Μιας και κανείς δεν βλέπω να κάνει τον δικηγόρο του διαβόλου μου, θα τον κάνω εγώ (σπεσιαλιτέ μου άλλωστε!
)
Ας υποθέσουμε πως υπάρχει η εταιρία πχ EuroJuice που παραγγέλνει στο κινέζικο εργοστασιο Ni-Ko-Ti υγρά για άτμισμα...
Τι πιθανότητες έχουμε:
Α) Η EuroJuice είναι μια σοβαρή εταιρία, η οποία δίνει στον σοβαρό προμηθευτή της αυστηρές προδιαγραφές για το τι υλικά θα μπουν στα υγρά, τον τρόπο παραγωγής και αποθηκευσης. Ο σοβαρός Ni-Ko-Ti ακολουθεί αυτες τις προδιαγραφές κατα γράμμα.
Β) H Eurojuice είναι μια σοβαρή εταιρία, ο Ni-Ko-Ti όμως είναι λαμόγιο του κερατά και κάνει ότι του γουστάρει.
Γ) Η Eurojuice ανήκει στην κατηγορία "οτι φαμε-ότι πιούμε", βρίσκει το φτηνότερο εργοστάσιο και σου λέει "στειλε μου με το κιλό".
Η Γ περίπτωση είναι η χειρότερη για εμάς. Η εταιρία σκεφτεται μόνο το κέρδος της, ο προμηθευτής για να ρίξει το κόστος ρίχνει και την ποιότητα και στο τέλος καταλήγουμε να ατμίζουμε ότι να'ναι.
Η Β περίπτωση είναι λίγο πιο περίεργη. Αν ο προμηθευτής είναι λαμόγιο (και με την προυπόθεση πως η εταιρία δεν απαρτίζεται από ηλίθιους), κάποια στιγμή θα τον πιάσουν. Τότε ή η εταιρία αλλάζει προμηθευτή η είναι και αυτοί λαμόγια, οπότε καταλήγουμε πάλι στην περίπτωση Γ
Η περίππτωση Α είναι η ιδανική. Ναι μεν το προϊόν είναι "κινέζικο", αλλά οι προδιαγραφές δεν είναι. Το τελικό αποτέλεσμα ελέγχεται, η δοσολογία παραμένει πάντα η ίδια και ο τελικός χρήστης είναι σίγουρος πως το υγρό που ατμισε χθες θα είναι το ίδιο με αυτό που θα ατμίσει και αυριο με την επόμενη παραγγελία του.
Ειδικά αν η εταιρία εχει κάνει και κάποια μελέτη σχετικά με την ασφάλεια του υγρού της (πράγμα που θα έπρεπε να κάνει εξ'αρχής ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, αλλά αυτο είναι αλλο θέμα), τότε γίνονται πιο αυστηροί στα παρε-δώσε με τον προμηθευτή καθώς, αν αλλα διαφημίζει και άλλα βγουν στο τέλος, είναι τεράστιο πλήγμα για την αξιοπιστία της.
Απο κει και πέρα, ενα θέμα που δεν σκεφτόμαστε και τόσο είναι και το θέμα της αποθήκευσης. ΠΧ:
Οταν η EuroJuice παραγγείλει 1000 λίτρα υγρό, το περιμένει να της σταλει σε μπουκαλάκια, σφραγισμένα, με την φίρμα της πάνω. Αυτό πληρώνει, αυτο περιμένει. Και για τον Ni-Ko-Ti αυτό είναι πανευκολο να το κάνει. Ξεκινάει την γραμμη παραγωγής του, βαζει να φτιάχνονται 1300 λίτρα (1000 της παραγγελίας και αλλα 300 "καβα", σε περίπτωση που πάει κατι στραβα), και στο τελος της γραμμης παραγωγής βγαινουν τα μπουκαλάκια με το υγρο, ομορφα και σφραγισμένα. Αυτα τα μπουκαλάκια λοιπόν παραμένουν σφραγισμένα από την ωρα που θα φτιαχτούν μέχρι να έρθουν στο σπίτι μου.
Αν τωρα ο Ni-Ko-Ti θελήσει να πουλήσει "μαυρα" τα 300 λιτρα εξτρά που του περίσσεψαν, θα τα αποθηκευσει κι'αυτός με τον ίδιο τρόπο; Η μεχρι να βρεθεί ο πελάτης που θα τα πάρει (για να βάλει την δική του φίρμα πάνω) αυτα τα υγρά θα παραμείνουν σε κανένα ελεεινό υπόγειο, μεσα σε καμμια δεξαμενή που θα χρησιμευει επίσης ως πισίνα για τους αρουραίους;
Και αυτα τα 300 λίτρα (μπορει να σκεφτει ο κινέζος), αν τα αραιώσω με αλλα 150 λίτρα νερο, 50 λιτρα γλυκερίνη και ρίξω και το "Χ" χημικό ωστε να μην φανει πιο ελαφρύ, μηπως ετσι θα γίνουν 500, αρα πιο πολλά λεφτα για'μένα;
Οταν θα αποφασίσει ο κινέζος να βγάλει αυτα τα υγρά στην αγορά (ακόμα και να μην εχει κάνει απατεωνιά, και τα υγρα είναι κρυσταλλινα και καθαρά), εχει τα ίδια έξοδα με τον ευρωπαίο; Οχι. Διότι ουτε φορους πληρώνει, ουτε τελωνεία, ουτε τίποτα.
Ενα website εχει, μια αποθήκη και 100 εργάτες που δουλευουν σαν σκλάβοι, με μηδεν ασφάλιση, μέσα στα χημικά και τις νικοτίνες με μισθούς πείνας!
Θα μου πεις βεβαια, τι με νοιάζει εμένα; Τιποτα, αλλά δυστυχώς υπό την ανοχή των "πολιτισμένων" σαν εμάς, καποιοι άλλοι στην άκρη του κόσμου πεθαίνουν για να εχουμε εμεις φτηνες τηλεοράσεις και mp3. (ok, το παρακανα λίγο, αλλά you get my point)
Μήπως λοιπόν τα πολύ λιγότερα λεφτά που δίνουμε, κάποιοι τα κόβουν με τετοια τρικ;
Που θέλω να καταλήξω:
Δεν το συζητάω πως οι τιμές εδω στην Ευρώπη είναι υψηλές. Από την άλλη, δεν είμαι καθόλου της άποψης πως "ααααααα, κινέζικο;;;;; Στην πυρά!!!".
Απο την στιγμή όμως που δεν μιλάμε για μια μπαταρία ή ενα ατομάιζερ (που στην τελική και να καουν... στα παλιά μας τα παπούτσια), αλλά για κάτι που εισπνέουμε, καλό είναι πάντα να κρατάμε και μια πισινή.
Ατμίζουμε αυτο που μας αρέσει, με την τιμή που μας αρέσει, αλλά πάντα ας εχουμε στο βάθος του μυαλού μας πως οτι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός...