Οφείλω να κάνω ορισμένα σχόλια.
Καταρχάς, και λυπάμαι αν φανώ οξύς, δεν είναι άξια σχολιασμού τα υπονοούμενα περί στημένων αποτελεσμάτων της μελέτης. Αυτά είναι ακατανόητα και αδιανόητα, αλίμονο αν ζητούσαμε και παρουσία εισαγγελέα κάθε φορά που κάναμε μια μελέτη για να διασφαλίσει ότι τα αποτελέσματα είναι αληθινά. Και τί λόγο θα είχα να βγάλω ψεύτικα; Είτε βρίσκαμε είτε δεν βρίσκαμε διακετύλιο, πάλι θα ήταν δημοσιεύσιμη η μελέτη. Οπότε, δεν θα έχανα κάτι...
Πριν σχολιάσω το βίντεο του Gewre, καλό είναι να ξεκαθαρίσω πως όλοι όσοι υποστηρίζουμε το ηλ τσιγάρο ήμαστε μαζί με τις εταιρίες. Ο λόγος δεν είναι φυσικά επειδή "λυπόμαστε" ή "συμπαθούμε" τις εταιρίες και τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά απλά γιατί χωρίς αυτές δεν θα υπάρχει ηλ. τσιγάρο. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ηλ τσιγάρο οπότε τις υποστηρίζουμε, διότι ακόμη κι αυτή η αρνητική μελέτη επιβεβαιώνει πως το ηλ τσιγάρο είναι λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό. Πρέπει όμως να αφυπνιστούν, διότι σκοπός είναι να γίνει ακόμη ασφαλέστερο (ειδικά όπου αυτό είναι επιστημονικά και οικονομικά εφικτό να γίνει)...
Ως προς το βίντεο, έχω πολλά να πω. Καταρχάς, είναι παράλογο να ζητάμε από ένα κατάστημα να ελέγχει τα υγρά που πουλάει με αναλύσεις. Δηλαδή, αν κάποιος πουλάει 5 εταιρίες, από 15 γεύσεις την καθεμία, θα πρέπει να αναλύσει 75 υγρά; Και πως θα ξεχωρίσει τις παρτίδες; Και κάθε πότε θα κάνει τις αναλύσεις; Και γιατί να αναλύσει υγρά που περιέχουν ίδιες γεύσεις αντί ο κατασκευαστής να αναλύσει τις γεύσεις μόνο (με λιγότερο κόστος και καλύπτοντας όλη την γκάμα προϊόντων κάνοντας λιγότερες αναλύσεις τελικά);
Δεν ξέρω πόσα υγρά εστάλησαν για ανάλυση, πάντως το κόστος ανά ανάλυση σε κάθε υγρό είναι περίπου 100 ευρώ. Αυτά στο εργαστήριο που ξέρω εγώ, μπορεί να υπάρχουν και φτηνότερα. Το ζήτημα δεν είναι ποιο είναι το εργαστήριο, αλλά με πιο κριτήριο το επιλέγεις. Εγώ επέλεξα το εργαστήριο που θα κάνω τις μελέτες μετά από προσωπική συζήτηση 5 ωρών (κυριολεκτικά) με τον υπεύθυνο, και πολυάριθμες τηλεφωνικές επικοινωνίες και emails πριν την προσωπική συνάντηση. Το εργαστήριο έχει επικοινωνήσει πάρα πολλές φορές μαζί μου για να καθορίσουμε την μεθοδολογία, τα όρια, τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αναλύσεις κλπ. Και μιλάμε για εργαστήριο με πάρα πολλά χρόνια εμπειρίας, ειδικά στις γεύσεις της βιομηχανίας τροφίμων.
Κριτήριο επιλογής δεν είναι μόνο τα μηχανήματα και το προσωπικό, αλλά και αν γνωρίζουν το αντικείμενο του ηλ τσιγάρου. Θα δούμε τα αποτελέσματα και θα τα κρίνουμε. Μακάρι να είναι σωστά, διότι είναι κρίμα να επενδύονται χρήματα και στο τέλος να μην βγαίνει σωστή πληροφορία. Ελπίζω πως θα γίνει καλή δουλειά εφόσον το εργαστήριο φαίνεται να ασχολείται με τα τρόφιμα.
