Απαντάω στις αρχικές ερωτήσεις:
α) Προσωπικός χώρος - σπίτι: Δεν μπορεί να ανάψει τσιγάρο παρά μόνο στη βεράντα και (για λίγες μέρες ακόμη) στο δωματιάκι που είχα τον υπολογιστή. Αυτό γιατί 1ον η γυναίκα μου είναι έγκυος και 2ον δεν έχουμε βάψει ακόμη το δωματιάκι από τότε που κάπνιζα (θα γίνει παιδικό).
β) Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση, όταν επιτρέπεται το κάπνισμα σε ένα χώρο, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ. Είτε το αντέχεις και μπαίνεις (εγώ αντέχω - ακόμα), ή συναντιέσαι με τον φίλο σου έξω!
γ) Θυμάμαι τα παλιά χαρμάνια που με πιάνανε και συνήθως δεν λέω τίποτα... Το πολύ-πολύ να βγάλω και εγώ τον ατμοποιητή και να το ντουμανιάσω.... οπότε κατά 80% κάποια στιγμή με ρωτάν το κλασικό "δουλεύει ρε παλικάρι;" και τους κατατοπίζω πας και σώσω και κανέναν άνθρωπο...
δ) Εδώ είμαι ουδέτερος γιατί είναι μάλλον σύνθετο το θέμα:
- Αν γινόταν να υπάρχουν μέρη διασκέδασης για καπνιστές και μέρη για μη, μιλάμε για μία πόλωση της κοινωνίας και συνήθως αυτό δεν καταλήγει καλά (οδηγεί σε φανατικές και ρατσιστικού τύπου καταστάσεις)...
- Αν πούμε ότι απαγορεύεται το κάπνισμα παντού, το θεωρώ ρατσιστικό για τους καπνιστές γιατί αυτόματα θεωρούνται παιδιά ενός κατώτερου θεού.
- Αν επιτραπεί παντού, άνθρωποι που έχουν λόγους να είναι αντικαπνιστές (ασθματικοί, άτομα που έχουν χάσει συγγενείς από καρκίνο των πνευμόνων κ.α.) γίνονται αυτόματα παιδιά ενός κατώτερου θεού....
Πιστεύω ότι όλα τα κέντρα διασκέδασης θα πρέπει να μεριμνούν για χώρους καπνιστών και μή καπνιστών (πραγματικά να μεριμνούν , όχι απλά να υπάρχουν τασάκια στα τραπέζια - εννοώ εξαερισμό, ίσως και αεροπετάσματα, στην χειρότερη περίπτωση, γυάλινος τοίχος. Θεωρώ ότι αυτό που γίνεται σήμερα (οι καπνιστές να τουρτουρίζουν έξω) είναι τουλάχιστον ρατσιστικό.... Αφού δεν αποφαίνεται το κράτος τα ωφέλη του η.τ. και να λέει στους καπνιστές να ατμίζουν όσο είναι μέσα σε κλειστούς χώρους (δεν τους δίνει κάποια διέξοδο δηλαδή), θεωρώ το μέτρο της απαγόρευσης του τσιγάρου, άλλο ένα φοροεισπρακτικό μέτρο.... Οι καπνιστές δεν το κόβουν το τσιγάρο έτσι, τα καταστήματα χάνουν χρήματα και.... διαιρούνται οι παρέες (να μην πω διαλύονται) από θεριακλήδες (ή ορεσίβιους που δεν κρυώνουν) και από αυτούς που κρυώνουν ή θέλουν να πιούν ένα καφέ χωρίς να τρέχει η μύτη τους από το κρύο και χωρίς αντισφυξιογόνα μάσκα από την αιθαλοομίχλη!!!