Υποψιάζομαι ότι είτε α) ο ΕΟΦ είναι αποφασισμένος να μη δώσει άδεια οπότε φέρνει διάφορα κωλύματα (θυμηθειτε, ο ΕΟΦ είπε "Δεν δώσαμε καμμία άδεια" και όχι "Δεν μας ζητήθηκε αδειοδότηση απο κανένα" είτε β) είναι "πολύ μικροί" οικονομικά για να πάρουν άδεια.
Π.χ. στις ΗΠΑ για να παρεις αδεια για φαρμακευτικό προϊόν χρειάζονται μερικά εκατομμυρια δολλάρια, απίστευτη χαρτούρα***, και το χειρότερο, 10 χρόνια δοκιμών σε δείγμα εθελοντών του οποίου το μέγεθος θα το κανονίσει ο FDA (ΕΟΦ των ΗΠΑ). Αυτό το τελευταίο ηταν το προβλημα στις μεγαλύτερες εταιρίες (και όχι τα δολλάρια) γιατί πρακτικά τις έθετε εκτός αγοράς για 10 χρόνια...
Στις ΗΠΑ όμως που είναι πιο λογικοί οι άνθρωποι από εμάς, 2 εταιρίες του χώρου πήγαν στα δικαστήρια και επειδή εκεί δεν υπάρχει καθυστέρηση στις δίκες που να φτάνει σε επίπεδο αρνησιδικίας που υπάρχει εδώ οι δικαστές αποφάνθηκαν άμεσα και όχι μετά από.. 10 χρόνια ότι δεν μπορεί να προορίζεται το η.τ. για ιατρικούς σκοπούς αλλά για αναψυχή (νεας μορφής τσιγάρο) οπότε δεν μπορεί να το "κανονίσει" μεμονωμένα ο FDA αλλά θα πρέπει να υπαχθεί στο γενικό νόμο των προϊόντων καπνού. Ετσι κυκλοφορεί και νομιμότατα και χωρίς άδεια απο FDA με μόνο μείον (αποδεκτό απο εμένα) ότι μπορείς να ατμίσεις μονο εκεί που μπορείς να καπνίσεις (αν και αυτό εξαρτάται και απο την πολιτεία που είσαι, αναφέρονται περιπτώσεις πιο ελεύθερης χρήσης)
Επίσης η φορολογία του στις ΗΠΑ καμμια σχεση με τη φορολογία του τσιγάρου (πολύ μικρότερη απο το τσιγάρο).
Εμείς βέβαια τη δημοκρατία που έχουν οι ΗΠΑ (που βρίζουμε σε καθε ευκαιρία) απλά την κοιτάμε και τη ζηλεύουμε
Εχετε σκεφτεί ότι με την αρνησιδικία στην Ελλάδα περνά καθε κυβέρνηση ότι πιο παρανοϊκό και ανόητο υπάρχει?
Αυτή η αρνησιδικία (που μπορεί να είναι και ελεγχόμενη και επιλεκτική) με κανει να πιστεύω ότι δεν θα τη βγάλει καθαρή το η.τ. στην Ελλάδα σε επίπεδο φυσικών κατασημάτων.
Τωρα θεωρώ παράλογο ακόμη και για Ελλάδα να φτασουμε στο σημείο να ατμίζεις σε ανοικτό χώρο και να σε σταματά αστυνομικός (ενω δίπλα να βαρανε ενεσεις, να καπνιζουν χασίσια, να σνιφαρουν κοκαίνες κτλ) , δεν το νομίζω, αλλά σε κλειστους δημοσιους χώρους
πιθανόν να έχουμε τα ίδια προβλήματα που έχουν οι καπνιστές...
επίσης μην περιμένετε τα ΜΜΕ να τα βάλουν με το κράτος γι αυτό το θέμα, ακόμη και αν οι δημοσιογράφοι που δουλεύουν σε αυτά ατμίζουν μανιωδώς...
Εδώ δεν τα έβαλαν για σπουδαιότερα θέματα...
***Υπάρχει ενα περιστατικό οπου ο FDA ανακάλεσε βλακωδώς την άδεια ενός απινιδωτή βρεφών γιατί υπήρχε μια έλλειψη σε ένα διοικητικό χαρτί (όχι τεχνικό ή ιατρικό) απο τα εκαστοντάδες που είχε καταθεσει η εταιρια που το κατασκεύαζε, και δεν το είχε δει ο FDA απο την αρχή αλλά πολύ καιρό μετά. Ο FDA έστειλε ειδοπόιηση στα διάφορα παιδικά νοσοκομεία να μην τον χρησιμοποιούν και κάποια (προς τιμή τους) τον αγνόησαν ενω άλλα που διέκοψαν τη λειτουργία του είχαν θύματα... παρόλα αυτά τα δεύτερα ήταν νόμιμα τα πρώτα όχι... Η εταιρία πάντως έφερε το χαρτί και ξαναπήρε άδεια, αλλά στο μεταξύ κάποια μωρά πέθαναν...
Καλε μου φιλε με συγχωρεις αλλα εξακολουθω να εχω ενστασεις. Εφοσον το προϊον περιεχει νικοτινη τοτε ειναι φαρμακευτικο και χρειαζεται αδεια απο τον ΕΟΦ. Εαν ο ΕΟΦ ζηταει 10 χρονια ερευνων για να αποδειχθουν οι επιπτωσεις που ενδεχομενως εχει στην υγεια του ανθρωπου και οι εταιριες δεν εχουν τετοιες ερευνες στα χερια τους ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΥΧΗ ΜΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟ? Πώς το ξερουμε εαν δεν εχουν κανει 10 χρονια ερευνων? Πώς ξερουμε οτι μετα απο 10 χρονια δεν θα αποδειχθει κατι διαφορετικο απο οσα υποστηριζουν σημερα?
Οπως λες κι εσυ θα μπορουσε ομως να μην θεωρηθει φαρμακευτικο προϊον αλλα ενα ειδος τσιγαρου. Τοτε ομως δεν πρεπει να υπαχθει στο ιδιο καθεστως που υπαγονται και τα τσιγαρα? Δεν θα πρεπει να απαγορευτει η πωληση του σε ανηλικους? Δεν θα πρεπει να γεμισει με σημανσεις απο το υπουργειο υγειας οτι ειναι επιβλαβες? Δεν θα πρεπει να πωλειται μονο σε συγκεκριμενα καταστηματα και οχι ακομα και σε καταστηματα ηλεκτρονικων ειδων?
Ειναι δηλαδη υπερβολη να θελουμε και εμεις οι ιδιοι οι ατμιστες να γνωριζουμε τί στην ευχη ειναι αυτα τα υγρα που ατμιζουμε και κατα ποσον ειναι αθωα ή οχι? ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ. Διοτι σημερα μπορει ο καθενας στο σπιτι του να κατουραει μεσα μπουκαλακια και να τα πουλαει ως υγρα αναπληρωσης. (sorry για το ακραιο παραδειγμα αλλα το χρησιμοποιω ακριβως για να δειξω τί μπορει να συμβαινει εαν δεν υπαρχει ελεγχος). Δεν πρεπει λοιπον να υπαρχει καποιου ειδους πιστοποιηση? Ωστε να προφυλαξουν κι εμας?
Ειμαι λοιπον βεβαιος οτι κατι πρεπει να γινει. Δεν ειμαι ομως καθολου βεβαιος οτι το Ελληνικο κρατος θα κανει το σωστο...