Ένα έθνος έχει συνέχεια όταν αυτό το εξυπηρετεί σε κάτι και μέσα από μια συνοχή εκφράζονται τα οικονομικά του συμφέροντα η ευημερία του και το δικαίωμά του να εκφράζεται πολιτιστικά μέσα στο γεωγραφικό του χώρο. Όταν κάτι από τα παραπάνω διαταραχθεί και ανατραπεί τότε μπορεί καινούργια έθνη να δημιουργηθούν μέσο διάσπασης ή μέσο ένωσης πολλών εθνών.
Άρα ο όρος ''εθνική συνέχεια'' είναι ένας όρος θεωρητικός χωρίς ιδιαίτερο υπόβαθρο.
Τα είπες όλα εδώ φίλε 5557, έτσι είναι, αυτή είναι και η δική μου άποψη περί έθνους και κράτους όπου ορίζεται και η γραφή για να συνεννοείται αυτό το κράτος.
Αν σκεφτούμε ότι στο απώτερο παρελθόν υπήρξαμε Νεάντερταλ και στη συνέχεια ένας κλάδος μας απο την Αφρική επιβίωσε ως homo sapiens, οι θεωρίες των εθνοτήτων ακούγονται αστείες.
Η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι λόγος ύπαρξης ενός έθνους, αλλά ούτε και λόγος εξαφάνισης. Είναι σημαντικότατη και ανεκτίμητη αλλά δεν ορίζει ένα έθνος. Αλλά ούτε και η γλώσσα. Έχουμε δει έθνη να πορεύονται αιώνες με 2 ή 3 γλώσσες ταυτόχρονα.
Τελικά τι είναι έθνος ?
Τείνω να καταλήξω ότι έθνος είναι μια ευκαιριακή συγκυριακή συμφωνία των ισχυρών. Αν ρίξουμε μια ματιά στην παγκόσμια ιστορία , αυτό το συμπέρασμα βγαίνει.
Δες την ΠΓΔΜ , βρήκανε γλώσσα , εφεύρεσαν και ιστορία, όλα καλά! Μήπως εμείς τι κάναμε ? Τα ίδια κάναμε, ο τόπος είχε μεγάλη ιστορία , κοτσάραμε και το Βυζάντιο και νάσου η Ελλάς ! Αν η ΕΕ γίνει σαν τις ΗΠΑ , σε 30 χρόνια δεν θα θυμόμαστε ότι υπήρξαμε Ελληνες. Τα 3-4 πρώτα χρόνια δυσκολευόμουν με το ευρώ. Σήμερα ( μετά απο μόλις 10 χρόνια) δεν έχω ιδέα τι ήταν η δραχμή, ο δε γυιός μου την έχει ξεχάσει εντελώς.
Υπ αυτή την οπτική, η γλώσσα εξελίσεται όπως πορεύεται η ανθρωπότητα. Μπορεί να καθυστερήσουν κάποιες αλλαγές λόγω του σφικτόκωλου κάποιων πανεπιστημιακών, αλλά αργά ή γρήγορα ο κυρίαρχος πολιτισμός ( στην προκειμένη περίπτωση ο δυτικός και το λατινικό αλφάβητο) θα επιβληθεί αν δεν μεσολαβήσει κάτι πιο ισχυρό.
Αυτά έχουν συμβεί πολλές φορές στην ιστορία και όποιος δεν τα βλέπει είναι κοντόφθαλμος.
Θα μου πεις , εμείς δεν πρέπει να αντισταθούμε στη διάβρωση του πολιτισμού ή της γλώσσας ή της μουσική μας παράδοσης ή των εθίμων μας κλπ ?
Θα σου πω, δεν βλέπεις τηλεόραση ? Τα έθιμα μας είναι Greek (American) Idol και γκρουμέ διαγωνισμοί, talk shows και το βράδυ ποκεράκι. Είναι πολύ αργά για να το αλλάξουμε αυτό, δεν αλλάζει απ τους σφικτόκωλους των πανεπιστημίων ούτε απ τον πνευματικό μας κόσμο ( αυτόν τέλος πάντων που έχει απομείνει, που και πάλι έχει διεθνιστική συμπεριφορά κι όχι εθνική , και καλά κάνει)
Ο πολιτισμός ορίζεται απο τις ισχυρές ομάδες πλυθησμών, δυστυχώς δεν είμαστε μια απ αυτές, αν γίνουμε ποτέ , τότε όχι μόνο θα διατηρήσουμε αλλά και θα επιβάλουμε τον πολιτισμό μας.