Με λύπη πάντως επιβεβαιώνομαι πως το πρόβλημα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η νοοτροπία. Λέει ο Gewre ότι οι εταιρίες πρέπει να ενημερώνονται από κάποιους για τα νέα και πως έχουν πολλές δουλειές που τους απασχολούν. Οι εταιρίες πρέπει να καταλάβουν πως δεν πουλάνε τετράδια και στυλό, αλλά ένα προιόν που ο κόσμος το εισπνέει όλη την ημέρα. ΟΦΕΙΛΟΥΝ και ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ να ενημερώνονται. Έχετε ξαναδεί πουθενά στον κόσμο να ενημερώνει την εταιρία ο πελάτης; Έχετε δει πουθενά στον κόσμο να πηγαίνει ο επιστήμονας να ενημερώσει αντί να πηγαίνουν οι εταιρίες να ζητήσουν ενημέρωση από τον επιστήμονα; Τί σημαίνει ότι οι εταιρίες δεν είχαν ενημέρωση; Δεν είναι υποχρέωσή τους να ενημερώνονται;
Εγώ προσωπικά ποτέ δεν έχω αφήσει αναπάντητο email ή pm από οποιαδήποτε εταιρία. Και ποτέ δεν ζήτησα από τον οποιοδήποτε να με πληρώσει για τις συμβουλές, αλλά κακώς το κάνω αυτό. Όπως κάθε επαγγελματίας πληρώνει τον δικηγόρο του για συμβουλές, θα πρέπει να πληρώσει και τις συμβουλές για την ασφάλεια των προιόντων του. Εδώ βλέπω κατά καιρούς υπονοούμενα περί καρτέλ και άλλα τέτοια περίεργα και κουφά, λες και θα ποινικοποιήσουμε το επάγγελμα του ερευνητή. Ξέρετε κανέναν να δουλεύει τζάμπα; Είδατε κανένα πανεπιστήμιο ή εργαστήριο να κάνει μελέτες τζάμπα και οι ερευνητές να δουλεύουν απλήρωτοι; Και από που θα ζήσουν; Ο FDA έδωσε 270 εκατομμύρια σε ερευνητικές ομάδες στην Αμερική για να κάνουν μελέτες. Αλλιώς κανένας δεν ασχολιόταν. Όταν ένας επαγγελματίας ζητάει συμβουλές για τα προϊόντα και την επιχείρησή του (προϊόντα που πουλάει, δεν χαρίζει), δεν θα έχει αυτό κόστος; Δεν θα έχει κόστος η ανάλυση; Το κράτος θα την κάνει; Γίνεται αυτό σε οποιοδήποτε άλλο προιόν; Με αυτά που γίνονται, σε λίγα χρόνια μόνο οι καπνοβιομηχανίες θα πουλάνε ηλ τσιγάρα...
Ελπίζω η νοοτροπία να αλλάξει. Τα καταστήματα δεν έχουν καμιά υποχρέωση να κάνουν αναλύσεις. Οφείλουν όμως να ζητάνε αναλύσεις από τους προμηθευτές τους. Αν δεν τους δίνουν αναλύσεις, ας αποφασίσουν αν πρέπει να εμπορεύονται τα συγκεκριμένα προιόντα, διότι στο τέλος έχουν κι αυτοί ευθύνη για το τί εμπορεύονται και τί χρησιμοποιεί ο καταναλωτής. Αλλά είναι αδύνατο το κάθε κατάστημα να αναλάβει και να αντέξει το κόστος των αναλύσεων.
Είμαι αισιόδοξος πως σιγά σιγά τα πράγματα θα αλλάξουν. Είναι ένα καινούργιο προιόν και μια καινούργια αγορά, φαντάζομαι πως θα προσαρμοστεί στις πραγματικές απαιτήσεις. Και νομίζω πως η δουλειά που κάνουμε συμβάλλει σε αυτό.