Εχοντας δοκιμάσει τον υπάρχον έλεγχο θερμοκρασίας (με rdna40, sx mini m class, evic vtc mini ..και μερικές ακόμα συσκευές), για περίπου 6 μήνες (τόσο με ni200, όσο και με ti), προσωπικά ξαναγύρισα στο kanthal.
Αυτό που βίωσα (..και που εντέλη διάβασα και εδώ μέσα από ανάλογες εμπειρίες συνατμιστών), είναι ένα υποτονικότερο άτμισμα (..γεύση - χτύπημα).
Επιπλέον με ni200 έβλεπα μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας (..οι μπαταρίες αδειάζουν ταχύτερα και σε λιγότερα ml από ότι αντίστοιχα με το ίδιο awg σύρματος, με ίδιες σπείρες και διατομή σε kanthal) ...καθώς επίσης και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση υγρού (..χωρίς όμως αυτό να μετατρέπεται σε "πλουσιότερο" ατμό, η γεύση).
{..άσε που προσωπικά "φοβάμαι" και λίγο περισσότερο τα εν λόγω σύρματα..}
Αν υπάρχει παρόμοια εμπειρία - γνώμη (..η και αντίθετη), καλό θα ήταν να το "αναλύσουμε" λίγο..
Δεν είναι ακριβώς υποτονικότερο. Εξαρτάται από τη θερμοκρασία που θα ρυθμίσεις. Αν σου αρέσουν οι τζούρες των 4-5'' δεν θα το ευχαριστηθείς, διότι θα νιώθεις τον "κόφτη" του TC. Κάνοντας τζούρες 2-2.5'' δεν το ένιωσα.
Ναι, καμιά φορά, ο κόφτης θα μπει νωρίτερα, με όλα τα tc που δοκίμασα, αυτή η ευαισθησία υπάρχει λίγο πολύ. Στο στικάκι λίγο περισσότερο, λύνεται σε ολα με ανοδο θερμοκρασίας. Αν ατμίζεις απανωτά, δεν προλαβαίνει να κρυώσει καλά ο ατμοποιητής, κάποια στιγμή θα νιώθεις κόφτη πιο γρήγορα. Αν όμως δεν επεμβαίνει ο κόφτης, το άτμισμα δεν είναι υποτονικό. Εκτός αν είσαι βατάκιας, οπότε, όχι ... δεν είναι για σένα.
Ούτε χτύπημα λιγότερο έχει, αν ο έλεγχος παρεμβαίνει μεν, δεν κόβει όμως εντελώς την τροφοδοσία. Που και πάλι έχει να κάνει με το πόσους βαθμούς ρυθμίζουμε.
Ας μη συγχέουμε λοιπον το χτύπημα με το βράσιμο του υγρού. Το κατέβασμα της νικοτίνης δεν είναι πανάκεια. Αν είναι να ανέβω στα 20 βατ για να μειώσω 50% τη νικοτίνη, προτιμώ να έχω το ίδιο χτύπημα στα 12 βατ με διπλάσια mg. Κι αν θέλω να ατμίσω σε 10βατη συσκευή, προτιμώ να βάλω λίγη περισσότερη νικοτίνη.
Αν λοιπον ρυθμίζουμε τη συσκευή μας στους 200 βαθμούς, αυτό σημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα ατμίσουμε όπως ατμίζουμε σε vw με 20 βατ. Και πάλι, δε φταίει το tc αν το άτμισμα μας φαίνεται υποτονικό, αλλά το δικό μας χέρι.
Γεύση; Σαφέστατα και δίνει καλύτερη το tc. Ειδικά σε περίπλοκα υγρά. Δεν ξέρω αν είναι το νικέλιο ή η σταθερή θερμοκρασία, αλλά από λίγο ως πολύ ένιωσα τον ατμοποιητή να αποδίδει καλύτερα τη γεύση με tc. Το άτμισμα με tc είναι γευστικότερο, απαλότερο, απολαυστικότερο.
Τα ντουμάνια είναι λιγότερα αν ατμίζουμε σε χαμηλούς βαθμούς, όπως συμβαίνει με τα βατ.
Κάποιοι θέλουν να βλέπουν νέφη καπνού να περιορίζουν την ορατότητα.
Κάποιοι προτιμούν να αισθάνονται καλύτερη γεύση.
Ποιο σύρμα είναι υγιεινότερο; Περιμένουμε τις έρευνες. Προσωπικά, δε θεωρώ το Kanthal ως το ασφαλέστερο, αλλά το nichrome. Για το νικέλιο και το τιτάνιο δεν ξέρω. Και κυρίως, δεν μπορούμε να έχουμε ακριβή εικόνα, όσο κυκλοφορούν στην αγορά σύρματα κακής ποιότητας ανακατεμένα με καλής ποιοτητας.
Μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας; Σαφέστατα. Διότι δεν τραβάει σταθερά ρεύμα, αλλά το αυξομειώνει.
Το χρησιμοποιώ;
Οχι συχνά.
Γιατί;
Διότι δεν έχουν tc όλα τα μοντάκια μου. Ατμίζω με αρκετούς ατμοποιητές ταυτόχρονα, οπότε πρέπει να στήνω κάποιους με νικέλιο και τους υπόλοιπους με απλό σύρμα. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να θυμάμαι ανά πάρα στιγμή ποιος είναι στημένος για tc και ποιος για vw, για να τους τοποθετώ στο ανάλογο μοντ και να κάνω την αλλαγή vw σε tc και το αντίστροφο αν θέλω να αλλάξω ατμοποιητή. Εχω πολλές σκοτούρες αυτό τον καιρό για να προσθέσω κι αυτήν.
Μα, καλά, τόσα μοντάκια tc έπεσαν στα χέρια σου. Τι έγιναν;
Aλλο μεγάλο θέμα αυτό. Αν είναι να πατάω 20 πλήκτρα με 5 διαφορετικούς συνδυασμούς τους για να αλλάξω από vw σε tc και άλλα τόσα για να ανεβοκατεβάσω 5 βαθμούς τη θερμοκρασία (το dna40 δεν παίζεται στο θέμα αυτό!) αφήστε... μένω με vw. Ή να έχω κουμούτσες μοντ επειδή δεν μπορούν να φτιάξουν μικρή tc πλακέτα οι περισσότεροι.
Δυστυχώς, μόνο το φτηνό και ευτελές στικάκι έχει φιλική προς το χρήστη αλλαγή vw/tc και αυξομείωση των βαθμών. Αν είχα 2-3 40ρια στικάκια και τίποτε άλλο, θα χρησιμοποιούσα το tc πολύ συχνότερα.
Δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο.
Αυτοί είναι οι παράμετροι και όπως βολεύεται ο καθένας.