Θα βάλω και άλλη μια παράμετρο στη συζήτηση. Όσο καλός και αν είναι κάποιος ατμοποιητής, το στάδιο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο άτμισμα είναι εμβρυικό. Που σημαίνει ότι, με την πορεία που παρακολουθώ 4 χρόνια τώρα,
κάθε ατμοποιητής ξεπερνιέται και μάλιστα σύντομα από καινούρια μοντέλα. Και όταν λέω "ξεπερνιέται" δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βγαίνει κάποιος ατμοποιητής με ανώτερα χαρακτηριστικά. Απλά ξεπερνιέται η τάση της αγοράς. Βλέπε KF4. Ολος ο πλανήτης τον περίμενε να κυκλοφορήσει. Κυκλοφόρησε και σε dt η πρώτη παρτίδα ξεπουλήθηκε. Δεν μπορείς να τον πεις με τίποτα "σούπα" τον ατμοποιητή. Παρόλα αυτά, η τάση αγοράς του έχει πέσει κατά πολύ. Όχι ότι δεν πουλάει, αλλά σίγουρα όχι όπως στην αρχή. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: α) Ο μικρός αριθμός αγοραστικού κοινού (παγκόσμια και πάντα σε σχέση με αγορές άλλων ειδών) β) Έχουν βγει και άλλοι ατμοποιητές. Καταλήγω στο εξής:
Έστω ότι εγώ ο μέγας SvoeMesto έχω τα κεφάλαια να πατεντάρω το προϊόν μου παγκόσμια πριν αντιγραφεί. Πρώτον: θα αγοράσουν από μένα περισσότερα τεμμάχια καθώς δεν θα υπάρχει κλώνος? Δευτερον: αυτά τα έξτρα τεμμάχια, θα καλύψουν τα πολλά €υρά που έσκασα για την παγκόσμια πατέντα? Και όλα αυτά, έχοντας υπόψιν ότι σε Χ χρονικό διάστημα, η αγορά θα στραφεί προς άλλους ατμοποιητές οπότε θα πρέπει να κάνω το ίδιο για το νέο μοντέλο που θα βγάλω, το οποίο θα πλησιάζει τα νέα δεδομένα της αγοράς.
@rosenred
Το trademark στα ελληνικά (registered Trademark είναι κανονικά), μεταφράζεται ως "σήμα κατατεθέν". Επίσης, στο ποστ σου αναφέρεις
Ουσιαστικά ο κατασκευαστής (εάν έχει επιλέξει να πατεντάρει τον ατμοποιητή του) έχει καταθέσει σε κάποιο γραφείο ευρεσιτεχνιών τα σχέδιά του και πλέον είναι ο μόνος που μπορεί να φτιάξει το προϊόν Α με τη μέθοδο Χ και τα υλικά Ζ.
Δηλαδή αν στο υποθετικό παράδειγμα του Tryfonius αλλάξει είτε ή μέθοδος ή/και το υλικό, δεν τρέχει μία? Δύσκολο το βλέπω!
Η νομοθεσία ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα, δεν ξέρω πως έχει. Στις ΗΠΑ αν δεν κάνω λάθος, η πατέντα ανήκει στον κατασκευαστή για 20 χρόνια και μετά το σχέδιο είναι ελεύθερο προς εκμετάλλευση. Παρόλα αυτά, αυτό μάλλον ισχύει σε απτά αντικείμενα και όχι σε είδη όπως πχ αναψυκτικά. Η Coca Cola φερ' ειπείν, το όνομα έχει κατοχυρώσει, όχι το ποτό cola. Θέμα πνευματικής ιδιοκτησίας, σίγουρα δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Πες μας κιολας ρε Τρυφωνα & σε τι τιμη θα τον πλασαρεις τον "Tryfonius" να εχουμε μια ιδεα
Εξαρτάται: το σκέφτομαι για €75 καινούριο και χωρίς απόδειξη, ή 95 αν τον έχω ατμίσει πρώτα. Αν δε τον έχω ατμίσει και με Castle Long Reserve, τότε σκέφτομαι για δημοπρασία! Εννοείται ότι θα συνοδεύεται και με πιστοποιητικό ότι τα μικρόβια στο επιστόμιο, είναι από το δικό μου στόμα!