Ο κύριος Φλουρής μου απάντησε στέλνοντάς μου επίσης συνημμένα, την έρευνα της Nobacco στον Δημόκριτο, το εν λόγω κείμενο που δημοσίευσε και ένα άλλο που συνυπογράφει, πιο πρόσφατο, στο οποίο λέει επίσης πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.
Συμφωνούμε.
Αναφέρει πως το ερωτηματολόγιο χρειάζεται για να επιβεβαιωθεί ένα δικό τους πρωτόκολλο σύγκρισης χρήσης κ.τ - η.τ . ΟΚ, δικό τους πρωτόκολλο είναι, αυτοί αποφασίζουν πότε χρειάζεται επιβεβαίωση.
Αλλά...
Η μικρή αυτή έρευνα είναι μέρος μιας μεγαλύτερης μελέτης που θα διεξάγουμε τους επόμενους μήνες στο FAME Lab (www.famelab.gr) στην οποία θα εξετάσουμε τις επιπτώσεις (αν υπάρχουν) στην υγεία από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Συγκεκριμένα, θα εξεταστούν οι επιδράσεις του ενεργητικού καπνίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου σε καπνιστές και εκείνες του παθητικού καπνίσματος ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μη-καπνιστές. Τα αποτελέσματα θα συγκριθούν με τις επιδράσεις του ενεργητικού και του παθητικού καπνίσματος συμβατικού (παραδοσιακού) τσιγάρου.Μέσα σε μερικούς μήνες;;; Τι συμπεράσματα θα βγάλουν μέσα σε μερικούς μήνες; Μόνο πως η έλλειψη πίσσας βελτιώνει την λειτουργία του αναπνευστικού, αλλά γι' αυτό δεν νομίζω να χρειάζεται καινούρια έρευνα. Γι' αυτό που καίει, τους
καρκινογόνους παράγοντες, οι μερικοί μήνες είναι τίποτα. Εδώ για το κ.τ, και οι έρευνες δεν
αποδεικνύουν, αλλά
υποδεικνύουν. Ούτε για την νικοτίνη θα βγει τίποτα - η επιρροή της θα σκεπάζεται από την επιρροή όλων των άλλων παθογόντων παραγόντων (αν και θα ήτανε χρήσιμο να βγει επιτέλους μια αντιστοιχία μέγιστης νικοτίνης στο αίμα καπνιστή - ατμιστή, χρόνος απορρόφησης και χρόνος ημιζωής της. Δεν πιστεύω όμως πως θα γίνει κάτι τέτοιο).
Καλή επιτυχία με την έρευνά σας κύριε Φλουρή. Δεν θέλω να μπω στα παπούτσια σας, αλλά θα ήθελα να τονίσω μερικά σημεία που θα πρέπει να αντιμετωπίζει η έρευνά σας, ώστε να βγάζει τελικά τα συμπεράσματα που υπόσχεστε:
- Μην ξεχνάτε πως
όλοι οι ατμιστές ήταν καπνιστές. Γι' αυτό και δεν έχει νόημα να τους συγκρίνετε με ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Για το παθητικό κάπνισμα/άτμισμα, η σύγκριση όμως είναι υπαρκτή.
Οι συγκρίσεις σε εξέλιξη υγείας, πρέπει να γίνουν ανάμεσα σε:
Καπνιστή και ατμιστή.
Ατμιστή και αυτόν που έκοψε το τσιγάρο με άλλες μεθόδους.
Παθητικό καπνιστή και παθητικό ατμιστή.
Παθητικό ατμιστή και παθητικό... τίποτα.
Επίσης, για να έχει στατιστικό και επιδημιολογικό χαρακτήρα, θα πρέπει να βγάζει ποσοστό επιτυχίας στο κόψιμο του τσιγάρου, σε σχέση με άλλες μεθόδους. (αυτό και αν θα είναι δύσκολο... σύγκριση αποτελεσματικότητας μεθόδων κοψίματος κ.τ δεν έχουν αφήσει να γίνει, ποτέ).
Για το μεγάλο δείγμα και την μεγάλη διάρκεια της έρευνας, δεν νομίζω να χρειάζεται να το αναφέρω.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθούν και να αναλυθούν ξεχωριστά οι επιπτώσεις της καθεμίας από τις ουσίες που ατμίζουμε: PG, VG, PEG400, νικοτίνη, αυτό το diacetyl, τα αρώματα, τα χρώματα, τα συντηρητικά κλπ. Για όλες αυτές, να γίνει τοξικολογική και καρκινογονική έρευνα για εισπνοή σε μορφή ατμού. Μετά, με αυτά τα αποτελέσματα, να γίνει έλεγχος των ατμοποιητών / διαφορετικών συσκευών για συγκεντρώσεις των ουσιών και τοξικότητα.
Δηλαδή χρειάζεται κόσμος, χρόνος, λεφτά. Ο Γιωργάκης όμως δεν ενδιαφέρεται, έτσι κι' αλλοιώς δεν κάπνισε ποτέ και άλλωστε για πέθαμα μας πηγαίνει. Άρα, πλήρης έρευνα μάλλον δεν θα γίνει, και οι υπόλοιπες δεν
αποδεικνύουν,
δείχνουν - και
δείχνουν αυτό που θέλει αυτός που πληρώνει...
Αλήθεια, ποιος είναι ο χρηματοδότης της έρευνάς σας;
Τέλος πάντων. Καλή την πίστη, σας εύχομαι καλή επιτυχία και γρήγορα αποτελέσματα.
[edit] Ξέχασα! Εκτός από τις παθογόνες, τις τοξικολογικές και τις καρκινογόνες επιρροές, όλες αυτές οι συγκρίσεις και αναλύσεις πρέπει να γίνουν και για αλλεργιογόνες επιρροές. Ας μην το ξεχνάμε, πολύς κόσμος το θεωρεί σημαντικό!