ζητάω εξαρχής συγνώμη για το μεγάλο ποστ που ετοιμάζομαι να γράψω .
για αρχή , να πιάσουμε την κατάσταση στο ηράκλειο για να ξέρετε τι παίζει στην πόλη .
από τον σεπτέμβρη και μετά , έχουν ανοίξει 5 μαγαζιά σε κεντρικότατα σημεία, εκτός από τα δύο που προϋπήρχαν.
σε κάθε ψιλικατζίδικο ή μεγάλο περίπτερο βρίσκεις από σετ τσιγάρων μέχρι απλά υγρά.
βλέπεις σε πάρα πολλά σημεία κόσμο να κάνει ητ -προσωπικά έχω πετύχει στο αεροδρόμιο, πολλές φορές στο δρόμο, στο ταχυδρομείο, σε τράπεζες, σε μπαρ κ.α. η εξάπλωση του νομίζω φαίνεται και από τα μέλη του φόρουμ που δηλώνουν ως μέρος κατοικίας το ηράκλειο και που εμένα μου φαίνονται πολλά.
από τέλη σεπτέμβρη άρχισε να ακούγεται στη πόλη η βλακεία πέρι υγρών στους πνευμονες κλπ.
να αναφέρω μερικά περιστατικά για να έχετε καλύτερη άποψη.
τη μια μέρα μου είπε συνάδελφος στη δουλειά ότι έχει ακούσει για αυτό το πρόβλημα -η συγκεκριμένη τελικά ξεκίνησε ητ τέλη οκτώβρη αφού είδε τη βελτίωση στην υγεία μας- και μετά από ένα 3ήμερο μου το είπε γελώντας ο συνάδελφος που με μύησε σε αυτό το μαραφέτι. συγκεκριμένα, για να αντιληφθήτε το μέγεθος της βλακείας, στο χωριό του , που απέχει 25' από το ηράκλειο, οι παππούδες στο καφενείο ξέρανε ότι είναι 30 άτομα στην πνευμολογική του παγνη -είναι το ίδιο με το πεπαγνη, η παλιά ονομασιά και η καινούρια- που νοσηλεύονται με πρόβλημα υγρών στους πνεύμονες.
περίπου την ίδια εποχή , φίλη που τελειώνει το βιολογικό και δεν έχει λόγο να μου πει ψέμματα , μου είπε ανήσυχη πως καθηγήτρια τους , επικαλούμενη την ιδιότητα της ως καθηγήτρια βιολογίας , τους προειδοποίησε να μην ξεκινήσει κανένα παιδί το ητ γιατί όσοι το ξεκινάνε αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα με υσπ (το γράφω κωδικά πια και για να μην κουραζόμαστε και για να μην μαζεύουμε όλο το google πάνω μας.
πρόσφατα, την προηγούμενη εβδομάδα, τσακώθηκα με κοπέλα που καθόμασταν σε κοινή , μεγάλη παρέα και πίναμε καφέ.
η κοπέλα , τυγχάνει πρόσφατα ορκισθείσα γιατρίνα και είναι σε αναμονή ειδικότητας.
αφορμή για το τσακωμό ήταν τρίτη φίλη μου που με ρώτησε αν είναι καλό το ητ γιατί σκεφτόταν να το πάρει για τον πατέρα της που καπνίζει κτ δεν ξέρω πόσα χρόνια. πετάχτηκε λοιπόν η επιστημόνισα και άρχισε να λέει ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο γιατι -άκουσον άκουσον- δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αποδεικνύει ότι είναι υγειινό. συγχίστηκα πάρα πολύ , της είπα ότι δεν είναι υγειινό , έχει νικοτίνη, αλλά δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης με το κτ. επίσης της επεσήμανα ότι πολύ δύσκολα θα δημοσιευθεί μελέτη ή έρευνα με θετικά στοιχεία για το κτ όταν τα οικονομικά συμφέροντα που παίζονται για το κτ είναι τεράστια.
