Καταλαβαίνω το αγαθό των προθέσεων (με την καλή έννοια) αλλά:
1) Ο σύλλογος δεν μπορεί να εγγράψει από μόνος του ως μέλη ακαδημαϊκούς και επιστήμονες. Πρέπει α) να το επιθυμούν και οι ίδιοι, β) το πεδίο της επιστημονικής τους κατάρτισης να είναι συναφές, και γ) να επιθυμούν να εκτεθούν δημόσια και να έρθουν σε αντιπαράθεση/ρήξη με τις επιστημονικές εταιρίες μέλη των οποίων είναι ήδη.
2) Το μόνο μέλος (επίτιμο) του συλλόγου που μπορεί να παρέχει την απαραίτητη επιστημονική κατάρτιση είναι ο Δρ. Φαρσαλινός. Ο χρόνος του οποίου για τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι απλά περιορισμένος, είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Πέραν τούτου, δεν είναι επικοινωνιακά σωστό να χρησιμοποιείς τον ίδιο άνθρωπο συνέχεια. Κάποια στιγμή τον "καις". Και αυτό το γνωρίζει κι ο ίδιος πολύ καλά, και περιορίζει κατά το δοκούν τις δημόσιες τοποθετήσεις του (στην Ελλάδα).
3) Ένα από τα project που τρέχει ο σύλλογος είναι όντως να "στρατολογήσει" (σχετικά ατυχής ο όρος, τον βάζω επειδή εσύ τον έγραψες) όσο γίνεται περισσότερα μέλη από την επιστημονική κοινότητα. Τα προβλήματα όμως είναι δεκάδες. Πέρα από το ότι αυτό χρειάζεται και πόρους και ανθρώπους και χρήματα, ισχύει και το α) και γ) που έγραψα στην πρώτη απάντηση.
------------
Εν κατακλείδι, για να γίνει σωστά αυτή η "δουλειά" πρέπει:
1) Κάποιος να παρακολουθεί όλον τον τύπο για το τι δημοσιεύεται σχετικά με το άτμισμα. Ενδεικτικά αναφέρω πως αυτό είναι μια πλήρης απασχόληση και μερικές φορές ακόμα περισσότερο από πλήρης. Εναλλακτικά υπάρχουν εταιρίες που κάνουν αυτήν ακριβώς τη δουλειά (και όχι πάντα επιτυχημένα) οι οποίες φυσικά χρεώνουν τα μαλιοκέφαλά τους για την αποδελτίωση και μόνο.
2) Κάποιος να κατατάξει την είδηση, ανά σοβαρότητα μέσου, ανά σημασία, ανά απήχηση στο κοινό, ανά είδος δημοσίευσης (πρωτότυπο ή αναδημοσίευση), κλπ.
3) Κάποιος να βρει (μέσα σε έναν κυκεώνα σκόρπιων ερευνών) κάποια ή κάποιες που απαντούν στο δημοσίευμα. Συνήθως δε, για κάθε δημοσίευμα απαιτούνται παραπάνω από μία μελέτες/έρευνες για να δοθεί απάντηση.
4) Κάποιος να μεταφράσει τις παραπάνω μελέτες/έρευνες.
5) Κάποιος να συντάξει την απάντηση/επιστολή/σχόλιο κλπ.
6) Κάποιος να ελέγξει την απάντηση για μια σειρά από παραμέτρους, όπως ορθότητα των γραπτών, έλεγχος των πηγών, έλεγχος για σημεία που πιθανόν η απάντηση αλληλοσυγκρούεται με άλλη προηγούμενη, κλπ.
7) Κάποιος να φροντίσει να δημοσιευθεί αυτό όπου απαιτείται, και (προκειμένου να λάβει και την κατάλληλη δημοσιότητα) να αναπαραχθεί παντού (social media, ομάδες, φόρουμ, κλπ)
8. Κάποιος να είναι διαθέσιμος να απαντά και σε όλα τα σχόλια που θα γίνουν από κάτω.
9) Πληροφοριακά και μόνο: όλοι αυτοί οι παραπάνω "κάποιοι" όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά και να υπήρχαν δεν θα κάθονταν από το πρωί μέχρι το βράδυ σε μια αίθουσα περιμένοντας πότε θα εμφανιστεί ένα τέτοιο δημοσίευμα. Θα έπρεπε να επικοινωνήσουν, να συνεννοηθούν, να μεταφέρουν πληροφορίες και αρχεία, να πάρουν εγκρίσεις, κλπ.
------------
Άρα;Να απελπιστούμε;
Φυσικά και όχι!Αν ήταν να τα παρατούσαμε τόσο εύκολα δεν θα φτιάχναμε σύλλογο εξ αρχής.
Όμως οι προσδοκίες μας από τον σύλλογο πρέπει να είναι ρεαλιστικές, λαμβάνοντας υπ' όψιν τον μικρό αριθμό μελών του, το ακόμα πιο μικρό αριθμό ενεργών μελών του, τον δραματικά μικρό αριθμό των εθελοντών που ξοδεύουν χρόνο για τέτοιες ενέργειες όποτε τους ζητείται, κλπ. Όταν και αν αυτά ξεπεραστούν, όταν και αν ο αριθμός των μελών επιτρέψει στον σύλλογο να διαθέτει πόρους, χρόνο, χρήμα και ανθρώπους για τέτοιες ενέργειες, τότε όλα θα έχουν πάρει το δρόμο τους όπως πρέπει.
Αργεί αυτό;Δεν έχω ιδέα... Εγώ γράφτηκα από την αρχή. Ο διπλανός μας; Ο γνωστός μας; Εμείς οι ίδιοι;
(δεν απευθύνεται σε σένα το τελευταίο)