Γίνεται ένας ψιλοχαμός με αυτό το μοντ τον τελευταίο καιρό. Όταν έμαθα ότι θα μου το έστελνε ο κύριος Κάλφας από την
Vapour Smok-e για review, χάρηκα και το πρώτο που έκανα ήταν να μπω στο ανάλογο νήμα για τις πρώτες πληροφορίες. Εκεί διαπίστωσα πολλές και κατά κανόνα εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, οπότε αποφάσισα να παραβλέψω αυτές τις πληροφορίες και να σχηματίσω ίδια άποψη. Ο λόγος που άργησα να γράψω τις εντυπώσεις μου, ήταν γιατί ήθελα να συμβιώσω αρκετά μαζί του ώστε να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Επίσης, δεν είχα πρόσβαση σε σύρμα Ni200 και έπρεπε να περιμένω να έρθει και αυτό για να δούμε τι γίνεται με τον έλεγχο θερμοκρασίας. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι δεν ειδικεύομαι στην κριτική εξοπλισμού, δεν διαθέτω εργαλεία και γενικά ότι έχω να πω είναι η γνώμη μου μετά από κάμποσο καιρό μαζί του. Ας ξεκινήσουμε με μια ματιά στο μοντ αυτού καθ’ αυτού.
Η συσκευασία, αποτελείται από ένα κουτί σε στυλ Nautilus, και περιέχει το μοντ, ένα USB καλώδιο φόρτισης, ένα 510-ego αντάπτορα και ένα βιβλιαράκι με οδηγίες χρήσης. Να σημειώσω εδώ ότι ο αντάπτορας αυτός είναι ότι καλύτερο έχω πιάσει και το έχω μόνιμα πάνω στο κτήνος, του οποίου τα σπειρώματα έχουν μεγαλώσει αρκετά και δεν μπορούν πλέον να φιλοξενήσουν παρά μόνο ένα από τους ατμοποιητές μου χωρίς αντάπτορα. Έχω καταστρέψει αρκετά τέτοια ανταπτοράκια, αλλά αυτός δείχνει να την παλεύει με θάρρος!
Το μοντ είναι τετράγωνο με τις γωνίες του έντονες. Οι διαστάσεις του είναι 85*55*22 χιλιοστά οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν μεγάλες από τους περισσότερους. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα το προτιμούσαν με μία μπαταρία, αποσπώμενη και με μικρότερο πλάτος. Όχι εγώ όμως καθώς όταν η χούφτα μου έχει συνηθίσει το «κτήνος», αυτό μου φαίνεται μίνι και ιδανικό για έξω. Το βάρος του φτάνει τα 174 γραμμάρια. Περιέχει δύο μπαταρίες των 2200 mAh έκαστη, συνδεδεμένες παράλληλα. Δεν ξέρω τι τύπου, αλλά ο χρόνος φόρτισης σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του, με κάνει να πιστεύω ότι πρόκειται για μπαταρίες Li-Po με αντοχή τουλάχιστον 25 Α αποφόρτισης. Μόλις παρατήρησα ότι στο manual γράφει για τον τύπο Li-Po. Έχει τη δυνατότητα απόδοσης από 6 ως 80 watt και διαβάζει αντιστάσεις από 0,1 ως 3,0 Ω. Άλλες δυνατότητες που αναφέρονται, είναι η δυνατότητα pass through, ο κόφτης στα 12” και η δυνατότητα αναβάθμισης λογισμικού μέσω Η/Υ. Στο επάνω μέρος και από την πλευρά που βρίσκονται το fire, η οθόνη, το +, το reset και το -, βρίσκεται ο 510 κονέκτορας ο οποίος έχει ελατήριο και μάλιστα αρκετά ψηλά! Αυτό βοηθάει στην καλή σταθεροποίηση ακόμα και ατμοποιητών που έχουν κάτω την εισαγωγή αέρα. Στο κάτω μέρος και από την ίδια πλευρά, βρίσκεται η θύρα USB, με προδιαγραφές 4.5-5.5V/1-2A.