το ύστατο επιχείρημα της ήταν ότι αυτά της τα είχε πει ο καθηγητής πνευμονολογίας στην ιατρική ηρακλείου και ότι έχει δει με τα μάτια της δεκάδες ασθενείς να νοσηλεύονται με υσπ στο παγνή. ενώ τα έλεγε αυτά βέβαια , φαινόταν ότι τα είχε χάσει και υπερέβαλε. σκεφτείτε ότι άλλος κόσμος στην παρέα άρχισε να την δουλεύει και να της λέει ότι ξέρουν κόσμο που δοκίμασε ητ και πέθανε ακαριαία. εν πάσει περιπτώσει , το αποτέλεσμα ήταν η φίλη που ρώταγε για τον πατέρα της να απορίψει τη λύση του ητ επειδή φοβήθηκε και ρώτησε τη γιατρίνα -ο θεός να την κάνει- τί να κάνει με τον πατέρα της που καπνίζει πολύ. η απάντηση που πήρε ήταν : να το κόψει και το κτ και να μην δοκιμάσει καν το ητ.
παρένθεση , η γιατρίνα εννοείται ότι δεν καπνίζει και της είναι εύκολο να λέει τέτοιες βλακείες.
εχθές το βράδυ , το αφεντικό στο μπαρ που δουλεύω με ρώταγε αν έχω βγάλει φυσαλίδες στους πνεύμονες με το ητ που κάνω.
αυτά είναι μερικά από τα περιστατικά στα οποία είμαι αυτόπτης μάρτυρας
για το θέμα με το ρεπορτάζ στο κρήτη τιβι.τυγχάνω να κρατάω το γραφείο τύπου ενός συλλόγου , από τους πλέον δραστήριους και προβεβλημένους στη πόλη.
έχω τα προσωπικά τηλέφωνα τόσο της ρένας σημειαντωνάκη όσο και άλλων δημοσιογράφων στη πόλη.
σκεφτείτε ότι την πέμπτη το βράδυ -που ο νεκτάριος αρχικά ανέφερε ότι προβλήθηκε το ρεπορτάζ- ήμουν στο στουντιο του κρήτη τιβί συνοδεύοντας μέλος του συλλόγου που ήταν καλεσμένος σε εκπομπή λόγου. από τις 21.45 μέχρι τις 00.30 είμαι απόλυτα σίγουρος για το τί έπαιξε το κανάλι.
όταν διάβασα στη συνέχεια ότι η εκπομπή ήταν της ρένας , σκέφτηκα να την πάρω τηλέφωνο όταν πάει πιο απόγευμα για να σιγουρευτώ, αλλά με κάλυψε τελικά ο συμφορουμίτης Drakos με το
μέηλ που μας έδειξε.
αν θέλετε βεβαίως περαιτέρω επιβεβαίωση , μπορώ να την πάρω τηλέφωνο το απόγευμα και να μιλήσω μαζί της. πιστεύω πάντως ότι το γραπτό μέηλ που παρατέθηκε είναι καλύτερη απόδειξη από το να μεταφέρω εγώ έναν διάλογο.
για να κλείνω λοιπόν αυτό το ζήτημα.
ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι ο κόσμος είναι καχύποπτος και αναπαράγει ότι ακούσει σε υπερθετικό βαθμό. όχι όλος ο κόσμος , αλλά ένα σεβαστο ποσοστό του σίγουρα.
η απαντηση μου συνήθως είναι ότι είναι όλα μπούρδες και απόδειξη είναι όλος ο κόσμος που κάνει ητ χωρίς να έχει πάθει τίποτα ενώ όλοι έχουμε ακούσει για δεκάδες ή και εκατοντάδες ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί με υσπ αλλά δεν τους έχει δει κανένας.
επίσης σε κάποιους σκεπτικιστές σχετικά με το ζήτημα τους λέω να κάνουν υπομονή κάνε 3μηνο και να με ξαναρωτήσουν ή να ρωτήσουν άλλους γνωστούς τους μιας και θα υπάρχει πολύ περισσότερος κόσμος που θα κάνει χρήση του ητ όσο περνάει ο καιρός.
άποψη μου είναι ότι η ιστορία θα προσπεράσει τέτοιες απόψεις και μέχρι το καλοκαίρι θα τα θυμόμαστε και θε γελάμε