Δεν θα πω ονόματα, αλλά πριν 2 περίπου χρόνια κάποιος εξαίρετος αντιπρόσωπος γνωστότατης εταιρίας είχε εκφράσει χαρά για το θέμα της φορολογίας και των αφαιμακτικών (όχι απαραίτητα ουσιαστικών) υγροπιστοποιήσεων.
Αυτά στην αρχή της τελευταίας κρίσης. Ενα χρόνο μετά, έμαθα ότι άλλαξε απόψεις, διότι διαπίστωσε ότι το ακριβό δεν πουλάει όταν υπάρχει η λύση του πολύ πιο οικονομικού, με ελάχιστη διαφορά στην ποιότητα. Ατυχώς, τα δικά του προιόντα ήταν ήδη ακριβά και χωρίς φόρους.
Αυτό είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα ότι τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να πλήττουν τον καταναλωτή, πλήττουν όμως πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις.
Οι καταναλωτές θα μειώσουν την κατανάλωση και μπορεί ο τζίρος θα αυξηθεί τεχνητά λόγω των φόρων κατά μικρό ποσοστό, αλλά τα κέρδη θα συρρικνωθούν, διότι ο πραγματικός τζίρος προ φόρου θα είναι πολύ μικρότερος.
Η αγορά της ΕΕ και Αμερικής θα κλείσει, αλλά τον τελευταίο καιρό αυτές οι αγορές είναι κυρίως για αρωματάκια TPA, κάποια premium υγρά και ελάχιστο εξοπλισμό. Πάνε οι εποχές που έρχονταν απευθείας από αμερική τα προβάρια και τα halo. Η αγορά της Κίνας είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχτεί. Αν λοιπόν μπει η μπλε ταινία για να κλείσουν οι αγορές από εξωτερικό, αλλά αυτές μείνουν κατά 90% ανοιχτές, τότε το μέλλον της ελληνικής αγοράς είναι δυστυχώς ζοφερό. Οχι μόνο τα πάντα θα είναι πανάκριβα εδώ, αλλά θα έχουμε εισαγωγές ήδη παλιών μοντέλων λόγω του εξαμήνου. Θα έρχεται λοιπόν το εκάστοτε πίκο σε τριπλή τιμή, 4-5 μήνες μετά την κυκλοφορία του στην Κίνα. Μη ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Το δυστυχώς το ανέφερα διότι ξέρω πολλά άτομα που δεν έχουν αλυσίδες, αλλά ένα μαγαζάκι και παλεύουν να βγάλουν μεροκάματο. Το να κλείσουν επειδή δεν είναι ανταγωνιστικοί με τα διεθνή ΚΑΙ ελληνικά δεδομένα είναι λυπηρό, αλλά κατανοητό. Το να κλείσουν επειδή πρέπει με το έτσι θέλω να έχουν συνεταίρο το κράτος μέσω διπλού καπέλου στις τιμές το βρίσκω απλά εξοργιστικό.
Οι δυσλειτουργίες στην ελληνική αγορά είναι υπαρκτές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θέλω να έχω ατμομάγαζα στην περιοχή που κινούμαι. Το ζήσαμε το 2011 και 12 και δεν ήταν καλό: ή να περιμένουμε το πακετάκι από Κίνα ή να πηγαίνουμε στα ελάχιστα εγχώρια και πανακριβότατα καταστήματα, με την μικρή ποικιλία.