Εγώ πιστεύω ότι όλα αυτά βοηθούν στη βελτίωση του ατμίσματος. Παρόλο που αυτά που βρέθηκαν ως τώρα σε έρευνες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα ευρήματα ήταν από δεκάδες έως εκατοντάδες φορές μικρότερα από ό,τι του τσιγάρου, και τα ελάχιστα που δεν ήταν, ήταν πολύ κοντά σ' αυτό και μόνο η περίπτωση ενός υγρού από τα 159 στην παρούσα έρευνα βρέθηκε ένα βλαβερό συστατικό να είναι πολύ πάνω από το τσιγάρο.
Παρόλα αυτά, ο ατμιστικός κόσμος δεν θέλει πια υγρά που θα είναι λιγότερο βλαβερά (έστω και 10 ή 100 φορές) από το τσιγάρο αλλά όσο το δυνατόν πιο "υγιεινά".
Όταν είχε γίνει ο ντόρος με τις νιτροζαμίνες, (οι οποίες επίσης στο τσιγάρο είναι κάτι χιλιάδες φορές περισσότερες) μετά από λίγο καιρό αρκετές ήταν οι εταιρίες που ανάρτησαν αναλύσεις των υγρών στα site τους σχετικά μ' αυτές.
Τώρα που έγινε ο ντόρος με το διακετύλιο, είμαι σίγουρος ότι σε λίγο καιρό θα έχουμε τέτοιες αναλύσεις από πολλές εταιρίες. Το κόστος, τουλάχιστον για τις μεγάλες εταιρίες είναι αστείο αλλά και για τις μικρότερες δεν είναι δυσβάσταχτο.
Για την ώρα, όσοι ατμίζουν έτοιμα υγρά και δε θέλουν διακετύλιο, έχουν μόνη επιλογή τη Nobacco. Όσοι φτιάχουν μόνοι τους υγρά, μάλλον θα χρειαστεί να κάνουν λίγο υπομονή.
Τώρα σε ό,τι αφορά κάποια σχόλια ότι μια ανάλυση δεν λέει τίποτα από τη στιγμή που γίνεται για μια συγκεκριμένη παρτίδα, έχω να πω ότι (λογικά) αφού το κόστος δεν είναι δυσβάσταχτο, δεν υπάρχει λόγος να μη γίνεται και για άλλες παρτίδες. Μόνο που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πάντα το μέγεθος κάθε παρτίδας ώστε να γνωρίζουμε πόσο συχνά θα πρέπει να ανανεώνονται αυτές οι αναλύσεις. Αλλά από την άλλη, όταν κάποιοι επιστήμονες κάνουν έρευνες σαν κι αυτή του κ. Φαρσαλινού, δεν νομίζω ότι ζητάνε τα υγρά από κάθε εταιρία να τους αποσταλούν για ανάλυση, αλλά παίρνουν υγρά που κυκλοφορούν στην αγορά τυχαία και τα αναλύουν (αυτό μπορεί να το διαβεβαιώσει ή να το διαψεύσει κι ο ίδιος ο ερευνητής). Το ίδιο μπορεί να κάνει και ένας άλλος κ. Φαρσαλινός μεθαύριο. Μια εταιρία που είναι υπεύθυνη, δεν νομίζω να ρισκάρει το όνομά της για ένα τέτοιο κόστος.
Δεν είναι ανάγκη να σπέρνουμε αμφιβολίες χωρίς λόγο με υποθέσεις που δεν βασίζονται πουθενά. Μέχρι που διάβασα κάπου (νομίζω όχι εδώ) ότι θα μπορούσε μια εταιρία να κάνει μια φορά τις αναλύσεις της και στη συνέχεια να αλλάζει τις ημερομηνίες των αναλύσεων με το photoshop. Αυτά είναι τρελά πράγματα! Δηλ. η εταιρία αναλύσεων που θα το έβλεπε αυτό θα καθόταν με σταυρωμένα χέρια;
Όπως είπα, για την ώρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε. Όσοι κάνουν έτοιμα υγρά μπορούν να δοκιμάσουν τα έτοιμα υγρά της Nobacco που έχουν αναλύσεις μέχρι να βγουν και άλλες εταιρίες που θα αναρτήσουν τις αναλύσεις τους. Όσοι κάνουν δικές τους μείξεις, ας δοκιμάσουν τη σκέτη βάση ή, αν υπάρχει ανάγκη για άρωμα, εγώ προσωπικά θα έβαζα πιο λίγο άρωμα και θα προτιμούσα να αποφύγω αυτά που έχουν υποψία βουτυρένιας - κρεμώδους γεύσης.
Όσοι έχετε προτίμηση σε κάποιες συγκεκριμένες εταιρίες που δεν έχουν αναλύσεις, πιέστε τες να κάνουν αναλύσεις. Εδώ κάνω μια υπόθεση ότι μετά τις αναλύσεις, στις νέες παρτίδες υγρών ίσως κάποιες γεύσεις να διαφέρουν πολύ από αυτές που ξέραμε. Από εκεί και πέρα καθένας κάνει τις επιλογές του. Και τα φαγητά χωρίς αλάτι είναι γνωστό ότι είναι πιο υγιεινά αλλά για χάρη της γεύσης το παραβλέπουν σχεδόν οι πάντες. Βέβαια εκεί οι επιπτώσεις είναι πιο ήπιες και μάλλον αναστρέψιμες με τη διακοπή της χρήσης του, εδώ θα χρειαστεί δεύτερη και τρίτη σκέψη. Είμαι σίγουρος όμως πως θα ακούσουμε από μερικούς που θα κάνουν χρήση υγρών χωρίς καμία ανάλυση στο μέλλον ότι "Φίλε μου, έχει γεύση τούμπανο! Εμένα αυτό με νοιάζει. Όσο για τις αναλύσεις των άλλων, δεν τις πιστεύω κιόλας!"
Να δείτε που θα τ' ακούσουμε κι αυτό.