Είστε νεότεροι και δεν έχετε ζήσει στην Ελλάδα των συντεχνιών και των κρατικών πιστοποιήσεων. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ανάποδο αποτέλεσμα έχουν τα μέτρα αυτά. Η μεν κρατική πιστοποίηση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον αυταρχισμό και τελικά την διαφθορά, η δε συντεχνιακή οργάνωση της οικονομίας οδηγεί σε ολιγοπώλια και πάντως κακή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών. Πράγματι δεν είναι και ότι καλύτερο το να ανοίγει ο κάθε άσχετος ένα μαγαζί, είναι όμως πολύ καλύτερο από το να υπάρχει ένας μανδαρίνος που αποφασίζει ποιος είναι άσχετος και ποιος όχι. Στο τέλος τέλος οι καλά ενημερωμένοι καταναλωτές θα επιβραβεύσουν το μαγαζί που έχει τεχνογνωσία και σέβεται τον πελάτη του και θα αγνοήσουν το κατάστημα που είναι ότι να 'ναι. Υπάρχουν εκατοντάδες ατμιστικά μαγαζιά στην Ελλάδα και αν ο Μήτσος είναι άσχετος, μπορούμε να πάμε στο επόμενο μαγαζί που δεν θα απέχει και πάρα πολύ... 
[justify]Καλημέρα σε όλους τους φίλους. Δεν ξέρω αν είμαι εκτός θέματος, ελπίζω πως όχι, όμως συμφωνώ απόλυτα με την παραπάνω άποψη του φίλου cpbaroque. Αν και δεν είμαι στα χρόνια τού αγαπημένου φίλου (κακία...), έχω την ίδια σκέψη, πως οι συντεχνίες είναι συντεχνίες, και οι κρατικές πιστοποιήσεις είναι μόνο ένα γραφειοκρατικό ανέκδοτο. Βέβαια, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι must οι ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις, άλλος αέρας. Είναι όμως κι άλλο ένα ανέκδοτο, το ανεκδιήγητο “εγώ” μας, όταν μέχρι χθες ζητούσα λαδάκια, σήμερα παρουσιάζομαι ως ειδικός ατμιστισιολόγος που απαιτεί από μία επιχείρηση -κυρίως μικρή βεβαίως βεβαίως-, να έχει την πιστοποιημένη ομάδα του CERN στη βιτρίνα του. [/justify]
[justify]Και τέλος, η ταπεινή μου γνώμη. Οι άνθρωποι που πρώτοι έτρεξαν, πρώτοι έκαναν τις όποιες κινήσεις, οι ατμιστές που πρώτοι παρουσίασαν κάποια πράγματα στον έξω κόσμο (τον φουλ καπνιστικό), τώρα λοιδορούνται. Αναμενόμενο, πιστεύω, έτσι ήταν πάντα, όμως, εδώ που είδα 2 πράγματα, εδώ που είμαι “κύριος”, αλλού κράζω, ακόμα και με άσχημους χαρακτηρισμούς επί προσωπικού. Μία μόνο ερώτηση: τόσο όρνιθες βρε λεβέντες; [/justify]