Φίλε μου κάτι έχεις καταλάβει λάθος ή προσπαθείς να το εξηγήσεις λάθος.
Στα 20W με 3Ω θα πάρεις ντουμάνι κάτσε καλά αν μπορεί το μοντάκι σου να ανεβάσει 7.7V.
Σύμφωνα με το φαινόμενο τζάουλ, η θερμότητα του σύρματος της αντίστασης είναι ανάλογη της ισχύος επί το χρόνο.
Δηλαδή Q ∝ W * t ή αλλιώς Q ∝ I2 * R * t
Όταν έχουμε VW mod ΔΕΝ χρειάζεται να αλλάξουμε τη ρύθμισή μας αν αλλάξουμε αντίσταση. Το mod θα αυξομειώσει τα volt ώστε να μας δώσει την ίδια ισχύ και άρα την ίδια θερμότητα στην αντίσταση.
shadockan οι διαφορές που παρατηρείς στα χαμηλά και ψηλά Ωμ δεν οφείλονται στα αμπέρ αλλά στα σύρματα. Τα χοντρά σύρματα αρπάζουν διαφορετικά και πιο αργά από τα λεπτά άρα κατά κανόνα τα δουλεύεις σε μεγαλύτερη ισχύ και επομένως ψηλότερα αμπέρ. Αν κρατήσεις σταθερά τα watt τότε θα έχεις ΙΔΙΑ θερμότητα σύμφωνα με τον τζάουλ στην αντίσταση. Πρόσεξε όμως! Ίδια θερμότητα, όχι ίδια θερμοκρασία. Αυτή θα εξαρτηθεί από τον τύπο του σύρματος.
Μαλλον το εξηγω πολυ λαθος
Δεν πρεπει να σκεφτεις με τον τυπο P=V
2/R γιατι το mod αλλαζει ή το P ή το V , οχι και τα δυο ταυτοχρονα , επιπλεον προσαρμοζει τα βολτ αναλογα με τα βατ που του εχεις ρυθμισει (ή το αντιστροφο αν δουλευεις με τα βολτ) αλλα η πλακετα απο μονη της ΔΕΝ μπορει να προσαρμοσει αυτοματα τα Aμπερ που θα περασουν απο το συρμα της.
Τελος , ακομα και στον τυπο που παραθετεις Q=Ι
2*R*t παρατηρησε οτι αν η αντισταση μεγαλωσει , το ρευμα αναγκαστικα θα μικρυνει για να ισχυει η ιδια τιμη του Q.
Σκεψου λοιπον οτι εμεις αλλαζοντας την αντισταση και κρατωντας σταθερη την Ισχυ P , αναγκαστικα μεταβαλλουμε το ρευμα.
Συνδυασε τωρα τα 2 παραπανω και δες παλι τον τυπο που παραθετεις .
Αυτόματη συγχώνευση συνεχόμενων μηνυμάτων
Να τα ξεκαθαρίσουμε λίγο;
Το δίκτυο της ΔΕΗ (και το οικιακό) είναι φτιαγμένο για να μεταφέρει ρεύμα με τις μικρότερες δυνατές θερμικές απώλειες - Άρα χαμηλή αντίσταση (χαλκός κ. α. και μεγάλη διατομή αγωγού, μιας και το μήκος είναι λίγο πολύ δεδομένο)
Η λάμπα πυράκτωσης απεναντίας πρέπει να έχει απώλειες, γιατί με τις απώλειες κάνουμε εμείς τη δουλειά μας - Άρα υψηλή αντίσταση (βολφράμιο και μικρή διατομή)
Σωστά ως εδώ;
Εχουμε ξεφυγει τελειως οφ τοπικ
Οι λαμπες πυρακτωσεως προφανως και χρειαζεται να εχουν υψηλη αντισταση για να δημιουργηθει το φαινομενο της πυρακτωσης. Το θεμα δεν ειναι ομως να συγκρινεις μια λαμπα πυρακτωσεως με ενα αγωγο μεταφορας ηλεκτρικης ενεργειας αλλα να συγκρινεις 2 λαμπτηρες πυρακτωσεως με διαφορετικα W μεταξυ τους.
