Παρακαλώ ας αποφύγουμε ειρωνικά σχόλια και άλλα παρόμοια.
Κανέναν δεν ωφελούν.
Συμφωνώ και επαυξάνω.
Καλό είναι να εκφράζουμε τις αμφιβολίες μας ή/και τις καχυποψίες μας χωρίς να είμαστε προκατειλημμένοι. Η προκατάληψη είναι κακό πράγμα.
Η αμφιβολία και η (υγιής) καχυποψία και επιφυλακτικότητα όχι.
Μολονότι είμαι και καχύποπτος και επιφυλακτικός και με αμφιβολίες συμμετείχα στην έρευνα απαντώντας ειλικρινά.
Σαν κατακλείδα στο θέμα, οι επιφυλάξεις μου εστιάζονται στην πικρή αλήθεια των ερευνών στα θέματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο (για Ελλάδα δεν γνωρίζω)
Οι έρευνες για τα θέματα υγείας με τα υψηλότατα στάνταρ που έχουν τεθεί απαιτούν τεράστια χρηματικά ποσά.
Μόνο οι πολύ μεγάλοι "παίκτες" μπορούν να χρηματοδοτήσουν μια τέτοια έρευνα.
Στον οικονομικό κύκλο της νικοτίνης οι μεγάλοι παίκτες είναι σχεδόν πάντα 3
Μεγάλα κράτη, μεγάλες καπνοβιομηχανίες και μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες.
Δυστυχώς για το η.τ. και οι 3 παίκτες είναι ανταγωνιστικοί.
Τα κράτη γιατί χάνουν φόρους απο την πτώση της κατανάλωσης τσιγάρων, οι καπνοβιομηχανίες για τον ίδιο λόγο -χάνουν κέρδη- και οι φαρμακοβιομηχανίες
γιατί πάρα πολλοί καπνιστές που φοβουνται για τις επιπτώσεις στην υγεία τους λογω του τσιγάρου θα ήθελαν να συνεχίσουν την απόλαυση με ασφαλέστερο τρόπο και όχι να διακόψουν εντελώς την κατανάλωση νικοτίνης, και μάλιστα με "ιατρικό" τρόπο: Κανείς δεν θέλει με το ζόρι να νιώθει ασθενής...
Αν ήμουν επιχειρηματίας και είχα τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσω έρευνα για να αξιολογήσω προϊόν του ανταγωνιστή μου και να έχω τη δυνατότητα να τον εκβάλλω απο την αγορά με μια κακή αξιολόγηση απλά θα...πέταγα απο τη χαρά μου και ο νοών νοείτω.
Και βέβαια τίθεται θέμα αντικειμενικότητας ερευνών που χρηματοδοτουνται απο ανταγωνιστές (επαναλαμβάνω ότι μιλώ για έρευνες εξωτερικού). Δεν υπάρχει "αγνή" επιστήμη δυστυχώς.
Και ο επιστήμονας θέλει να ζήσει (και να πλουτίσει ενίοτε)
Βέβαια υπάρχουν και πιο λογικοί άνθρωποι
Παράδειγμα στις ΗΠΑ όπου το ηλ τσιγάρο σώθηκε την τελευταία στιγμή απο το κυνηγητό του FDA επειδή κάποιοι δικαστες το ένταξαν στα προϊόντα καπνού
τα οποία ο FDA δεν μπορεί να απαγορεύσει την πώληση τους.
Ο FDA δεν είχε βρεί κάποιο πραγματικό θέμα υγείας (και είχε μεγάλη χρηματοδότηση για την έρευνά του), οπότε σκαρφίστηκε τη δικαιολογία ότι το η.τ. είναι
φαρμακευτική συσκευή οπότε θέλει άδεια απο τον FDA για να κυκλοφορήσει ως φάρμακο το οποίο μεταφράζεται σε 10 χρόνια έρευνας απο τον προμηθευτή και δεκάδες εκατομμύρια δολλάρια. Σε αυτά τα 10 χρόνια βέβαια δεν θα μπορούσε να κυκλοφορεί, οπότε και θα εξαφανιζόταν το η.τ.)