Τσέκαρε κανείς τη λίστα από τις μάρκες των τσιγάρων; Τα μισά δεν τα έχω ξανακούσει...
Μου φαίνεται, πως κάποιος που δεν ξέρει τι θα πει κανονικό τσιγάρο, ούτε ηλεκτρονικό τσιγάρο, προσπαθεί να βγάλει συμπέρασμα για τη σχέση τους...
Οι ερωτήσεις δεν έχουν σχέση με την επίπτωση του η.τ στην υγεία. Η εκφώνηση είναι παραπλανητική: σου αφήνει την αίσθηση ότι η έρευνα θα είναι σχετική με την υγεία, αναφέροντάς το στην προηγούμενη πρόταση από αυτήν που λέει τους σκοπούς του ερωτηματολογίου:
Αυτό τον καιρό θέλουμε να κάνουμε μια μελέτη για να εξετάσουμε τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους πρώην καπνιστές
για να σου δώσει την εντύπωση πως και τα συμπεράσματα του ερωτηματολογίου θα είναι σχετικά με την υγεία.
Δεν έχει σχέση με την υγεία όμως: είναι αυτό που λέει, να εξετάσουν στατιστικά τη σχέση ανάμεσα στην (ποσοτική) χρήση του η.τ και του καπνίσματος (πριν, ποσοτικά και ποιοτικά - δηλαδή πόσο βαριά).
Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι στο στυλ:
- Η έρευνά μας, έβγαλε το συμπέρασμα ότι όσο βαρύτερα και περισσότερα τσιγάρα κάπνιζε κάποιος, τόσο περισσότερα (ή λιγότερα) ml ατμίζει τώρα, και τόσο περισσότερη (ή λιγότερη) η νικοτίνη που παίρνει τώρα.
Δεν βλέπω το λόγο να γίνει μια τέτοια έρευνα, μια και δεν έχει καμία σχέση με την υγεία. Μόνο προβοκατόρικα συμπεράσματα μπορεί να βγάλει, είτε υπέρ είτε κατά.
Τώρα το βρήκα: Γυμναστής σπούδασε ο Φλουρής. (γι' αυτό δεν ξέρει τίποτα για το κάπνισμα...) Μάστερ στην φυσιολογία των ασκήσεων, τιμητικό δίπλωμα από το Διεθνές Διαστημικό Πανεπιστήμιο (κλάιν μάιν ενός καλοκαιριού), Δοκτορά στην φιλοσοφία σε διεπιστημονικές μελέτες από ένα καναδικό πανεπιστήμιο, ειδικότητα: περιβαλλοντική φυσιολογία. Και ξαναγύρισε στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου σπούδασε [ΤΕΦΑΑ].
Έφτιαξε αυτό το ίδρυμα το FAME lab, Λειτουργική Αρχιτεκτονική των Θηλαστικών στο Περιβάλλον τους, ο θεός και η ψυχή του τι είναι και τι κάνουνε. Μπορεί να είναι σε αυτούς που θέλουνε να κόψουνε τώρα, και να βιάζεται να δείξει έργο...
Έγραψε στο British Medical Journal για το η.τ, αναφέροντας πως δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες και πως καλύτερα να μην χρησιμοποιείται μέχρι να αποδειχθεί η ασφάλειά του. Δεν ξέρω λεπτομέρειες, μόνο την περίληψη δίνει το site του BMJ, αν καταφέρει κανείς να το βρει ας το αναρτήσει).
Ο τίτλος του: Personal View: Electronic cigarettes: miracle or menace? (προσωπική άποψη δηλαδή...)
Αναφέρεται, μαζί με τις δύο γνωστές ξένες, και μία έρευνα στην Ελλάδα. Δεν την ξέρω αυτήν, δεν την αναφέρει πουθενά στο σάιτ του. Μάλλον κανα δικό του παρόμοιο ερωτηματολόγιο θα είναι.
Εγώ θα του στείλω μέιλ πάντως και θα του λέω τις αμφιβολίες μου για όλα αυτά.