Καθομαι εδω και ωρες και ψαχνω ολο το ιντερνετ. Εχω διαβασει οτι μπορει να βαλει ανθρωπου νους.
Ειμαι βαθυτατα απογοητευμενος για ακομα μια φορα με το κρατος που ζουμε.
Εξηγω. Βασει του νομου 3730 του 2008, οπως δημοσιευεται στο ΦΕΚ ΦΕΚ A 262/22.12.2008, στο αρθρο 2 λεει "Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού
1. Από τη δημοσίευση του παρόντος απαγορεύεται:
...και στο εδαφιο γ ... καθώς και το ηλεκτρονικό τσιγάρο με την επιφύλαξη της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου...
Εγω αγορασα προ 2 μηνων συσκευη ovale elips απο εξειδικευμενο καταστημα και στην συσκευασια αναγραφεται "ELECTRONIC CIGARETTE". Αρα αγορασα μια συσκευη που απο τον νομο του 2008 επρεπε να απαγορευεται να πωλειται. Βεβαιως ουδεις με ενημερωσε επ'αυτου. Αντιθετως. Μου ειπαν ποσο πιο υγιεινο ειναι το η.τ. σε σχεση με το κ.τ. ποσο φθηνοτερα θα μου στοιχιζει κλπ κλπ κλπ.
Ασφαλως δεν προσπαθω να αποποιηθω τις ευθυνες μου. Θα οφειλα να το γνωριζω. Ομως δεν αγορασα τιποτα λαθραιο απο κανενα σκοτεινο σοκκακι της οδου Αθηνας καποια παγωμενη σκοτεινη νυχτα!!!
Απο ενα πολυτελεστατο καταστημα μερα μεσημερι το αγορασα. Και τετοια υπαρχουν εκατονταδες. Πώς στην ευχη λειτουργουν και πουλανε κατι που απαγορευεται?
Γιατι δεν αναφερεται καν σε αυτο η ανακοινωση της NOBACCO?
Παω παρακατω. Αν ερμηνευω σωστα τα οσα διαβασα το προβλημα του ΕΟΦ και του Υπουργειου ειναι στον τροπο προωθησης των η.τ. Ειδικα οταν επιχειρειται να παρουσιαστει ως υποκαταστατο του τσιγαρου. Οταν δηλαδη σου λενε κοψε το κ.τ. που ειναι επιβλαβες και κανε αυτο που δεν ειναι. Και εγω ο βλαξ (π.χ.) αφου λενε οτι δεν ειναι επιβλαβες, αφου δεν γραφει στη συσκευασια του καμια απαγορευση (οπως γραφει στα κανονικα τσιγαρα) μπορει να παρω και υγρο με γευση φραουλα και να δωσω και στο παιδι μου να δοκιμασει αντι να τρωει σοκολατα (π.χ.) Προφανως αυτο θελει λοιπον να σταματησει ο ΕΟΦ. Παει ομως στο εντελως αντιθετο ακρο. Αντι να επιβαλλει ειδικη σημανση που να υποδεικνυει τους κινδυνους απο τη χρηση του η.τ. παει απευθειας στην πληρη απαγορευση του.
Ως προς τα υγρα. Εχω αγορασει υγρα απο διαφορες "επωνυμες" εταιριες στην Ελλαδα. ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ CE. Τα NOBACCO δε ειναι made in USA και στα Ελληνικα αναφερουν μονο τα συστατικα. Που επειδη ασφαλως δεν ειμαι χημικος, δεν εχω ιδεα αν και κατα ποσο μπορει να ειναι βλαπτικα.
Τα δε υγρα της OVALE ειναι φτιαγμενα στην Ιταλια -δεν εχουν την παραμικρη οδηγια στα Ελληνικα οπως θα οφειλαν- και μονο μια επισημανση που λεει Toxic in contact with skin. Ειναι δηλαδη τοξικο αν ερθει σε επαφη με την επιδερμιδα. Ενω αν το καπνισω δηλαδη δεν ειναι?
Mεσα στο κουτι υπαρχει ενα χαρτι με οδηγιες χρησεως σε 4 γλωσσες (ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ) και εκει μεταξυ αλλων αναφερει οτι: Keep out of the reach of children (κρατηστε το μακρια απο τα παιδια) και σε αλλο σημειο: If swallowed do not induce vomiting (Σε περιπτωση καταποσης μην προκληθει εμετος). Seek an immediate medical advise (Ζητηστε επειγοντως ιατρικη συμβουλη). Get a poison Control Center advice (παρτε συμβουλη απο ενα κεντρο δηλητηριασεων). Ενω σε αλλο σημειο: There is no evidence that the electronic cigarette can help people quit smoking but it could be an effective deterrent.(Δεν υπαρχει κανενα στοιχειο οτι το η.τ. μπορει να βοηθησει τον κοσμο να κοψει το καπνισμα αλλα μπορει να ειναι ενα αποτελεσματικο εμποδιο).
Το πιο απλο λοιπον που μπορω να πω ειναι οτι ολα αυτα οφειλαν να τα γραφουν και στα Ελληνικα εφοσον το προϊον πωλειται στην Ελλαδα.
Θα παω ομως και παρακατω τον συλλογισμο μου. Καταλαβαινω οτι δεν υπαρχει απολυτως κανενας ελεγχος σε αυτου του ειδους τα υγρα. Ανατριχιαζω οταν σκεφτομαι οτι ο καθενας θα μπορουσε στο σπιτι του να παρασκευαζει καποιο υγρο με οποιον τροπο νομιζει, βαζοντας μεσα ποιος ξερει τί και να το διαθετει προς πωληση στην αγορα. Αφου δεν υπαρχει ελεγχος στα "επωνυμα" φανταστειτε τί γινεται στα λιγοτερο επωνυμα...
Εν κατακλειδι διαφωνω με τον ΕΟΦ μονο ως προς την ολικη και καθολικη απαγορευση.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ οτι θα πρεπει τα προϊοντα αυτα να περνουν απο σχετικο ελεγχο. Αν εγω θα τα καπνιζω ή οχι ειναι δικο μου θεμα. Για το αν ειναι βλαβερα ομως ή οχι, οπως επισης και για το ποια εχουν περασει απο ελεγχο και ποια οχι, οφειλει να με ενημερωσει το κρατος. Ο ΕΟΦ εν προκειμενω.
Ας πανε λοιπον οι εταιριες τα προϊοντα τους για ελεγχο. Γιατι στην ευχη δισταζουν αφου μας διαβεβαιωνουν οτι ειναι παντελως ακινδυνα? Τί φοβουνται και δεν το κανουν?
Ας παρουν τις σχετικες αδειες και σημανσεις στις συσκευασιες και δεν θα υπαρχει κανενα απολυτως προβλημα.
Ομολογω παντως οτι μεχρι σημερα ειχα πιαστει εντελως στον υπνο για το συγκεκριμενο ζητημα. Μαλλον λογω του γεγονοτος οτι με το η.τ. εκοψα μαχαιρι το κ.τ. παροτι καπνιζα 3 πακετα την ημερα. Χαρηκα τοσο πολυ που δεν με ενδιεφερε να ψαξω το παραμικρο.
Δεν πρεπει ομως να μπει μια ταξη και σε αυτο?