Καταθέτω δημόσια προσωπικό μήνυμα που έστειλα σε άτομο που εκτιμώ, σε άλλον διαδικτυακό τόπο.
-------
Υποσχέθηκα χτες κάτι για πρωί. "Φάτο" τώρα!
Ακου λοιπόν: (και αν κάπου βρεις κοινά σημεία, θα είναι χαρά μου.
)
Ξεκίνησα να καπνίζω κάπου εκεί στην εφηβεία μου.. Νόμιζα και εγώ - όπως πολλοί τότε - πως θα γινόμουν άντρας περισσότερο!
(και οι γυναίκες, για τον ίδιο λόγο; Σε παραπέμπω στο θέμα σου για ταμπέλες)
Αφού είδα και απόειδα πως ως τα 20 μου δεν είχα γυναίκα, είπα να δοκιμάσω και αυτό.. Ηθελα να "βαρύνει" και η φωνή μου, που μού φαινόταν παιδική.. Να μεγαλώσω..
Αλλωστε, είχα ήδη εικόνα. Τον πατέρα μου. Τι κι αν έβηχε κάθε βράδυ σαν οχηματαγωγό που το βαράνε κάθε βράδυ να φύγουν οι σκουριές; Αντίλαλος βοών.. Αυτό, τίποτα δεν ήταν. Ασήμαντο τίμημα..
Αλλωστε, η εικόνα τού marlboro man, τού κάουμπόι ήταν πολύ δυνατή. "Ετσι θα είμαι", σκεφτόμουν τότε.
Οπως άλλωστε η κάθε σκέψη στο να κάνουμε κάτι (μάς προγραμματίζουν) συνηγορεί..
Ολα λοιπόν, μού "λέγαν" τότε πως, το τσιγάρο θα "πρέπει" να μου αρέσει. Τι κι αν με έπιανε βήχας μόνο που το μύριζα; "Αφού το λένε όλοι γύρω, θα μου αρέσει! Τέλος!"
Πόσο "προγραμματισμένος" ήμουν..
Και μού άρεσε.. Είχα πεισθεί πως αυτή η μυρωδιά, χαρακτηρίζει άντρες.. Είχα γίνει image άντρα..
Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να αρχίσω να σκέφτομαι τι ακριβώς έκανα.. Να αρχίσω να αμφισβητώ τα πάντα και να αναθεωρώ.
Μια εικόνα μόνο στάθηκε σε εμένα αρκετή: Η εικόνα κάποιου (εμένα) πάνω από ένα σωρό ξύλα που σιγοκαίουν, και να εισπνέω την καπνιά.
"Μα καλά, ΑΥΤΟ, μού αρέσει;
"
"Πόσο υγιής είναι μια τέτοια εικόνα;
", επειδή είναι καλυμμένη σε λευκό σωληνάκι και δεν φαίνεται άμεσα;
Ηταν αρκετά σοβαρό σοκ. Ομως, δεν ήταν αρκετό. Η νικοτίνη είναι από τις πλέον εθιστικές ουσίες που όμως, είναι νόμιμη..
Και ένα απόγευμα, ερχόμενος από τη δουλειά στη σύντροφο μου, έπεσα επάνω σε ένα διαφημιστικό μαγαζιού ηλ. τσιγάρου.
Ηξερα, ή μάλλον, γνώριζα, πως αυτό, θα ήταν η αρχή τού τέλους τής ηλιθιότητας τής οποίας είχα πέσει θύμα..
Ολα αυτά φίλη μας, σου τα γράφω επειδή πραγματικά, βλέπω γύρω μου ανθρώπους που καπνίζουν και σκέφτομαι:
"Μα, δεν καταλαβαίνουν, δεν έχουν συναίσθηση πόσο "βρίζουν" με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό τους;"
Γιατί, όταν κάποιος μας βρίσει ή μιλήσει άσχημα ή σκουντήσει στο λεωφορείο, προσβαλλόμαστε και αντιδρούμε.
Για ό,τι όμως κάνουμε εμείς - και χειρότερα - στον εαυτό μας, κουβέντα! Πόσα μέτρα και σταθμά πια;!
Είσαι από τους πλέον αξιόλογους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει..
Για αυτό στα γράφω. Με την ελπίδα να σκούντηξα κάποια ευαίσθητη σου χορδή.
Και, αν αυτή η χορδή έκανε φασαρία μέσα σου, ακόμη καλύτερα!
Πάω τώρα, να απολαύσω μάνγκο με ροδάκινο, που αφήνει στο στόμα υποψία καραμέλας που φεύγοντας, νότες λεμονιού λένε: "Είμαι και εγώ εδώ!", στο υγρό ηλεκτρονικού που έφτιαξα προχτές!
Αλήθεια, όταν λένε οι καπνιστές "καπνίζω για τη γεύση", τι ακριβώς εννοούν; Αφού τη γεύση, το τσιγάρο, τους την έχει απολέσει..