Καταρχην υποκλινομαι στον kallitexnis. Eιναι ο πρωτος ανθρωπος που βλεπω απο χθες να προσπαθει σε δημοσιο διαλογο να υπερασπιστει τον κλαδο του. Μου την εχει δωσει που μιλουν οι χρηστες και οι επαγγελματιες του χωρου που βγαζουν ψωμι απο τη δικη μας χρηση, σιωπουν.
Φιλε kallitexnis νομιζω οτι αυτο που γινεται θα ευνοησει ανθρωπους σαν κι εσενα. Γιατι θα παταξει τους παρανομους παρασκευαστες υγρων. Αυτο ειναι και το δικο μου ζητουμενο ως ατμιστη.
Ομως τί να βγουν να πουν εαν ειναι παρανομοι? Τί να πουν οταν χρησιμοποιουν υγρα που ενας θεος ξερει τί ειναι και απο πού προερχονται? Γι'αυτο με πονηρο τροπο σιωπουν. Κανουν στην ακρη. Και αφηνουν τον καθε "ιντερνετικο επαναστατη" ατμιστη να βγαλει το φιδι απο τη τρυπα...
Exω επισης καποιες ενστασεις σχετικα με τον τροπο που προωθειται το προϊον (το η.τ.)απο τις εταιριες. Το site της ovale π.χ.
http://www.ovale.gr/ λεει "Smoking is no longer a hazard. It is purely a pleasure"
To site της nobacco
http://www.nobacco.gr/content/204/nobacco λεει:
Στο μπροστινό μέρος της συσκευής υπάρχει ένας λειτουργών δείκτης που ανάβει λίγο, όταν χρησιμοποιείται, όπως ένα πραγματικό τσιγάρο. Το πιο ενδιαφέρον μέρος όμως, του ηλεκτρονικού τσιγάρου (e-cigarette) NOBACCO, είναι ο χώρος διάσπασης σε άτομα.
Είναι εκεί όπου η μαγεία συμβαίνει και αυτό το μέρος της συσκευής είναι αρμόδιο για τη δημιουργία του ατμού, παρόμοιου με τον καπνό ενός πραγματικού τσιγάρου. Αυτός ο ατμός είναι αποτέλεσμα της διάλυσης της νικοτίνης, η οποία βρίσκεται στο φίλτρο.
Αυτό είναι που παράγει τον ατμό, ο οποίος όταν εισπνέεται δίνει στο χρήστη ό,τι οι καπνιστές αναζητούν, αλλά
χωρίς τις αρνητικές παρενέργειες του παραδοσιακού καπνού.και πιο κατω:
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο (e-cigarette) NOBACCO χρησιμοποιεί την ίδια διαδικασία όπως στο παραδοσιακό κάπνισμα. Μοιάζει, έχει την αίσθηση όπως και την γεύση ενός πραγματικού τσιγάρου
και προσφέρει όλη την ευχαρίστηση του καπνίσματος, χωρίς όλα τα προβλήματα του.
ενω η επικεφαλιδα της σελιδας ειναι:
"Καπνιστε ελευθερα...!
Ειστε στον κοσμο του "NOBACCO" e-cigarettes"
Ανεξαρτητα λοιπον τί μπορει να γραψουν με ψιλα γραμματα στις οδηγιες χρησης της συσκευης, αυτα τα παραδειγματα απο τις επισημες ιστοσελιδες των εταιριων ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΚΑΠΝΙΣΕΙ.
Χρησιμοποιουν λεξεις οπως "απολαυση" "μαγεια" "ικανοποιηση" οι οποιες δινουν την ψευδη εικονα οτι το καπνισμα (εστω το ατμισμα) ειναι κατι καλο.
Ο τροπος που προσπαθουν να αλιευσουν πελατες λοιπον ειναι που ενοχλει. Και ασφαλως ενοχλει και τις καπνοβιομηχανιες. Κατα την ταπεινη μου αποψη παντως εχουν δικιο σ'αυτη τη περιπτωση οι καπνοβιομηχανιες.
Μπες σε ενα site οπως π.χ. της Philip Morris και πες μου αν βρεις πουθενα αντιστοιχες λεξεις που να δινουν την ψευδαισθηση οτι το καπνισμα ειναι καλο.
Μαλιστα οχι μονο απαγορευεται να χρησιμοποιουν τετοιες εκφρασεις αλλα επιβαλλεται κιολας να εχουν ολοκληρα αρθρα που τονιζουν ποσο βλαβερο ειναι το τσιγαρο.
Ενω οι αλλοι λενε (και ψευδως μαλιστα) οτι το η.τ. δεν εχει τις παρενεργειες του καπνου (παροτι μπορει να εχει νικοτινη).
Προσωπικα συνιστω το η.τ. σε καθε καπνιστη. Ισως τον βοηθησει να κοψει το καπνισμα, οπως βοηθησε εμενα.
ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΣΥΝΙΣΤΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΣΕ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΙ Η.Τ.
Καποιες εταιριες η.τ. ομως δεν φαινεται να το ασπαζονται αυτο. Θα επρεπε ομως. Και γι'αυτο θεωρω ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ οι αρμοδιες αρχες να θεσουν τους ΣΩΣΤΟΥΣ κανονες.
Δεν μπορω να κρινω αν θα ειναι ο ΕΟΦ (αν θα θεωρηθει δηλαδη φαρμακευτικο προϊον) ή το Υπ.Αναπτυξης. Πρεπει ομως καποιος αρμοδιος φορεας να το κανει.
Παρεμπιπτοντως, δεν σχολιασες καθολου φιλε kallitexnis τον
νομο 3730 του 2008, οπως δημοσιευεται στο ΦΕΚ A 262/22.12.2008, στο άρθρο 2 παρ.1 εδάφιο γ που λεει οτι "η πώληση του ηλεκτρονικού τσιγάρου απαγορεύεται".Ρητα και κατηγορηματικα. Και δεν εχω δει να υπαρχει κατι διαφορετικο επ'αυτου. Μηπως υπηρξε κατι αλλο και μου διαφευγει?