Καλημέρα σας.
Έχω διαβάσει αυτό το Νόμο τόοοοοοσες φορές που κοντεύω να το μάθω απ' έξω. Από όταν ήταν οδηγία και μετά.
1η Παρατήρηση: Ο "ξύλινος λόγος" είναι απαραίτητος για ένα Νόμο, καθώς οι Νόμοι χρίζουν στενής και όχι κατά το δοκούν ερμηνείας. Ο μόνος τρόπος για να γραφτεί όμως ένας τέτοιος Νόμος, θα ήταν στην Αρχαία Ελληνική η οποία είναι "μαθηματική" γλώσσα με κάθε λέξη να έχει μία και μοναδική ερμηνεία. Και το λέει αυτό ο αρχικουμπούρας των Αρχαίων υποφαινόμενος, όπου αν δεν είχα μία υπερμέγιστη κ#λοφαρδία, ακόμα στην Β' Λυκείου θα ήμουν! Γι αυτό και μονίμως γίνεται διάκριση, ακόμα και στο ΣτΕ, μεταξύ Νόμου και πνεύματος του νομοθέτη. Γι αυτό και μονίμως, ένας Νόμος ίσον τουλάχιστον 100 διευκρινηστικές. Τέτοιες θα πρέπει να περιμένετε και για σημεία όπως "μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως" και "...και περιέχει νικοτίνη". Όχι τόσο όσον αφορά το εμπόριο, καθώς εκεί ο ορισμός είναι πιο εύκολος λόγω τελωνειακών κωδικών, αλλά όσον αφορά τον Αντικαπνιστικό. Δεν θα τους πάρει και πολύ να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να συλλαμβάνουν τον κάθε ατμιστή και να τον τρέχουν στο εργαστήριο για ανάλυση ατμού ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή μη νικοτίνης.
Παρατήρηση 2η: Περί κοινοποίησης και αδειοδότησης. Είναι σαφέστατο ότι από τη στιγμή που οι κατασκευαστές ατμοποιητών ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια, είναι αδύνατον να ελεγχθεί αυτή η αγορά. Εύκολα μπορεί ο κάθε έμπορος επισκευάσιμου, να σου πουλήσει τον ατμοποιητή σε κομμάτια. Το ότι εσύ θα αποφασίσεις να τον συναρμολογήσεις και να τον χρησιμοποιήσεις για άτμισμα, δεν σημαίνει ότι αυτό που αγόρασες είναι ατμοποιητής. Και το λέω σοβαρά! Στα φοιτητικά μου χρόνια στην Αγγλία, είχα έρθει αντιμέτωπος με το Νόμο περί αλκοολούχων, το Wines & Measures Act 1984 (με επιφυλαξη η ημερομηνία). Σύμφωνα με αυτό το Νόμο λοιπόν, αν το μαγαζί δεν έχει άδεια για κοκτέιλ, δεν μπορεί να σου σερβίρει μεγαλύτερο από "τριπλό" ποτό (3 μεζούρες, που για τα "βαριά" είναι 25ml). Μπορούσε όμως να σου σερβίρει 2 2πλά, τα οποία αν ανακάτευες, δεν συνιστούσε παρανομία εκ μέρους του μαγαζιού. Γνώμη μου είναι ότι ούτε η ΕΕ ούτε τα κράτη μέλη επιθυμούν να ελέγξουν την αγορά. Αν ήθελαν, θα πλήρωναν έναν ατμιστή να τους κάνει αναλυτική έρευνα και θα έθεταν συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά μέγιστο μέγεθος, τρόπο τροφοδοσίας, παροχή αέρα κλπ. Εδώ πλήρωσαν για έρευνα της πλάκας όσον αφορά τις ραδιοσυχνότητες, εκεί θα κολλούσαν?
Παρατήρηση 3η: Περί διασυνοριακών. Όσον αφορά την ΕΕ, το μπαλάκι είναι στο κάθε κράτος. Και αντίθετα με την Ελλάδα, στη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών, υπάρχουν Νόμοι και εφαρμόζονται. Και εφόσον στον Έλληνα απαγορεύεται να ψωνίσει από άλλη χώρα ΕΕ, ο Άγγλος δεν θα ρισκάρει πρόστιμο, ανάκληση αδείας ή φυλάκιση για 20-30-100-500-1000 λίρες. Ένα από τα κακά που θα έχει η κοινοποίηση, όπως την πρότεινε ο Μπεχράκης, σε κεντρικό επίπεδο, θα είναι να δημιουργηθεί ένα είδος μητρώου προμηθευτών. Αυτό στη συνέχεια, μπορεί να προωθηθεί στις υπηρεσίες υποδοχής δεμάτων για τα περαιτέρω. Μπορεί να παρακαμφθεί με υπηρεσίες τύπου ShipTo σε κάθε χώρα. Όσον αφορά τις Τρίτες Χώρες, το έχουμε ξαναπεί: καμία ΕΕ δεν μπορεί να τους επιβάλλει κυρώσεις. Για να πετύχει αυτό το κομμάτι, θα πρέπει τα τελωνεία να επανδρωθούν σε αηδιαστικό βαθμό. Ή να γυρίσουμε στη δεκαετία του '20 και ένα δέμα από Τρίτη Χώρα να έρχεται με ατμόπλοιο από θέμα χρόνου παράδοσης.
Παρατήρηση 4η: Περί εμπορικής επικοινωνίας. Πέραν των όσων έγραψε ο Camber, θα προσθέσω το εξής: Το YouTube είναι ακόμα ελεύθερο. Εύκολα όμως, μπορεί να σταματήσει να είναι. Στο FB ας πούμε, δεν μπορείς να βάλεις στοχευμένη διαφήμιση καταστήματος ητ. Εδώ έφαγε άκυρο διαφημιστικά, ακόμα και η προώθηση του νοτκιμαντέρ "a billion lives". Εμπορική επικοινωνία, σημαίνει πληρωμένη διαφήμιση. Έχουμε κάποια γκρίζα σημεία εδώ, αλλά το βάρος της απόδειξης, πέφτει στον κατήγορο. Ακραίο παράδειγμα: τον Τρύφωνα, τον τραμπουκώνει αβέρτα η FP στον offshore λογαριασμό του στα Cayman. Ο Τρύφωνας γυρνάει τα φόρα και τις FB ομάδες και όπου σταθεί και όπου βρεθεί εκθειάζει τα υγρά της εταιρείας. Ο Τρύφωνας δεν είναι διαφημιστής, δεν κόβει παραστατικά. Τρέχα γύρευε, εδώ ακόμα ψάχνουν που έχει χωμένα καμιά 20ρια εκ € ο Τσοχατζόπουλος...
Περί φόρου, τα έχω γράψει άνω των 10 φορών, είναι άλλος Νόμος και θα εφαρμοστεί από 1/1/2017. Περί εξίσωσης, σε παραπέμπει στον αντικαπνιστικό του 2009 και σου λέει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπάγονται στους περιορισμούς και στις απαγορεύσεις του εν λόγω Νόμου.
Εκτιμώ ότι η μεγαλύτερη ζημιά που μας κάνει ο παρών Νόμος, είναι ότι μας κόβει το επιχείρημα "φέρε μου το ΦΕΚ όπου λέει ότι απαγορεύεται". Τώρα, υπάρχει, προσεχώς δηλαδή. Φυσικά, αν δεν εφαρμοστεί ο ισχύον αντικαπνιστικός, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στη ζωή μας όσον αφορά τη χρήση σε δημόσιους χώρους.
Όρεξη που την έχω πρωί Δευτέρας για σεντόνια...