Συμφωνώ απολύτως. Το δημοσίευμα δεν αναφέρει λεπτομέρειες και επομένως μπορούμε να του καταλογίσουμε κακή πρόθεση. Την έρευνα δεν την γνωρίζουμε όμως και δεν μπορούμε να την αξιολογήσουμε. Νομίζω ότι αυτό που θα έπρεπε κυρίως να μας απασχολεί είναι αν πράγματι η έρευνα προσθέτει κάτι νέο που δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ή αν πρόκειται για μια ακόμη στρατευμένη "έρευνα" που εξυπηρετεί τα γνωστά συμφέροντα που όντως κάνουν πόλεμο στο η.τ. Δεν συμφωνείς?
Συμφωνώ κατ' αρχήν.
Στην πράξη, έχοντας πετύχει καμιά εκατοστή παρόμοιες γίνομαι λίγο πιο παρατηρητικός -αλλά και... ευέξαπτος!
Ας πούμε, το σημείο-κλειδί (τονίζεται ιδιαίτερα σε όλα τα σχετικά άρθρα που βρήκα για την έρευνα) είναι το "μη αποδεκτά επικίνδυνα επίπεδα". Μη αποδεκτά για ποιόν; Για τον Δρ.Κλίστοφ; Για εμένα; Για τον Μπεχράκη; Περαιτέρω διάβασμα (που ΔΕΝ θα χρειαζόταν αν ο καλός Δρ. έκανε σαφέστερες δηλώσεις) είναι πως το κριτήριο του μη-αποδεκτού (unacceptable) είναι πως υπερβαίνει τα όρια που θεωρούνται ασφαλή να αναπνέεις στον χώρο εργασίας.
Δηλαδή:
Το να τραβάς τζούρα σε κάνει να εισπνέεις αλδεϋδες σε ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που κρίνεται ασφαλής για αναπνοή σε χώρο εργασίας.
Πιο λιανά:
Αν δουλεύεις σε χώρο που αντικαταστήσουν τον αέρα που αναπνέεις με τζούρες από ατμιστικά υγρά, ρουφάς ποσότητες αλδεϋδης μεγαλύτερες από το ασφαλές όριο. Τι λες ρε μεγάλε, ούτε που θα το φανταζόμουν!
Πόσο πιο μεγάλη; Πλήρωσε να το μάθεις, η έρευνα δεν προσφέρεται δωρεάν. Αλλά υποπτεύομαι πως δεν θα είναι κάποιο εντυπωσιακό νούμερο, καθότι καταλήγει στο γνωστό "πρέπει να το ψάξουμε παραπάνω" αντί να φωνάζει "κακόμοιροι, θα πεθάνετε!". Τα συγκεκριμένα όρια είναι χαμηλά, όπως πρέπει να είναι.
Συμπέρασμα:
Κάτι μαθαίνουμε -αν και όχι ακριβώς καινούριο. Επιβεβαιώνεται η αλδεϋδη ως υποπροϊόν πυρόλυσης αρωματικών. Κάτι που δεν είναι πρωτάκουστο, παρόλο που ο Δρ.Κλίστοφ δηλώνει (κακώς) πως είναι η πρώτη που εστιάστηκε σε αρωματικά υγρά και όχι σε σκέτη VG-PG ψάχνοντας για τοξικές ουσίες. Δηλαδή ο Φαρσαλινός που εντόπιζε διακετύλια και άλλα καλούδια σε έτοιμα υγρά και τα κατηγοριοποιούσε ανά μάρκα και γεύση, μπρίκια κόλλαγε;
Από την έρευνα προκύπτει ότι το άτμισμα περιλαμβάνει επικίνδυνες ουσίες, πως δεν είναι αθώο, πως ο βαθμός επικινδυνότητας σχετίζεται και με τις αρωματικές του ουσίες. Πράγματα που στο φόρουμ γνωρίζουμε ήδη, σαν βεβαιότητες ή σαν εύλογα συμπεράσματα. Ίσως στους άκαπνους να είναι πιο χρήσιμα, ΕΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ τους κάνεις και μια σύγκριση με το τσιγάρο.
Έχασα κάμποση ώρα να ψάχνω για να καταλήξω σε αυτό που σκέφτηκα εξαρχής. Η έρευνα είναι περίπου μια από τα ίδια, δεν δικαιολογεί τους τίτλους, συνοδεύεται από εφετζίδικες δηλώσεις του επιστήμονα.
Δεν είναι αντι-ατμιστική προπαγάνδα αλλά, φίλε Ribot, από κάποιο σημείο και μετά δεν αντιμετωπίζουμε κάθε έρευνα σαν να είναι κρυμμένο διαμάντι. Φαίνεται τι παίζει και μπορούμε να μιλήσουμε ανάλαφρα χωρίς να εγκληματούμε κατά της επιστήμης.