Λοιπόν, ας πάρουμε όλοι μια ανάσα αφού ψιλοχάθηκε η μπάλα και το νόημα....
Απο οτι διαβαζω το Φορουμ στελνει φαξ σε εταιρειες για λογους που εχουν να κανουν π.χ.αλλοιωση γευσης.
...
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υποδείξεις με λινκ που το διάβασες αυτό, αφού ποτέ το φόρουμ (σαν φόρουμ-επίσημα, όπως καταλαβαίνω ότι το εννοείς) δεν έχει "στείλει φαξ" ή έστω κάτι ανάλογο για την περίπτωση που αναφέρεις.
Απλά αποτελεί βήμα ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης των ατμιστών....
δεν μαρέσει καθόλου να με χρησιμοποιούν.
...
Γι να το καταλαβει καποιος πρεπει να εχει παιδεια!
...
Δε χρειάζονται τέτοιες εκφράσεις και υποδείξεις.
Καλό είναι να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί σ'ότι γράφουμε, ιδιαίτερα στα νήματα του πίνακα "Θέματα υγείας - Ιατρικά".
(Ισχύει για όλα τα μέλη)...
Μέχρι να γίνει η μελέτη πραγματικά νόμιζα ότι υπήρχε ένας άνθρωπος που ξέρει τι κάνει και έχει την θέληση να προστατεύει πρώτα εμάς τους ατμιστές και αυτό ίσως από χαζομάρα κάπως με καθησύχαζε. Επίσης μου άρεσε να ατμίζω γιατί πραγματικά πίστευα ότι κάνω κάτι που δεν με βλάπτει. Μετά από αυτά που γίνανε και άλλα πολλά που διάβασα έχω πλέον την πεποίθηση ότι κανείς δεν θα βάλει την υγεία του καταναλωτή πάνω από τα συμφέροντά του. Το μόνο που σκέφτομαι πλέον είναι πότε και με πιο τρόπο θα κόψω το η.τ. όσο και αν με στήριξε απίστευτα αυτόν τον καιρό.
Αυτός ο άνθρωπος που αναφέρεις, έχει κάνει μελέτες,
παγκοσμίως πρωτοπόρες! Κι αυτό δεν αλλάζει, είτε κάποιος προτιμά το κ.τ, είτε τον ατμό.
Το ότι "ο ατμός δεν βλάπτει", δεν καταλαβαίνω από που απορρέει, έστω ακόμη και πριν την τελευταία μελέτη... Ότι είναι σαφώς καλύτερος σε σχέση με το κ.τ., ναι -και έχει αποδειχθεί κι επισήμως. (άραγε χάρη σε ποιόν;; )
διαβασα καλα για ''αγορα'' με 30 δολ των αποτελεσματων της ερευνας;
Nα φανταστω απο καποιον διεθνη οργανισμο νικοτινης η κατι αναλογο;
Δικαίωμα πρόσβασης στ'αποτελέσματα των μελετών που δημοσιεύει το ηλ. περιοδικό, δίνεται με συνδρομή (δε γνωρίζω αν του συγκεκριμένου είναι στα 30€).
Τουλάχιστον έτσι ισχύει σε όλα τα επιστημονικά περιοδικά.
Στην ουσία του θέματος τώρα:
32.000 μικρογραμμάρια βρέθηκαν σε συμπυκνωμένο άρωμα, όχι σε έτοιμο προς χρήση υγρό.
...
[...]
Το διακετύλιο ήταν μια αθώα ουσία, μέχρι που αποδείχτηκε η ενοχή της γύρω στο 2.000. Σαν αθώα, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται σαν ενισχυτικό γεύσης (και αρώματος) κυρίως στις μαργαρίνες που χρησιμοποιούνται στα ποπ-κορν, στα φαστ φουντ και φυσικά και στην οικιακή μαγειρική.
Το κακό είναι ότι το πρόβλημα δεν εντοπίστηκε στην βρώση, αλλά στους εργαζόμενους των βιομηχανιών που χρησιμοποιούσαν την ουσία αυτή, διότι, σε μεγάλες συγκεντρώσεις, είναι ικανή να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες.
Γι αυτό και η περιεκτικότητά της στα φαγητά δεν μας ενδιαφέρει.
[...]
Ας πάρουμε τη χειρότερη περίπτωση:
32.000 μ/ml σε αρώματα diy σημαίνει (με αραίωση 10% παρακαλώ) 3.200 μ/ml σε έτοιμο υγρό.
Με μέση ημερήσια κατανάλωση 4ml κάποιος αναπνέει 12.800μ, ποσότητα που ισοδυναμεί με 45 τσιγάρα περίπου.
Άρα, η διαφορά δεν είναι τραγική, ίσως να είναι και θετική για τους πρώην θεριακλήδες καπνιστές, όπως η αφεντιά μου.
[...]
υπάρχει και μια απλή λύση: αποφυγή των αρωμάτων που περιέχουν διακετύλιο, μέχρι οι εταιρείες να αποσύρουν τα συγκεκριμένα αρώματα ή/και να τα αντικαταστήσουν με πιο αθώα.
Αρκεί, φυσικά, αυτό να γίνει σε διεθνές επίπεδο.
Και μια ερώτηση στο γιατρό: Η ποσότητα του διακετύλιου πηγαίνει όλη στον ατμιστή ή φεύγει και στο περιβάλλον με τον ατμό;
Αν ισχύει το δεύτερο, που είναι και το πιο λογικό, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για ύπαρξη παθητικού ατμίσματος αλλά και τη στάση μας.
Όχι διότι θα υπάρξει αντικειμενικό πρόβλημα με τους γύρω, αλλά θα βρουν αφορμή οι κακές και κιτρινοκαφέ γλώσσες…
Εμείς βρήκαμε ότι για μέση χρήση 3ml ημερησίως, το τελικό υγρό θα πρέπει να έχει λιγότερο από 22 μικρογραμμάρια ανά ml διακετύλιο και 46 μικρογραμμάρια ανά ml acetyl propionyl.
Άρα λοιπόν, ένα
έτοιμο υγρό ατμίσματος (είτε εταιρίας συσκευασμένο, είτε δικό μας DIY) θεωρείται ότι είναι "ασφαλές" σχετικά με την περιεκτικότητά του σε διακετύλιο, όταν δεν ξεπερνά τα παραπάνω όρια;
Αν όχι, τότε ποια όρια θεωρούνται ασφαλή για εισπνοή κι από που έχουν θεσμοθετηθεί;
Εννοώ δλδ ότι, έχει γίνει κάποια μελέτη που να λέει "μέχρι τόσο είναι αποδεκτό, από τόσο και πάνω είναι επικίνδυνο";
Επίσης, αν ένα "κακό" έτοιμο υγρό έχει συγκέντρωση 3.200μg/ml, τότε μιλάμε για υγρό που έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση μάζας διακετύλιου, παρά νικοτίνης;
Είναι γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μια -ας πούμε- εκστρατεία απ'τις εταιρίες τροφίμων, ώστε να καταργηθεί εντελώς η χρήση του διακετύλιου και στις τροφές;
Αν ναι, τότε πως δικαιολογείται να εξακολουθεί η χρήση του ακόμη κι από εταιρίες υγρών που υποτίθεται ότι φτιάχνουν "αρώματα για τροφές/γλυκά" κτλ. ;