Δεν υπάρχουν ηλίθιες ερωτήσεις. Όλοι μας ξεκινήσαμε από το μηδέν, όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε.
Η Σοφία, για πολλούς, είναι "δύσκολος" ατμοποιητής. Για μερικούς, ακατόρθωτος. Να σε προειδοποιήσω πως χρειάζεται υπομονή, μεράκι και λεπτομέρεια στο στήσιμό της. Όταν, όμως, καταφέρεις να καταλήξεις σε ένα σωστό στήσιμο, η αποζημίωση είναι μεγάλη.
Θα αναφερθώ στα ερωτήματά σου προσπαθώντας να είμαι σύντομος.
1. ειναι καλυτερο σε γευση με την φυτιλοαντισταση ? ... η να τη στηνω με βαμβακι ? .... στα ποσα ohm περιπου
Βαμβάκι ασυζητιτί. Παρόλα αυτά, συνήθως, απαιτούνται διαφορετικές αντιστάσεις από τις συνηθισμένες, και λεπτομερέστατο στήσιμο.
Προσωπικά, την προτιμώ περίπου στα 1,2ohm, όπως ανέφερε και ο Alexis36.
2. μπορω να παρω και ετοιμες αντιστασεις με φυτιλι που εχει στο FastTech ? .... αν το προτεινετε τελικα.
Μπορείς να αγοράσεις οτιδήποτε, αρκεί να πληροί τις προϋποθέσεις, να σε βοηθάει στο ξεκίνημά σου, και να σε ικανοποιεί το αποτέλεσμα. Είναι ΠΟΛΛΟΙ οι ατμιστές οι οποίοι παράτησαν το άτμισμα, ή "ακύρωσαν" έναν ατμοποιητή επειδή δεν μπόρεσαν να στήσουν με τα προϊόντα τα οποία θεωρούνται "κατάλληλα" από το εμπόριο και την κοινή γνώμη, ή επειδή το αποτέλεσμα δεν τους ικανοποίησε.
Κατά τη γνώμη μου, η Σοφία, δεν είναι ατμοποιητής ο οποίος στήνεται με "έτοιμα" προϊόντα.
3. κατι συρματα που εχει το FastTech που σας βαζω στο λινκ παρακατω που λενε ....
Pre-made Welded NR-R-NR Resistance Wire for RBA Atomizers (100-Pack)
316 SS + Ni200 / 28 AWG / 0.3mm dia. / 0.5ohm / 30*30mm leads
Pre-made Welded NR-R-NR Resistance Wire for RBA Atomizers (100-Pack)
kanthal + Ni200 / 28 AWG / 0.3mm dia. / 1.6ohm / 60*60mm leads
το οτι λεει Ni200 σημαινει οτι μπορω να τα παιξω και με ελεγχο θερμοκρασιας ? .... η δεν κανουν αυτα για τη ΣΟΦΙΑ 1 ......
Τα σύρματα αυτά ΔΕΝ κάνουν για τη Σοφία.
Το πρώτο περιγράφει σύρμα αντίστασης 316ss με σύρμα Ni200 για τα non resistant τμήματα. Πρώτον, η Σοφία είναι ατμοποιητής ο οποίος δεν ενδείκνυται για χρήση με έλεγχο θερμοκρασίας. Οπότε, δε μας κάνει το 316ss. Δεύτερον, αναφέρει πως τα NR τμήματα έχουμε διάμετρο 0,30mm. 'Οπως ανέφερε και ο alexis36, η Σοφία απαιτεί, αυστηρώς, 0,20mm NR.
Το δεύτερο περιγράφει σύρμα αντίστασης Kanthal με σύρμα Ni200 για τα non resistant τμήματα. Επίσης τα NR έχουν διάμετρο 0,30mm, επομένως δε μας κάνει.
Το τμήμα του "σύρματος" το οποίο κάνει την ατμοποίηση είναι το κεντρικό, μεταξύ των δύο ακριανών. Τα ακριανά τμήματα άγουν το ρεύμα στην αντίσταση και ΔΕΝ ατμοποιούν.
Το Ni200 χρησιμοποιείται ως σύρμα για χρήση ελέγχου θερμοκρασίας, αλλά και ως NR τμήμα για τη περίπτωση της Σοφίας. Επομένως, στις παραπάνω περιπτώσεις, το Ni200 είναι απλός αγωγός ρεύματος και όχι σύρμα αντίστασης/ατμοποίησης.