Λειτουργία.
Με πέντε κλικ, το μοντ ανοίγει. Η οθόνη εμφανίζει τη επιλεγμένη ρύθμιση σε watt (σε 0.1 βήματα), την υπολειπόμενη μπαταρία, την αντίσταση και, όταν ατμίζουμε, τα βολτ που στέλνει στην αντίστασή μας. Το μενού του, είναι – ας με συγχωρήσουν οι ζηλωτές του – προβαροειδές. Τρία κλικ μας βάζουν στο μενού το οποίο έχει πέντε επιλογές. Κάθε κλικ τώρα, μας πάει στην επόμενη επιλογή και αυτό ανακυκλώνεται. Για να μπούμε στο κάθε υπομενού, το επιλέγουμε και περιμένουμε 2”. Αναλυτικά το μενού:
1. Λειτουργία
1.1 Wattage Mode: Λειτουργία Watt
1.2 Temp Mode: Λειτουργία Ελέγχου Θερμοκρασίας. Όταν τη χρησιμοποιούμε, η ένδειξη βολτ στην οθόνη αντικαθίσταται με τους βαθμούς Φαρενάιτ που έχουμε ρυθμίσει ως μέγιστο, ενώ όταν πατάμε fire, εμφανίζεται η τρέχουσα θερμοκρασία με μέτρηση περίπου 2 φορές το δευτερόλεπτο.
1.3 Mech Mode: Λειτουργία Μηχανικού. Όταν τη χρησιμοποιούμε, δίπλα στα βολτ εμφανίζεται ένα Μ ενώ όταν πατάμε fire βλέπουμε τα βολτ που φεύγουν προς την αντίσταση μαζί με τα watt που αποδίδονται, ανάλογα την αντίσταση.
2. Τζούρες
2.1. Εμφανίζεται ο αριθμός τζουρών. Ακόμα δεν έχω καταλάβει αν μηδενίζει με την αλλαγή ατμοποιητή, ή κάπως αλλιώς. Πιέζοντας όμως το πλήκτρο + σε αυτή τη λειτουργία, μπορούμε να ρυθμίσουμε σε πεντάδες έναν κόφτη. Κάτι σαν τα όρια δεδομένων στα smart phones δηλαδή. Αν το ρυθμίσουμε σε 000, τότε είναι απεριόριστο.
3. Ρύθμιση ημερομηνίας και ώρας. Σε περίπτωση που δεν έχετε ρολόι, δεν έχετε κινητό, είστε στη μέση της Σαχάρα και θέλετε οπωσδήποτε να μάθετε την ώρα. Όταν το μοντ είναι κλειδωμένο, με 5 γρήγορα κλικ, κρατώντας πατημένο το fire, παίρνουμε αυτή την πολύτιμη πληροφορία.
4. Ρύθμιση θερμοκρασίας
4.1. Με το + και -, ρυθμίζουμε την θερμοκρασία για το Temp Mode, από 200 ως 900 βαθμούς Φαρενάιτ, σε βήματα των 10.
5. Power
5.1. Power On: Το μοντ σε ενεργή λειτουργία
5.2. Power Off: Η οθόνη μας λέει Good Bye με ένα χαμόγελο και το μοντ κλείνει.
Το μοντ σε λειτουργία.
