Δυστυχώς οι παράμετροι είναι πολλές και δεν είναι εύκολο να φθάσουμε σε ασφαλές συμπέρασμα ακόμα τουλάχιστον. Θα προσπαθήσω να τις αναλύσω κάπως βάζοντας κάτω μοντάκια, ατμοποιητές και σύρματα.
Μοντ
IPV2, IPV3Li, VT, iStick40, Snow Wolf 200
Ατμοποιητές
Phenomenon, KF3.1ES, KF4, KFL, ο δεύτερος και ο τρίτος κλώνοι
Σύρματα
Ni200, Ti, SS
1η παράμετρος: Μοντ και φιλοσοφία TC που ακολουθεί
Άλλα μοντ βαράνε σταθερά βατ μέχρι να πιάσει το TC και μετά πέφτουν. Άλλα αυξομειώνουν συνέχεια βατ ώστε να μην πιάσει ποτέ TC και άλλα βαράνε στη ρύθμιση που τους κάνεις και πέφτουν μόνο αν φτάσει η θερμοκρασία στον κόφτη. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το VT και το iStick, στη δεύτερη το SW200 και στην τρίτη τα IPV και με επιφύλαξη όλες οι TC πλακέτες SX.
2η Παράμετρος: φιλοσοφία και αρχιτεκτονική ατμοποιητή
Προφανώς και όσο λιγότερα μέρη παρεμβάλλονται μεταξύ του πόλου του μοντ και τις βίδες στις οποίες βιδώνουμε την αντίσταση, τόσο περισσότερη ακρίβεια θα έχουν οι μετρήσεις που κάνει το μοντ για να αποφασίσει πόσα βολτ θα στείλει.
Προφανώς επίσης, παίζει ρόλο και το μέγεθος του ατμοποιητή καθώς και η αρχιτεκτονική του θαλάμου ατμοποίησης στο κατά πόσο θα θερμαίνεται γρήγορα το περιβάλλον της αντίστασης και κατά πόσο αυτό θα λαμβάνεται υπ' όψιν από το μοντ. Το θέμα, είναι να μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα.
3η Παράμετρος: Σύρματα
Προσωπικά TC έχω δοκιμάσει μόνο με Ni200. Δεν μπορώ να πω τι γίνεται στις περιπτώσεις Ti - SS, αλλά θεωρώ ότι οι πιο χαμηλές αντιστάσεις που έχει το Νικέλιο, προσφέρουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην μέτρηση της μεταβολής. Από θέμα υγείας και επιπτώσεων, φυσικά και δεν γνωρίζω τίποτα.
Με όλες τις δοκιμές που έχω κάνει, θεωρώ ότι μπορώ να ατμίζω και με έλεγχο θερμοκρασίας αλλά και σε VV/VW ανάλογα την όρεξή μου. Ο μόνος ατμοποιητής από αυτούς που έχω δοκιμάσει με TC, ο οποίος όχι απλά με ικανοποίησε αλλά θεωρώ ότι το TC του ανεβάζει επίπεδο, είναι ο Phenomenon. Θες η σφιχτή του τζούρα, θες η μικρή απόσταση αντίστασης - επιστομίου, θες τα πολλά μεταλλικά μέρη που δεν τα αφήνει το TC να πυρώσουν? Τον έχω μόνιμα στημένο με Ni200 πάντως και βρίσκω άκρως ικανοποιητικό αυτό το συνδυασμό. Σε KFL και 3.1 το άτμισμα σε TC ήταν απλά αδιάφορο, ενώ στον 4 το θεώρησα απογοητευτικό.
Από θέμα διαχείρησης ενέργειας, παίζει ρόλο φυσικά η χαμηλή αντίσταση και η φιλοσοφία του μοντ. Το SW200 που αυξομειώνει συνέχεια, κρατά τις μπαταρίες τον μισό χρόνο από το IPV3Li με τον ίδιο ατμοποιητή, το ίδιο στήσιμο, τις ίδιες ρυθμίσεις.
Θέμα κατανάλωσης υγρού, δεν υφίσταται. Όσο γκάζι ρίξεις, τόσο υγρό θα ρουφήξει.
Προσωπικά και να μην υπήρχε το TC, δεν θα με ένοιαζε. Είμαι σίγουρος ότι αν το παίδευα λίγο παραπάνω, θα έβρισκα στήσιμο με Κάνθαλ που να με ικανοποιήσει στο Φαινόμενο, δόξα τω Demkoni και τους άλλους συνφορουμίτες που του έχουν αλλάξει τα πετρέλαια, έχουμε άφθονες προτάσεις. Είμαι σίγουρος ότι όταν αυτή η τεχνολογία εξελιχθεί, θα αποδίδει και πολύ καλύτερα!
Μέχρι τότε, δεν πιστεύω ότι μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα. Προφανώς φυσικά, κάθε προσωπική άποψη και εμπειρία, μετράει!
Ψήφισα λοιπόν το ένα και το δύο!