Το mesh τώρα θ'αρχίσω να το δοκιμάζω/δουλεύω, για το φιτίλι "πυρίμαχου fiberglass/silica" έχουν γραφτεί στο φόρουμ κι αυτά:
Fiberglass τελικα ή Silica ?
Kαι τελικα πιο απ τα δυο ειναι καλυτερο ?
To silica είναι καλύτερο και ανθεκτικό.
Τώρα αν βρήκε ο Λευτερης κάτι και λέει πως είναι ότι πρέπει δεν έχω λόγο να μη το πιστεψω
Προσωπική άποψη, νομίζω το silica είναι καλύτερο ποιοτικά. Τώρα από άποψη αντοχής δεν γνωρίζω γιατί λογικά έχει λιγότερο ποσοστό σε fiberglass στην σύσταση του.
Αφού είναι καλύτερο το silica, γιατί δεν επιλέξαμε αυτό για ομαδική; Του τούρκου τι είναι το φυτίλι; silica ή fiberglass;
...πάμε πάλι:
Ας το παραθέσω γιατί βλέπω ότι ξαναμπερδευόμαστε:
Αν και ας γράψω κάποια πραγματάκια για τα φιτίλια, για να μην μπερδευόμαστε:
Το περιβόητο φιτίλι "silica" το οποίο πιστεύεται ότι είναι "ανώτερο-καλύτερο" από το υαλόνημα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διαφορετική ονομασία για το "πυρίμαχο" υαλόνημα. Προϊόν επεξεργασίας του διοξείδιου του πυριτίου SiO2(Si-licon di-O-xide, δλδ της άμμου).
Μην σας ξενίζει η ονομασία "σιλικόνη", κι ας έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων η γνωστή πολυεφαρμώσιμη πάστα των σωληναρίων που βρίσκονται στα χρωματοπωλεία (και στις εργαλειοθήκες πολλών από εμάς). Συνηθίστε στο μυαλό σας ότι έχει σαν βάση, το ίδιο στοιχείο με τα γυαλιά των παραθύρων στα σπίτια μας. Και τους ημιαγωγούς των υπολογιστών μας, τα κεραμικά υλικά, αλλά κι άλλα πολλά. Πυρίτιο. Τέλος.
Κανείς δε διαφωνεί ότι υπάρχουν ποιότητες και "ποιότητες" στα υαλονήματα, αλλά το να αναφερόμαστε στο ίδιο υλικό με άλλο όνομα, δεν το κάνει διαφορετικό ή καταλληλότερο για οποιαδήποτε χρήση.
Ας με βγάλει ψεύτη ο kallitexnis αν δε λέω κάτι καλά.
Επίσης, έχει υποθεί κι από αρκετούς που παρακολουθούν το ecf και το ukvapers συχνά, υπάρχουν κι εκεί μέλη-ατμιστές που πλέουν σε "άγνωστα" νερά και προτείνουν αρκετές λάθος επιλογές, ιδιαίτερα σε πατέντες που αφορούν επισκευάσιμους ατμο.(και φιτίλια)
Μπορεί να είναι πρωτοπόρο σε αρκετά πράματα το φόρουμ αυτό, να έχει ένα σκασμό μέλη κτλ, αλλά σε ορισμένα θέματα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι, τους βάζουμε τα γυαλιά. Αν δεν υπήρχε το "θέμα" με τη γλώσσα μας, να είστε σίγουροι ότι αρκετά μηνύματα από εδώ, θα τα είχαν με λινκ εκεί.
Μην σας κάνει εντύπωση, αλλά έχω καρατσεκάρει ότι σε αρκετά πράματα τους έχουμε φτάσει (ίσως και ξεπεράσει)
Σε πολλές επαφές που αποπειράθηκα να κάνω με κινέζους προμηθευτές για φιτίλι πριν κάνα εξάμηνο, κατάλαβα ότι χρησιμοποιούν μόνο την ορολογία "fiberglass" ακόμα και για τα πυρίμαχα υαλονήματα υψηλών θερμοκρασιών, που τα λέμε (εδώ στη δύση) "silica" μόνο και μόνο για να τα "ξεχωρίζουμε απ'τα απλά".
Επαναλαμβάνω, μην μπερδεύεστε, και τα silica υαλονήματα είναι, απλά αντέχουν σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από τα κοινά.
Το τεστ με τον αναπτήρα είναι υπεραρκετό για το θέμα καύσης/αλλοίωσης λόγω θερμοκρασίας, μένει να μας πει ο Λευτέρης αν ξεφτίζει κι αν έχει ατμιστικά ουδέτερη γεύση το συγκεκριμένο που παρέλαβε.
(έχει πέσει στα χέρια μου απλό υαλόνημα -ακατάλληλο για άτμισμα- και είχε ακριβώς την ίδια συμπεριφορά με το "σκάρτο" του βίντεο, στη φλόγα του αναπτήρα)
Vangos, χωρίς να θέλω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, υπάρχουν και διάφορες ποιότητες silica, αναλόγως το ποσοστό γυαλιού (να το πω χονδρικά) που περιέχουν αυτά. Άλλο silica είναι αυτό που περιέχει 95%SiO2 και άλλο αυτό που περιέχει 80% και διάφορα άλλα μέσα.
Πως θα σας φαινόταν να παίρναμε ένα φυτίλι και τις ίνες του γυαλιού τις βάζουμε στα πνευμόνια μας;
...
Ακριβώς αυτό εννοώ crisx.
Τα πυρίμαχα υαλονήματα που είναι κατάλληλα για άτμισμα πρέπει να έχουν τρία κύρια χαρακτηριστικά:
- Ν'αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να "σπάνε/αλλοιώνονται/θρυματίζονται/συρρικνώνονται"
- Να έχουν καλή "μηχανική" συμπεριφορά στην κάμψη, εμπότιση και να διατηρούν την πλέξη τους χωρίς ν'απελευθερώνουν ίνες.
- Να μην έχουν οποιαδήποτε χημική επίστρωση (π.χ.βερνίκι, κερί, λιπαντικό κτλ.) ώστε να μην απελευθερώνουν τοξικά αέρια κατά τη θέρμανσή τους που θα κάνουν επικίνδυνο τον ατμό των e-liquid. (περισσότερο απ'όσο μπορεί να είναι ήδη, για το ακριβές της έκφρασης)
Όσο για τη σύσταση του φιτιλιού:
Δεν είμαι χημικός, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν αποτελεί μοναδικό κριτήριο η σύσταση αλλά και το αν είναι κρυσταλοποιημένο οξείδιο του πυριτίου για να είναι πυρίμαχο (κάτι σαν τον άνθρακα και το διαμάντι για να το πω χοντρικά), με μεγάλη επιφύλαξη όμως όλ'αυτά. (έχω να διαβάσω τεχνολογία σύνθετων υλικών εδώ και 23 χρόνια )
...
Είναι κατάλληλο υλικό για άτμισμα;
Κανείς δε μπορεί ν'απαντήσει με απόλυτο τρόπο (ναι/όχι).
Οπωσδήποτε θα ήταν ευχής έργο να γίνει μια σχετική μελέτη, ή έστω να βρούμε κάτι αποδεδειγμένα αβλαβές, σε αντικατάσταση του "κλασικού" φιτιλιού.
Κυρίως, λόγω των επιφυλάξεων που αναλύονται υποδειγματικά εδώ:
http://e-kapnisma.gr/index.php/topic,6290.msg211899.html#msg211899από τα μέλη panos και kfarsal (ο καρδιολόγος μας
)