Χωρίς να είναι επιβεβαιωμένα από πουθενά τα παρακάτω είναι η προσωπική μου άποψη περί «σκασίματος».
Το σκάσιμο του υγρού δεν έχει σχέση με τον ατμοποιητή. Εξαρτάται μόνο από το σύστημα «βαμβάκι-αντίσταση». Σκάσιμο συμβαίνει όταν υπάρχει απότομη, βίαιη εξάτμιση του υγρού σε ένα σημείο της επιφάειας ατμοποίησης σε σχέση με ένα άλλο. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω υπερτροφοδοσίας σε συνδυασμό με απότομο άρπαγμα της αντίστασης. Ένα μικρό ρόλο παίζει και το υγρό. Π.χ. με σκέτη vg umami παρατηρώ πολύ πιο έντονα σκασίματα, μάλλον λόγω της υψηλής αραίωσής της με νερό.
Το έχω παρατηρήσει σε όλους τους φυτιλάτους επισκευάσιμους που έχω στήσει (trident clone, russian clone, dripper pro, 3d clone, apollo). Το θέμα είναι ότι κάποιοι άτμο, λόγω κατασκευής, κάνουν το φαινόμενο να φαίνεται πιο έντονο. Π.χ. στο ρώσσο και τους λοιπούς kayfunοειδείς το «σκάσιμο» έχει πιο πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να φτάσει στο στόμα μας και να μας ενοχλήσει, επομένως τις περισσότερες φορές δεν το καταλαβαίνουμε. Σε άτμο όπως ο apollo, λόγο της διαδρομής του αέρα (ιδίως με αέρα από κάτω) και των κατασκευαστικών χαρακτηριστικών του το σκάσιμο φτάνει πανεύκολα ως το drip tip.
Γενικά το σκάσιμο είναι εντονότερο στις χαμηλές αντιστάσεις, καθώς αρπάζουν πιο απότομα. Επίσης, όσο πιο ψηλά τα watt τόσο λιγότερα σκασίματα, γιατί δίνοντας πολλά watt στην αντίσταση ατμοποιείται υγρό ομαλά απ' όλη την επιφάνεια ατμοποίησης. Με λιγότερα watt το υγρό θα αρχίσει να ατμοποιείται πρώτα απ' το κέντρο, προκαλώντας αυτά τα σκασίματα.
Τέλος, θεωρώ ότι και η διάμετρος του coil παίζει ρόλο, αλλά δεν έχω πειραματιστεί με αυτό, καθώς τους τελευταίους μήνες στήνω σταθερά σε 2mm τρυπανάκι.