Καλε μου φιλε με συγχωρεις αλλα εξακολουθω να εχω ενστασεις. Εφοσον το προϊον περιεχει νικοτινη τοτε ειναι φαρμακευτικο και χρειαζεται αδεια απο τον ΕΟΦ.
Εδώ διαφωνώ υπο συνθήκες. Φαρμακευτικό μπορώ να θεωρήσω το προϊόν που προορίζεται να θεραπεύσει μια ασθένεια. Το η.τ. δεν το δέχθηκα σαν τέτοιο αλλά σαν νεο τυπο τσιγάρου, και το χρησιμοποιώ όπου επιτρέπεται (βασει νομου ή εκ των πραγμάτων) το τσιγάρο.
Αν κάποιοι θελουν να το προωθήσουν σα μεσο απεξαρτησης απο τη νικοτίνη, τότε να παρουν άδεια. Αν όχι να μην χρειάζεται άδεια φαρμακευτικού προϊόντος αλλά μονο απο το υπουργείο εμπορίου.
Εαν ο ΕΟΦ ζηταει 10 χρονια ερευνων για να αποδειχθουν οι επιπτωσεις που ενδεχομενως εχει στην υγεια του ανθρωπου και οι εταιριες δεν εχουν τετοιες ερευνες στα χερια τους ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟ? Πώς το ξερουμε εαν δεν εχουν κανει 10 χρονια ερευνων? Πώς ξερουμε οτι μετα απο 10 χρονια δεν θα αποδειχθει κατι διαφορετικο απο οσα υποστηριζουν σημερα?
Αν κάποιος λέει ότι είναι αθώο και όχι πιθανώς σφαλέστερο απο το κ.τ., να το πάρει πίσω ή να αποδείξει τον ισχυρισμό του
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι 2 βασικές ουσίες του η.τ. η VG/PG και η νικοτίνη ΔΕΝ είναι καρικινογόνες.
Οπως λες κι εσυ θα μπορουσε ομως να μην θεωρηθει φαρμακευτικο προϊον αλλα ενα ειδος τσιγαρου. Τοτε ομως δεν πρεπει να υπαχθει στο ιδιο καθεστως που υπαγονται και τα τσιγαρα? Δεν θα πρεπει να απαγορευτει η πωληση του σε ανηλικους? Δεν θα πρεπει να γεμισει με σημανσεις απο το υπουργειο υγειας οτι ειναι επιβλαβες? Δεν θα πρεπει να πωλειται μονο σε συγκεκριμενα καταστηματα και οχι ακομα και σε καταστηματα ηλεκτρονικων ειδων?
Να υπαχθεί, αλλά με 2 υποσημειώσεις.
α)Το τσιγάρο έχει 85% φορολογία γιατί υποτίθεται ότι πάει στα ασφαλιστικά ταμεία για να αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις του στους καπνιστές.
Αν το η.τ. είναι πολύ πιο ασφαλές ο φόρος του (εκτός του ΦΠΑ) θα πρέπει να είναι αντίστοιχα πολύ μικρότερος.
β)Επίσης τα "ειδικά καταστήματα" στα οποία πωλείται το τσιγάρο είναι περίπτερα και ψιλικατζίδικα. Το μόνο που τα κάνει "ειδικά" είναι ότι πληρωνεις για να πάρεις την ειδική άδεια. Για τις σημάνσεις κτλ συμφωνώ.
Ειναι δηλαδη υπερβολη να θελουμε και εμεις οι ιδιοι οι ατμιστες να γνωριζουμε τί στην ευχη ειναι αυτα τα υγρα που ατμιζουμε και κατα ποσον ειναι αθωα ή οχι? ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ. Διοτι σημερα μπορει ο καθενας στο σπιτι του να κατουραει μεσα μπουκαλακια και να τα πουλαει ως υγρα αναπληρωσης. (sorry για το ακραιο παραδειγμα αλλα το χρησιμοποιω ακριβως για να δειξω τί μπορει να συμβαινει εαν δεν υπαρχει ελεγχος). Δεν πρεπει λοιπον να υπαρχει καποιου ειδους πιστοποιηση? Ωστε να προφυλαξουν κι εμας?
Συμφωνώ, αρκεί ο έλεγχος να μην γίνει δικαιολογία για πενταπλασιασμό των τιμών
Ειμαι λοιπον βεβαιος οτι κατι πρεπει να γινει. Δεν ειμαι ομως καθολου βεβαιος οτι το Ελληνικο κρατος θα κανει το σωστο...
Ουτε και εγώ...