Μου κάνει εντύπωση αυτό που βρήκες στο διαδίκτυο. Διότι το πυρίτιο (silica) προκαλεί την πολύ γνωστή νόσο με το όνομα Silicosis, που είναι όμοια με τις βλάβες που προκαλεί ο αμίαντος (asbestosis λέγεται εκεί η νόσος). Με λίγα λόγια, προκαλούν πνευμονική ίνωση, που είναι μη-αναστρέψιμη και μη-ιάσιμη. Τα ίδια μπορεί να προκαλέσει και το fiberglass (που κάπου διάβασα ότι χρησιμοποιείται στα φυτίλια). To επιπλέον που προκαλεί ο αμίαντος και όχι τα υπόλοιπα είναι καρκίνος.
Το θέμα είναι το εξής: όλα τα παραπάνω δημιουργούνται με την πρυπόθεση ότι εισπνέεεις μαζί με τον καπνό κάποια μικροποσότητα silica ή ινών γυαλιού. Έχει μελετήσει κανένας αν και τί ποσότητα εισπνέεις; Αυτό είναι που έχει σημασία. Αν δεν δημιουργούνται μικροσωματίδια και δεν εισπνέεις τίποτα, τότε δεν υπάρχει θέμα. Αν όμως τα εισπνέεις, πόσο εισπνέεις; Θέλει ψάξιμο.
Το καλύτερο είναι να βρείτε (αν υπάρχουν) φυτίλια που φτιάχνονται από άλλο υλικό, εκτός αν μελετηθεί το θέμα και προκύψει ότι με την θερμοκρασία ή την χρήση δεν απελευθερώνονται μικροσωματίδια.........
Για το "σφουγγαράκι", δεν γνωρίζω από τί υλικό είναι φτιαγμένο και δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη. Βαμβάκι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως "σφουγγαράκι" ή καίγεται από τις θερμοκρασίες;
Επαναλαμβάνω για να είμαι ξεκάθαρος και να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις, πρόβλημα με fiberglass και silica δημιουργείται αν υπάρξουν μικροσωματίδια που μπορεί να εισπνεύσεις. Δεν ξέρει κανείς μάλλον αν από κατασκευής του ή λόγω της θέρμανσης που υποβάλλονται δημιουργούνται τέτοια μικροσωματίδια! Και μιλάω για το ενδεχόμενο πνευμονικής ίνωσης και όχι καρκίνου.
Δυστυχώς δεν θυμάμαι την πηγή που κατέληγε σε αυτό το συμπέρασμα, πάντως ήταν άσχετη με το ηλ. τσιγάρο.
Από όσο μπορώ να θυμηθώ το επιχείρημα της ηταν ότι δεν μπορουν να δημιουργηθούν τόσο μικρά σωματίδια με το silica rope*** όσο στον αμίαντο τα οποία να εισχωρήσουν στους πνεύμονες.
Ομως επιφυλάσσομαι με όσα έχουν δει τα μάτια μου τα τελευταία χρόνια για την αξιοπιστία της πηγής.
Αν την ξαναβρώ θα βάλω link για να αξιολογηθεί απο πιο ειδικούς απο εμένα κατ αρχήν η αξιοπιστία της και έπειτα οι ισχυρισμοί της.
Μακάρι να βελτιωθεί η τεχνολογία στα η.τ. και να μην χρειάζεται φιτίλι, διότι ακόμη και αν είναι εντελώς ακίνδυνο, πράγμα που όλοι το ευχόμαστε, η σκιά της αμφιβολίας που
ρίχνει είναι αρκετά βαριά ώστε να μας ανησυχεί.
*** λέω silica rope γιατί νομίζω ότι είναι διαφορετικό υλικό απο τον απλό υαλοβάμβακα, αντέχει σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες : ενώ το συνηθισμένο υαλόνημα λιώνει πολύ ευκολα, το silica rope σε θερμοκρασίες απλόύ καμινέτου υγραερίου ερυθροπυρώνεται χωρίς να αλλοιώνεται ενώ ταυτόχρονα δεν είναι αμίαντος.
Επίσης η silicosis απο ότι είδα εδώ
http://www.osha.gov/OshDoc/data_General_Facts/crystalline-factsheet.pdf(διόρθωσέ με ως ειδικός αν κάνω λάθος) προκαλείται απο εισπνοή κρυσταλλικής σκόνης σιλικόνης (
crystalline silica dust) η οποία βρίσκεται ελεύθερη στο έδαφος στο γρανίτη στο χαλαζία κ.α.και (η silicosis) προκαλείται απο εισπνοή σκόνης που δημιουργείται απο τριβές αμμοβολές γεωτρήσεις τρυπημα με τρυπάνια πηγών κρυσταλλικής σιλικόνης κτλ. Δεν φαίνεται να δημιουργείται σκόνη απο τη χρήση του φιτιλιου, (το υλικό του είναι κρυσταλλική σιλικόνη ή κάτι άλλο π.χ άμορφη σιλικόνη που δεν φαίνεται να συνδέεται με silicosis?) αλλά ποιός μπορεί να το αποδείξει (και ποιός θα μπορουσε να το ερευνήσει?)
(Η silicosis είναι η περίφημη πνευμονοκονίαση που παθαίναν όσοι εργζόντουσαν σε λατομεία?)