 2015)...
Από την άλλη, αυτό που μου έδινε κάποιες ελπίδες ήταν πως είχα δοκιμάσει αρκετές φορές (από μερικές τζούρες μόνο όμως την κάθε φορά) να ατμίσω. Τσιγάρο ΔΕΝ ήταν, αλλά το "χτύπημα" που ήταν το μόνο που φοβόμουν πως πραγματικά θα μου λείψει, το προσομοίαζε μια χαρά!
Φυσικά η ζωή είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει,
την ώρα που εμείς κάνουμε σχέδια.Στις 10 Γενάρη του '15 (ούτε τη γαλοπούλα δεν είχαμε ρευτεί καλά καλά) η καλύτερη μας οικογενειακή φίλη, η νονά της κόρης μας, και ο τριών μηνών ατμιστής σύζυγός της, μου κάνουν δώρο ένα απλό σετάκι των 20-25 ευρώ. Με όλα τα κουσούρια του και με τα χάλια υγρά που το συνόδευαν. Μου το έκανα δώρο ΜΠΡΟΣΤΑ στην κόρη μου, και απλά κάθισαν σε μια γωνιά του καναπέ και περίμεναν...
Η μικρή αυτή συγκυρία, που πολλές φορές μου φάνηκε σαν μια καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια, και η αφοπλιστική ερώτηση ενός μικρού κοριτσιού "Μπαμπά
ΑΥΤΟ θα σε βοηθήσει να σταματήσεις
επιτέλους το τσιγάρο και να βγάζεις σπυράκια στο στόμα και να μυρίζουν
όμορφα τα μαλιά σου σαν της μαμάς;;;" με έφερε, χαριτωμένα μεν, απότομα δε, προ της ευθύνης μου...
Δειλά δειλά άτμισα όλο εκείνο το βράδυ.
Για 5 ημέρες το ΜΟΝΟ που έκανα, κυριολεκτικά το μόνο, από το πρωί μέχρι το βράδυ κάθε μέρα, ήταν να διαβάζω. Δεν δούλεψα ούτε ένα λεπτό. Μόνο διάβαζα. Μέσα σε αυτές τις 5 ημέρες, κάπνισα τα τελευταία 5-10 τσιγάρα μου (το μισοτελειωμένο πακέτο βρίσκεται ακόμα στο ράφι με τα υγρά που αγόρασα αλλά έχω απορρίψει) και αγόρασα δύο μοντάκια, 3 ατμοποιητές, πολλών ειδών κεφαλές και διάφορα υγρά. Οι πέντε αυτές ημέρες, και τα πρώτα εκείνα 200 περίπου ευρώ μου έφταναν. Κι ενώ θα μπορούσα να έχω ξοδέψει μόνο 50-60 για αρχή και δοκιμή και "μετά βλέπουμε", ξόδεψα εκείνα τα χρήματα για να είμαι σίγουρος πως θα πετύχω τον συνδυασμό που θα με ικανοποιούσε. Και τον πέτυχα. Και η κόρη μου από τότε, κάθε μα κάθε βράδυ μου μυρίζει τα μαλιά. Που πλέον τις μυρίζουν, βανίλια, μπανάνα, καρύδα, πεπόνι, καφέ, σοκολάτα, και καμιά φορά τις μυρίζουν και φραγκοστάφυλο (που δεν έχει ιδέα τί είναι), ντομάτα (που δεν έχει βάλει ούτε μια φορά στη ζωή της στο στόμα της), εσπρέσσιο (έτσι το λέει, δε φταίω εγώ), μπιφτέκι, τριαντάφυλλο, ποδήλατο, αεροπλάνο και φεγγάρι (!) και πηγαίνει για ύπνο με το πιο πονηρό χαμόγελο, σκεπτόμενη τί καινούργια γεύση θα εφεύρει ότι της μυρίζει αύριο...
Μερικές φορές η ίδια μας η ζωή μας κάνει τα πιο αναπάντεχα δώρα.
Ή απλά είμαστε "έτοιμοι" εμείς να δεχτούμε κάτι απλό ή δύσκολο ως τέτοιο. Δώρο.
Καλά είναι κι έτσι, δεν μας χαλάει.
Το άτμισμα ΘΕΛΩ να το σταματήσω. Σε πλήρη αντίθεση με το τσιγάρο.
Θέλω.
Όχι τώρα. Ούτε σε 5 μήνες. Κάποια στιγμή. Θα δούμε. Πάντως θέλω.
Και η χαώδης διαφορά με το τσιγάρο είναι ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ.
Απλά θέλω.Ούτε για λόγους υγείας, ούτε για οικονομικούς, ούτε για κανέναν άλλον τέτοιου τύπου.
Θέλω για να μπορώ να περηφανεύομαι πως μπορώ να ελέγξω μία συνήθεια.
Πως εγώ είμαι πιο δυνατός από το μυαλό μου, μιας και κάθε φορά που παλεύαμε νικούσε εκείνο ότι κι αν προσπαθούσα να κάνω εγώ...
Θα τα καταφέρω;
Μάλλον ναι. Γιατί είμαι πιο έτοιμος πλέον. Θα δείξει.
Αν τελικά τα καταφέρω, ΤΟΤΕ και μόνον τότε θα είμαι σίγουρος πως ξεμπέρδεψα οριστικά και με τον ατμό ΚΑΙ με το κανονικό τσιγάρο και με την νικοτίνη και με όλα.
Γιατί ΤΟΤΕ και μόνο τότε θα έχω νικήσει το μυαλό μου.
Και θα ονειρεύομαι τα βράδυα γεύσεις "εσπρέσσιο" και "φεγγάρι", χαμογελώντας χαζά στο ταβάνι...
ΥΓ: Όσοι το διαβάσατε όλο αυτό το σεντόνι σας ευχαριστώ ένα κλικ παραπάνω.
Μια χαρά ψυχοθεραπεία είναι κι αυτό.
Έτσι γιατρέ μου;