Θα αναφερθώ γενικά στα επόμενα ερωτήματά σου.
Δεν προτείνεται "στρίψιμο" συρμάτων. Δουλεύει, αλλά... Αυτή είναι η έσχατη λύση, σε περίπτωση που έχουμε ξεμείνει από κολημένα σύρματα. Θα σε παιδέψει πολύ.
Τα περισσότερα έτοιμα σύρματα του εμπορίου έχουν μεγάλο μήκος με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλα για στήσιμο είτε σε διπλό Silica, είτε για micro coils. Κοινώς, (αδύνατον) να στήσεις σωστό, κλασσικό στήσιμο με βαμβάκι σε 2mm διάμετρο πόσο μάλλον σε 1,5mm.
Αν ΠΡΕΠΕΙ να διαλέξεις σύρματα από τη λίστα του fasttech, αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι τα NR να είναι 0,20mm και η αντίσταση να είναι κατά προτίμηση Kanthal. Δυστυχώς δε μπορώ να σου προτείνω κάποιο συγκεκριμένο καθώς οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς. Υπήρχαν κάποια ελληνικά καταστήματα το οποία πουλούσαν αριστες αντιστάσεις για έναν αρχάριο, αλλά τις κατήργησαν. Άλλα καταστήματα έχουν αντιστάσεις, αλλά επίσης ανεπαρκείς πληροφορίες.
Δυστυχώς, δε κυκλοφορεί video που να αναδεικνύεται σωστό στήσιμο με βαμβάκι.
Παρόλα αυτά, όταν πρωτοβγήκε η Σοφία, όλοι μας ξεκινήσαμε με φυτίλι. Για στήσιμο με φυτίλι, κυκλοφορούν πολλά βίντεο.
Όποιος κατάφερε να αναβαθμιστεί σε βαμβάκι, είδε άλλο ατμοποιητή.
Όταν μάθεις τη Σοφία και θελήσεις να περάσεις στο επόμενο στάδιο, καλώς ή κακώς, η Σοφία πάει πακέτο με ηλεκτροπόντα. Υπάρχουν πολλές στο εμπόριο, αλλά είναι λίγο ακριβές, και πλέον σχεδόν εξαφανισμένες. Προσωπικά έχω φτιάξει μια δικιά μου. Σε περίπτωση που έχεις μεράκι και βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας μπορείς να φτιάξεις μια δικιά σου.
Εδώ είναι ένας οδηγός που έφτιαξα έναν φίλο και το ανήρτησα και στο νήμα του The Dripper, και
εδώ είναι το post ενός συνατμιστή ο οποίος την κατασκεύασε. Μάλιστα, την κατασκεύασε σε πολύ πιο μινιμαλιστική έκδοση, αποφέροντας τα ίδια αποτελέσματα!
Για να πάρεις μια ιδέα στησίματος με βαμβάκι, προτεινόμενο στήσιμο προσωπικού μου γούστου με βαμβάκι (απαιτεί ηλεκτροπόντα):
Kanthal A1 Ribbon 0,4mm, 3cm σύρματος res = 1,2ohm.
Κολλάμε τα No res.
Σε διάμετρο 2mm, κάνω 4 σπείρες + μια επιπλέον σπείρα no res εκατέρωθεν της αντίστασης.
Εδώ μπορείς να δεις τη φωτογραφία για να μην την ανεβάζω ξανά.
Μέγιστη διάμετρος πυρήνα αντίστασης 2 mm.
Προσωπικά την ατμίζω στα 8-11 Watt. Είναι υπέρ αρκετά.
Υπάρχουν ΠΟΛΛΑ πράγματα ακόμα που πρέπει να μάθεις και να ρωτήσεις. Κάθε έμπειρος χρήστης, θα μπορούσε να σου απαντήσει γράφοντας σελίδες. Θα σου πρότεινα να αφιερώσεις χρόνο και να διαβάσεις ολόκληρο το νήμα, καθώς αναφέρονται πολλές χρήσιμες πληροφορίες και διαφορετικές απόψεις. Χρησιμες πληροφορίες θα βρεις και στο νήμα του
The Dripper, καθώς εμφανίζουν πολλά κοινά. Προσπάθησε να φιλτράρεις αυτά που σου φαίνονται ορθά, χρήσιμα, και εφικτό για εσένα ώστε να ξεκινήσεις.