1) Το έργο του Κ. Φαρσαλινού είναι γνωστό σε μεγάλο βαθμό σε εμάς και τον ευχαριστούμε γι αυτό.
Όμως η «ομάδα-στόχος» μιας δημοσιογραφικής εκπομπής με θέμα το η.τ. είναι όλοι οι άλλοι... Εμείς έχουμε τρόπους να ενημερωθούμε εκτενέστερα, μεθοδικότερα και αναλυτικότερα. Οφείλουμε (πρωτίστως στον εαυτό μας) να το κάνουμε αυτό και να μην περιμένουμε από τέτοιες εκπομπές να ενημερωθούμε.
2)Εμείς είδαμε δυο επιστήμονες να υποστηρίζουν τις θέσεις τους, με τον ένα να δηλώνει πως εκφράζει όλη την επιστημονική κοινότητα (απαράδεκτο) και τον άλλο να επικαλείται συγκεκριμένες έγκυρες έρευνες δικές του και άλλες.
3)Εδώ η απόκλιση μεταξύ ατμιστών και λοιπών είναι σαφής αλλά όχι τεράστια. Απόκλιση ικανή βέβαια να μας κάνει να ακούσουμε διαφορετικά πράγματα γιατί οι προϋπάρχουσες γνώσεις (ή η ανυπαρξία γνώσεων), η προσδοκία του τι θα ακούσουμε, οι προκαταλήψεις, τα βιώματα, ο βαθμός ενδιαφέροντος για το θέμα κ.λ.π. κ.λ.π. δρουν διαθλαστικά της όποιας «απόλυτης» αλήθειας.
4) Όμως το εξωλεκτικό μέρος κάθε επικοινωνίας είναι ισχυρότατο. Κατά πολλούς θεωρητικούς της Επικοινωνίας το εξωλεκτικό μέρος της είναι ισχυρότερο από το λεκτικό.
«Αυτό που δείχνεις πως είσαι είναι τόσο ισχυρό που δε με αφήνει να ακούσω αυτό που λες».
Ας σκεφτούμε λοιπόν τι είδαμε οι ατμιστές και τι είδαν οι άλλοι (η πραγματική ομάδα-στόχος είπαμε):
Εμείς είδαμε ένα επιστήμονα απαυδισμένο από τη συνεχή παραπληροφόρηση για θέμα το οποίο κατέχει καλά (άρα κατέχει καλά και το μέγεθος αυτής της παραπληροφόρησης). Είδαμε ένα παθιασμένο με την αλήθεια (συνδιαμορφωτή της). Είδαμε ένα αγχωμένο από τη δυσαναλογία της στενότητας του χρόνου και της πληθώρας στοιχείων που είχε να παραθέσει.
Τη ίδια στιγμή οι λοιποί έβλεπαν έναν φανατικό υπέρμαχο του η.τ. (ίσως καθ΄αυτούς ύποπτα μαχητικό, μισθωμένο) με υπερβάλλοντα ζήλο (αδικαιολόγητο καθ΄αυτούς) και απέναντί του έναν άλλο επιστήμονα, από ιατρείο διακοπής καπνίσματος, να παραθέτει τις απόψεις του και με την όλη παρουσία του φώναζε: «κατέχω την απόλυτη αλήθεια», «είμαι άξιος εκπρόσωπος όλης της επιστημονικής κοινότητας, δεν το δηλώνω απλώς».
Επειδή «το ράσο κάνει τον παπά» πιστεύω ότι η συνέντευξη δεν έπεισε τους αδαείς…
Ατμοευτυχείτε
Συμφωνώ, επαυξάνω και θα ήθελα τέτοια κείμενα ρητορικής αρτιότητας να εμφανίζονται πιο συχνά στο φόρουμ.
Η - δική μου - αρίθμηση στην παράθεση είναι για να προσέξουμε ορισμένα σημεία, αν και ήταν
τέλεια η παραγραφοποίηση.
Η δική μου άποψη:Α) Εκπομπές καναλιών απευθύνονται, ειδικά τέτοιες μέρες, στους αναποφάσιστους. Όχι καπνιστές ή ατμιστές, αλλά τηλεθεατές, που εν μέσω τσίπουρου, βασιλόπιτας και ταβλιού θα ρίξουν και μια ματιά στην Οθόνη. Και, τέτοιες ώρες, η μάχη της τηλεθέασης είναι ο στόχος.
Β) Ουδείς αμέτοχος θα κάτσει να σκεφτεί λογικά, τέτοιες ωρο-μέρες.
Ας δει ο καθείς τον τομέα εργασίας του, στον οποίο είναι εξειδικευμένος, και στο τι μεταδίδει το χαζο-κούτι. Ενημέρωση που για μας φαίνεται ανατριχιαστική, για τους άλλους είναι τουλάχιστον ουδέτερη.
Η εποχή που "σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης" μάλλον δίνει τη θέση της στο "σωστός πολίτης είναι ο σωστά ενημερωμένος σε κάθε τομέα χωριστά".
Αυτές τις μέρες που θα δείτε ανθρώπους που βλέπετε μια φορά το χρόνο, θα καταλάβετε για μια φορά ακόμα ότι αλλάζει μόνο ο χρόνος, όχι το χούι.
ΚατακλείδαΔεν περιμένουμε να δείξουμε το δίκιο μας από εκπομπές που τυχαία κάποιος θα δει.
Κι αν ο κόσμος στον οποίο απευθύνεται επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά, θα το ξεχάσει την άλλη βδομάδα, με το επόμενο έγκλημα/τοκ σόου/σαπουνόπερα.
Το δείχνουμε κάθε μέρα με την εξάπλωση του ΗΤ, με όσα θετικά ή αρνητικά (τυχόν) συνεπάγεται σε κάθε γωνιά και του
συναισθηματικού μας κόσμου.
Καλό σημάδι η ραγδαία εξάπλωση, όπως και η τάπα που έφαγαν οι καπνοβιομηχανίες.
Και πολύ καλά κάνει ο κ. Φαρσαλινός που έχει αυτή τη στάση.
Τα επιχειρήματα μένουν.
Ο ξύλινος λόγος, σαπίζει. Το έχουμε καταλάβει ως έθνος και το διώχνουμε ασυνείδητα από το υποσυνείδητό μας.