Κατάλαβα, the hard way, αυτό που μου έλεγε ο πατέρας μου. Μια φορά καπνιστής, πάντα καπνιστής. Ακόμη και κομμένο να το έχεις, είσαι καπνιστής σε αποχή. Μεγάλη, μικρή, μόνιμη ή προσωρινή, πάντα είσαι εν δυνάμει καπνιστής.
Στα 30 περίπου χρόνια που κάπνιζα, μια φορά πριν δέκα περίπου χρόνια κατάφερα σοβαρά να κόψω μαχαίρι το τσιγάρο. Και λέω σοβαρά γιατί το έκοψα για τριάμισι χρόνια. Δύσκολα εύκολα δεν το εξετάζω, εκ του αποτελέσματος στράφι πήγανε οι προσπάθειες γιατί ξανακύλησα. Αυτό που εξετάζω είναι οι διαφορές με την παρούσα διετή αποχή μου που συνδυάζεται με την χρήση ΗΤ.
Το τσιγάρο, όπως είπαν και προηγούμενοι, ήταν και για εμένα συνυφασμένο με πάρα πολλές, από πολύ μεγάλες και σοβαρές, έως απλές ρουτίνας, στιγμές της ζωής μου. Η τριετή μαχαίρι διακοπή είχε δυστυχώς επιπτώσεις και αλλαγές στον τρόπο που είχα συνηθίσει να ζω, να διασκεδάζω, να αντιδρώ στην πίεση της δουλειάς κ.ο.κ. Χωρίς να το καταλάβω άλλαξαν συνήθειες που ήταν σημαντικές για μένα και την ισορροπία μου, πριν προλάβω να βρω τρόπο να το χειριστώ. Άρχισα να χάνω το ενδιαφέρον μου για χαλαρό καφεδάκι και ποτάκι με φίλους, κρασομεζεδες και ουζάκια είχαν διεκπεραιώτικο χαρακτήρα, διαλλείματα και small talk λιγόστεψαν, γενικά επηρεάστηκε η κοινωνική μου ζωή. Δεν λέω ότι έτσι γίνεται, λέω ότι έτσι έγινε σε εμένα από δικό μου λάθος να εντοπίσω και να ξεχωρίσω τα πράγματα που είχα δέσει με το τσιγάρο και να προσπαθήσω να αντλήσω ότι και πριν από αυτά, χωρίς όμως το τσιγάρο. Άκαπνος για τρία χρόνια και το ξανάρχισα χωρίς κανένα ενδοιασμό, πείθοντας τον εαυτό μου ότι δεν γινόταν αλλιώς αφού μου αρέσει πάρα πολύ να καπνίζω, η διαδικασία και η γεύση από αυτό το δηλητήριο που βάζαμε μέσα μας.
Με τον ατμό και το ΗΤ, κατάφερα να κόψω το τσιγάρο χωρίς να αποχωριστώ τίποτα από τις συνήθειες και από αυτά που μου έλειψαν την προηγούμενη φορά. Αντίθετα προστέθηκε άλλη μια μικρή εξαρτησούλα… αυτή του ενδιαφέροντος χόμπι. Αν και κάποια στιγμή θα ήθελα να απεξαρτηθώ πλήρως από κάθε εισπνεόμενο, δεν θα ξανακάνω το ίδιο λάθος. Δεν θα βιαστώ να το κόψω και αυτό πριν να νιώσω πραγματικά έτοιμος. Το ΗΤ μου δίνει αυτόν τον χρόνο χωρίς τις συνέπειες του ΚΤ και παθών πλέον, δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω να ξαναγυρίσω εκεί.