Θεωρητικά, το μοντ σταματάει να δίνει ρεύμα όταν η μπαταρία κατέβει στα 3.3v. Πρακτικά, δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό καθώς με χαμηλές αντιστάσεις, γύρω στα 1.5Ω (ναι, αυτές θεωρώ εγώ χαμηλές!) όταν σταμάτησε να δίνει ρεύμα και το έβαλα να φορτίσει, άρχισε από το 16%. Με κανονική αντίσταση γύρω στα 2.2Ω (να το ξαναπώ???), με έκοψε στο 26%. Η φόρτισή του, γίνεται σε δύο στάδια: στο πρώτο, πάει από 16% στο 60% σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, γύρω στη μία ώρα. Εκεί, παρατηρείται μία αύξηση της θερμότητας εκεί που βρίσκονται οι μπαταρίες. Από το 60 ως το 100%, θέλει άλλες δύο ώρες και το μοντ κρυώνει. Σε λειτουργία wattage, το μοντ δουλεύει παλμικά, με πολύ γρήγορους παλμούς και καλό RMS υπολογισμό. Νομίζω δηλαδή καθώς παλμογράφο δεν έχω αλλά το πολύμετρο έδειξε σχεδόν κεντραρισμένες μετρήσεις, με αποκλίσεις της τάξεις του 0.17-0.24 βολτ στις χαμηλές αντιστάσεις και τα πολλά watt. To Kanthal το μετράει 0.04Ω χαμηλότερα από ότι το κτήνος και το DNA30. Σε Mech Mode, δίνει συνεχές ρεύμα, με την πλακέτα και το σασί να τρώνε περίπου 0.2-0.3v στην πορεία. Το πιο αστείο κομμάτι όμως, είναι το TC με Kanthal! Με ρύθμιση στους 300oF, 12W, ξεκινούσε στα 12W, έπεφτε στα 10.2 και κατέληγε στα 9.8 με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει σύμφωνα με την οθόνη, τους 230. Την λειτουργία TC με Kanthal μπορώ να την περιγράψω ως τζούρα μηχανικού (φθίνουσα δύναμη – «γλυκά» ρεύματα) με ανώτερη απόδοση Watt χωρίς να πρέπει να στρίψουμε κοτετσόσυρμα.
Έφτασε λοιπόν και η στιγμή για τον περιβόητο έλεγχο θερμοκρασίας. Σύρμα Ni200 0.28mm, Spaced Coil 2.5mm, Nakamitchi και Tobecco KF4. Κατ’ αρχάς, μου άρεσε πολύ η αίσθηση του σύρματος στο χέρι την ώρα που το έστριβα. Δεν με δυσκόλεψε καθόλου. Η αντίσταση ήρθε στα 0.21Ω. Τελικά, υπάρχει ένα δίκιο σε όσα λένε συνατμιστές για τον έλεγχο αυτό. Δεν δουλεύει. Ρύθμιση στους 400οF και ανέβασμα στα 24W. Αυτό που παρατήρησα ήταν ότι η δύναμη έπεφτε στα 14 όταν η θερμοκρασία πήγαινε στους 399 και συνέχιζε εκεί. Δεν νομίζω ότι αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να δουλεύει ο έλεγχος, θα περίμενα να σταματήσει να βαράει τελείως. Δεν ξέρω καν αν αυτή η θερμοκρασία που δείχνει είναι αληθινή. Άνοιξα τον ατμοποιητή και άρχισα να γκαζώνω για να δω αν καίει το βαμβάκι. Αν το καίει λέει... Άλλαξα βαμβάκι και άρχισα να τον ατμίζω για να δω συμπεριφορά. Πρώτα απ’ όλα, κάτω από τα 20W παίζει υποτονικά. Με Kanthal, ατμίζω στα 14 και είμαι άρχοντας. Γύρισα σε wattage mode και το έβαλα στα 20 για να δω απόδοση ατμού και γεύσης. Δεν μπορώ να πω πως είδα μεγάλες διαφορές, όμως λόγω του spaced coil δεν πήρα την πυκνότητα που έχω συνηθίσει. Έγινε όμως ηχητικά πιο εμφανές το PWM του μοντ το οποίο μου θύμισε τον ήχο που έκαναν τα παλιά κάρτο 1.5Ω όταν τους έριχνες 5 βολτ από το αγριμάκι το VV No.1. Ο ατμοποιητής όμως δεν ζεσταινόταν εύκολα με αυτό τον τρόπο και το στήσιμο, παρόλα τα αυξημένα watt. Έκανα και μια καγκουριά! Γύρισα σε mech mode και πάτησα στιγμιαία το fire, αλλά μόλις είδα την οθόνη να γράφει 60W, άλλαξα και πάλι λειτουργία μην ψάχνω τα πνευμόνια μου στον κήπο! Ανέβηκα στα 25W και έμεινα εκεί. Το άτμισμα τώρα ήταν εφάμιλλο του Kanthal με 14W. Δυσκολεύομαι να το κατανοήσω αλλά αυτό συνέβη. Τελευταίο τεστ λοιπόν, η αυτονομία με τόσο χαμηλή αντίσταση, η οποία έκλεισε στις 605 τζούρες με τη μπαταρία να δίνει ένδειξη weak στο 15%. Στην αναμονή είμαι για το SnowWolf 200 από το οποίο ελπίζω να πάρω σαφώς πιο λειτουργικό έλεγχο θερμοκρασίας.
