1: true
2: true
3: Η ισχύς είναι το παραγόμενο έργο νομίζω. Με τα ίδια βατ θα έχεις το ίδιο έργο (θερμότητα) λογικά (απλά υποθέτω)
4: true
5: και η τάση του ρεύματος επίσης...
6: λείπει...
7: αν αλλάξεις την αντίσταση ή τα watts θα αλλάξουν ή τα Volt. Δεν γίνεται αλλιώς με βάση τους τύπους.
ΥΓ: Συζήτηση κάνουμε. Δεν έχω κανένα λόγο αντιπαράθεσης απλά εκφράζω το πως το σκέφτομαι...
Edit : σβηστηκε ενα σεντονι που εγραψα
Θα προσπαθησω να το ξαναγραψω.
3: ναι εχουμε το ιδιο εργο απο θεμα ισχυς , οχι ομως απο θεμα θερμοκρασιας.
Αν παρουμε για παραδειγμα 2 λαμπτηρες πυρακτωσεως μιας οικειας. Ο ενας ειναι 75 W κι ο αλλος 100 W.
H ταση του σπιτιου ειναι σταθερη στα 230 V. Επομενως για να αυξησει ο κατασκευαστης την ισχυ του λαμπτηρα απο τα 75 στα 100 W ( και συνεπως τον φωτισμο του αρα και την θερμοκρασια του) ειναι αναγκασμενος να βαλει μικροτερη αντισταση ετσι ωστε να περασει περισσοτερο ρευμα.
5: Η ταση (V) ειναι η συνεπεια του φαινομενου ας πουμε . ...Οταν ενας αγωγος διαρρεται απο ρευμα τοτε στα ακρα του εμφανιζεται διαφορα δυναμικου....δεν στο εξηγω πολυ καλα ...νομιζω οτι θα γινω κατανοητος με το επομενο παραδειγμα.
6: Εχεις απολυτο δικιο
7: Ειναι πολυ σωστο αυτο που αναφερεις αλλα στην δικια μας περιπτωση εχουμε συσκευες που μεταβαλλουν τη ταση ή την Ισχυ κι οχι την αντισταση.
Παραδειγμα:
Ειναι ενα ζευγαρακι ατμιστων , ο Μητσος κι η Αφροξυλανθη.
Ο Μητσος , βαρυμαγκας κι αντρακλας , την βρισκει να ατμιζει στα 20 W τραβωντας μικρες και γρηγορες τζουρες. ...αρα θερμαινοντας την αντισταση αρκετα ετσι ωστε το ρευμα που τη διαρρεει να προλαβαινει να ατμοποιει αρκετο υγρο για την μικρη και δυνατη τζουρα του Μητσαρα.
Αντιθετως η Αφροξυλανθη , ομορφη και σεμνη κοπελιτσα , προτιμα τις μακροσυρτες κι αργες τζουρες κι εχει ρυθμισει τα W στο 7 ....αρα θερμαινοντας λιγοτερο την αντισταση για περισσοτερη ωρα.
Και οι 2 ατμιζουν με την ιδια συσκευη , το ιδιο υγρο και με την ιδια αντισταση στα 1,5 Ω.
Αρα ο Μητσος μπορει να σκεφτει οτι I
2 = P/R = 20/1.5=13.33 , επομενως την βρισκει να ατμιζει στα
3,65 A.
Ενω η Αφροξυλανθη με το ιδιο σκεπτικο I
2 = P/R = 7/1.5=4,66 , αρα την βρισκει να ατμιζει στα
2,16 A.
Τα φτυσαν λοιπον οι αντιστασεις και το αγαπημενο μας ζευγαρακι , παει σε ενα μαγαζι να αγορασει καινουργιες. Ο πωλητης ομως τους δινει αντιστασεις στα 2,1 Ω γιατι οι 1,5 του εχουν τελειωσει.
Αν λοιπον το ζευγαρακι μας δεν αλλαξει τα W στο mod τοτε :
Ο Μητσος θα ατμιζει με (I
2 = P/R = 20/2,1=9,52 αρα μολις με)
3,08 Α....ενω η καημενη η Αφροξυλανθη θα ατμιζει με (I
2 = P/R = 7/2,1=3,33 ) σχεδον τα μισα
1,82 Α.
Αν λοιπον ο Μητσαρας θελει να συνεχισει να την ακουει με το ιδιο χτυπημα και ντουμανι θα πρεπει να σκεφτει οτι αφου
γουσταρω I=3.65A τοτε P= Ι
2*R = 13.33*2.1=27.99 και να ρυθμισει το mod
απο 20 W στα 28 W.
...με το ιδιο σκεπτικο η φιλη μας η Αφροξυλανθη αν δεν θελει να τραβαει σκετο αερα με την καινουργια της αντισταση θα πρεπει να υπολογισει οτι
γουσταρει I=2,16A τοτε P= Ι
2*R = 4,66*2.1=9,78 και να ρυθμισει το mod
απο 7 W στα 10 W.
@antonisk
Ελπιζω να σου ελυσα την απορια για το αρχικο μου post.
Για τις θερμοκρασιες , θα γραψω αργοτερα , πρωτον γιατι κοντευω να στραμπουληξω τα δαχτυλα μου τοση ωρα που γραφω και δευτερον γιατι περα απο το θεωρητικο κομματι , δεν το εχω ψαξει κι εγω με τις θερμοκρασιες.