Θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες εξηγήσεις στο θέμα ΧΩΡΙΣ να μπλέξω την Ιατρική ορολογία.
Μπορώ να πάθω πνευμονικό οίδημα από υγρό ατμίσματος ; ΝΑΙ αν είσαι αλλεργικός σε κάποιο από τα συστατικά του, είναι δυνατόν να το πάθεις. Πάντως είναι το ακραίο σενάριο. Συνήθως οι αλλεργίες εκδηλώνονται με εξανθήματα.
Πως ξέρω αν είμαι αλλεργικός σε κάποιο απο τα συστατικά του υγρού ατμίσματος ; ΔΕΝ το ξέρεις. Με δεδομένο όμως οτι τα κύρια συστατικά του είναι ΕΥΡΕΩΣ διαδεδομένα και χρησιμοποιούνται σε ΔΕΚΑΔΕΣ βιομηχανικές εφαρμογές (τρόφιμα, φάρμακα, σαπούνια κτλ) , η ΤΕΡΑΣΤΙΑ πιθανότητα είναι (αν είστε αλλεργικοί) να το ξέρετε ΠΡΙΝ έρθετε σε επαφή με το ΗΤ.
Μπορώ να πάθω ΚΑΡΔΙΟΓΕΝΕΣ πνευμονικό οίδημα ; ΟΧΙ, εφόσον δεν έχεις ΚΑΡΔΙΑΚΗ νόσο. Αν έχεις καρδιακή νόσο, φυσικά μπορείς να πάθεις πνευμονικό οίδημα. Αυτό όμως είναι ΚΥΡΙΩΣ θέμα του πόσο "γερά" δουλεύει η καρδιά. 5 ή 10 ή 20ml υγρό, ακόμη και ΟΛΟ να παραμένει στον πνεύμονα (δλδ το αδύνατο σενάριο), είναι ΑΣΤΕΙΟ νούμερο για μια "γερή" καρδιά. Για μια άρρωστη καρδιά εξαρτάται από το "πόσο άρρωστη" είναι. Περαιτέρω συμβουλές από τους Καρδιολόγους μας.
Καλά όλο αυτό το υγρό που ατμίζουμε που μαζεύεται ; ΑΝ υγροποιείται ξανά, στον πνεύμονα φυσικά. Όπου ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ κανονικότατα, και μπαίνει στην κυκλοφορία απ' όπου παίρνει τον δρόμο του.
- Το νερό αν είναι παραπανήσιο το αποβάλλουν οι νεφροί
- Την PG την ΜΕΤΑΒΟΛΙΖΕΙ κανονικά το σώμα μας.
- H γλυκερίνη είναι κομμάτι των (γνωστών σε όλους σας) τριγλυκεριδίων. (Γιατρέ μου έχω τρυγλυκερίδια κτλ). Συνεπώς μεταβολίζεται κανονικά (ενώ είναι ΑΣΤΕΙΟ και να μιλήσουμε για αλλεργίες)
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το θέμα του μεταβολισμού των υγρών. Όπως έγραψα τα υγρά μεταβολίζονται, όπως ακριβώς θα γίνονταν αν τα πίναμε. Επειδή όμως δεν τα πίνουμε αλλά τα ατμίζουμε, ένα πολύ μεγάλο μέρος δεν παραμένει ποτέ στο σώμα αλλά εκπνέεται. Η ποσότητα που παραμένει είναι αυτή που μεταβολίζεται. Τώρα αν αυτή η ποσότητα φτάνει για να απορρυθμίσει σακχαρώδη διαβήτη (μιας και αυτό είναι το πρόβλημα) είναι ΔΥΣΚΟΛΟ να το πεις. Λόγω της μικρής ποσότητας το βρίσκω δύσκολο πάντως.
Μα εγώ βρήκα ψάχνοντας, οτι η PG είναι ήπια τοξική ουσία. Ναι φυσικά είναι αλλά σε ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ποσότητες. Υπάρχουν φάρμακα που επειδή έχουν πολύ κακή διαλυτότητα σε νερό, διαλύονται σε PG.
Ναι, αλλά εκτός από PG, VG, και νικοτίνη, έχει και "αρώματα". Που ξέρω αν δεν είμαι αλλεργικός σε κανένα από αυτά ; ΔΕΝ το ξέρεις. Όπως ΔΕΝ ξέρεις αν είσαι αλλεργικός και στα "αρώματα" που μπαίνουν σε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ τρόφιμα (πως νομίζετε οτι παίρνει γεύση η τσίχλα που μασάτε ; ή το παγωτό με γεύσεις, ; ή το ψωμί σε αρκετές περιπτώσεις ; ).
Δηλαδή ο καθένας βάζει ότι νάναι στα παγωτά, το ψωμί τις τσίχλες κτλ ; Και ναι και όχι. Σε κάθε βιομηχανικό προϊόν (πχ στα τρόφιμα), υπάρχουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ κανόνες, στο τι μπαίνει μέσα. Κάποιες ουσίες εξ ορισμού είναι βλαβερές συνεπώς το να τις βάλλει κανείς σε τρόφιμα είναι περισσότερο ανοησία παρά καλό μάρκετιγκ. Πλην όμως εξαρτάται και από ΠΟΥ και ΠΟΙΟΝ ψωνίζουμε.
Υπάρχει περίπτωση από το ΗΤ να πάθω πνευμονικό εμφύσημα. Δεν γίνεται να απαντηθεί με ναι ή όχι, αυτή η ερώτηση, πολύ απλά διότι δεν υπάρχει κάτι ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ. Μπορεί ναι μπορεί και όχι.
ΟΚ, δηλαδή μας είπες ότι το υγρό ατμίσματος ΔΕΝ προκαλεί τίποτα κακό ; Όχι βέβαια. ΔΕΝ μπορεί κανένας να το πει αυτό για αρκετούς λόγους. Πρώτα απ' όλα η ίδια η αγορά είναι πολύ φρέσκια, και μεγάλο μέρος αυτής βρίσκεται στην Κίνα. Συνεπώς και δύσκολα "αστυνομεύεται" αλλά και ξεκάθαροι κανόνες δεν υπάρχουν. Δεύτερο, έως τώρα δεν υπήρχε κάποια "εφαρμογή" PG, VG κτλ στο αναπνευστικό σε τέτοιες ποσότητες. Υπάρχει PG σε κολλύρια, PG σε ενδοφλέβια κτλ αλλά και πάλι σε πολύ μικρές ποσότητες. Συνεπώς η μακροχρόνια επίδραση της PG (αλλά και των υγρών γενικά) στο αναπνευστικό είναι αδύνατο να προβλεφθεί.
Να πάω να κάνω ακτινογραφία, μήπως έχω "νερό στους πνεύμονες" ; ΟΧΙ. Αν δεν υπάρχει καρδιολογικό πρόβλημα, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει καρδιολογικό θέμα, να πας ΠΡΩΤΑ στον καρδιολόγο σου.