Γενικό συμπέρασμα.
Αν θέλετε να αγοράσετε ένα μοντ με σκοπό τη χρήση πραγματικού ελέγχου θερμοκρασίας, τότε αυτό το μοντ δεν θα σας δώσει αυτό που θέλετε, εκτός αν βγει κανένα update που να το φτιάχνει. Κατά τα άλλα, είναι μικρό, το μενού του δεν είναι δύσκολο απλά διαφορετικό, η αυτονομία του πλησιάζει τις 900 τζούρες με αντιστάσεις γύρω στα 2Ω, φορτίζει γρήγορα, δεν κλειδώνουν οι ρυθμίσεις, έχει ένα άχρηστο μενού (ώρα) ενώ θα μπορούσε να έχει κάτι σε στυλ stealth mode, flip screen, voltage mode, και τέλος δεν είναι άσχημο. Και η τιμή του, είναι καλή γι αυτά που μας δίνει. Με πειράζει που η Smok το προωθεί ως μοντάκι με έλεγχο θερμοκρασίας? Όχι. Γιατί το TC απευθύνεται σε πιο προχωρημένους χρήστες οι οποίοι θα έχουν ήδη ενημερωθεί για την άποψη αυτού του μοντ σε αυτή τη λειτουργία, και δεν θα το πάρουν γι αυτό. Τώρα, αν σκάσει μύτη σε μαγαζί άτομο που δεν έχει ατμίσει ξανά και σπρώξει κάμποσα € για το μοντ, ένα επισκευάσιμο, υγρά και κάτι μέτρα Ni200, τότε θα είναι η εξαίρεση. Εμένα πάντως με έσωσε. Το έχω μόνιμα στη θήκη του GOD, με τον κλώνο Erlkonigin μου επάνω με nano kit, δύο μπουκαλάκια υγρό και έναν ακόμα άτμο, αυτόν που δεν έχω κουμπωμένο στο God. Έτσι, αν πάω για κανένα καφεδάκι, ποτό, φαγητό κλπ, δεν χρειάζεται να έχω απασχολημένο μόνιμα ένα χέρι με το κτήνος, καθώς ο συνδυασμός XPRO & Erl nano χωράει στο τσεπάκι του πουκαμίσου με λίγο από το drip tip να ξεχωρίζει. Και μια σκέψη μου πάνω στον έλεγχο θερμοκρασίας: καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη πολλών να διασφαλίζουν αυτό που θεωρούν «ασφαλές άτμισμα» με όποιο τρόπο θεωρούν πρόσφορο. Προσωπικά, δεν συμπαθώ τις ωμικές τιμές που απαιτούνται για να δουλέψει το TC, με το Ni200 τουλάχιστον. Οπότε, καθαρά προσωπική μου επιλογή είναι να θυσιάσω τον έλεγχο θερμοκρασίας στο βωμό των περισσότερων Ω.
Θα ξαναπώ για μια ακόμη φορά, ότι οι παρουσιάσεις μοντ και γενικά εξοπλισμού, δεν είναι το φόρτε μου και ελπίζω να μην σας κούρασα καθώς δεν είπα κάτι άλλο πέραν της εμπειρίας που μπορεί να έχει ένας ατμιστής με το συγκεκριμένο εργαλείο, όπως εγώ την εισέπραξα. Πάω να δοκιμάσω κανένα υγρό μιας και εκεί τα πάω λίγο καλύτερα!