Αυτόματη συγχώνευση συνεχόμενων μηνυμάτων
Το παρακατω παραδειγμα ειναι οτι καλυτερο μπορω να προσφερω ως αναλυση , καντε τον κοπο να το διαβασετε λιγο πιο προσεκτικα και πειτε μου τι ακριβως θεωρειται οτι ειναι λαθος.
Παραδειγμα:
Ειναι ενα ζευγαρακι ατμιστων , ο Μητσος κι η Αφροξυλανθη.
Ο Μητσος , βαρυμαγκας κι αντρακλας , την βρισκει να ατμιζει στα 20 W τραβωντας μικρες και γρηγορες τζουρες. ...αρα θερμαινοντας την αντισταση αρκετα ετσι ωστε το ρευμα που τη διαρρεει να προλαβαινει να ατμοποιει αρκετο υγρο για την μικρη και δυνατη τζουρα του Μητσαρα.
Αντιθετως η Αφροξυλανθη , ομορφη και σεμνη κοπελιτσα , προτιμα τις μακροσυρτες κι αργες τζουρες κι εχει ρυθμισει τα W στο 7 ....αρα θερμαινοντας λιγοτερο την αντισταση για περισσοτερη ωρα.
Και οι 2 ατμιζουν με την ιδια συσκευη , το ιδιο υγρο και με την ιδια αντισταση στα 1,5 Ω.
Αρα ο Μητσος μπορει να σκεφτει οτι I2 = P/R = 20/1.5=13.33 , επομενως την βρισκει να ατμιζει στα 3,65 A.
Ενω η Αφροξυλανθη με το ιδιο σκεπτικο I2 = P/R = 7/1.5=4,66 , αρα την βρισκει να ατμιζει στα 2,16 A.
Τα φτυσαν λοιπον οι αντιστασεις και το αγαπημενο μας ζευγαρακι , παει σε ενα μαγαζι να αγορασει καινουργιες. Ο πωλητης ομως τους δινει αντιστασεις στα 2,1 Ω γιατι οι 1,5 του εχουν τελειωσει.
Αν λοιπον το ζευγαρακι μας δεν αλλαξει τα W στο mod τοτε :
Ο Μητσος θα ατμιζει με (I2 = P/R = 20/2,1=9,52 αρα μολις με) 3,08 Α
....ενω η καημενη η Αφροξυλανθη θα ατμιζει με (I2 = P/R = 7/2,1=3,33 ) σχεδον τα μισα 1,82 Α.
Αν λοιπον ο Μητσαρας θελει να συνεχισει να την ακουει με το ιδιο χτυπημα και ντουμανι θα πρεπει να σκεφτει οτι αφου γουσταρω I=3.65A τοτε P= Ι2*R = 13.33*2.1=27.99 και να ρυθμισει το mod απο 20 W στα 28 W.
...με το ιδιο σκεπτικο η φιλη μας η Αφροξυλανθη αν δεν θελει να τραβαει σκετο αερα με την καινουργια της αντισταση θα πρεπει να υπολογισει οτι γουσταρει I=2,16A τοτε P= Ι2*R = 4,66*2.1=9,78 και να ρυθμισει το mod απο 7 W στα 10 W.
@antonisk
Ελπιζω να σου ελυσα την απορια για το αρχικο μου post.
Για τις θερμοκρασιες , θα γραψω αργοτερα , πρωτον γιατι κοντευω να στραμπουληξω τα δαχτυλα μου τοση ωρα που γραφω και δευτερον γιατι περα απο το θεωρητικο κομματι , δεν το εχω ψαξει κι εγω με τις θερμοκρασιες.