.........
Δεν είναι αεροστεγώς σφραγισμένο το βαμβάκι έστω κι αν είναι μουσκεμένο με υγρό. Είναι σαν να αφήνεις μια φυσαλίδα αέρα μέσα στο υγρό. Θα βρει το δρόμο της προς της επιφάνεια.
.................
Έχεις δίκιο, απλά να προσθέσω, ακόμα περισσότερο στην περίπτωση του μουσκεμένου βαμβακιού από την φυσαλίδα. Ο ατμός/φυσαλίδα που θεωρούμαι ότι δημιουργείται παράγεται από το ίδιο το υγρό, άρα όσο εξατμίζεται, ανοίγει και το δρόμο.
Θεωρητικά.
Πρακτικά νομίζω αν υπάρχει τόσο υγρό, που να πεις ότι κλείνει τη δίοδο στον ατμό, αυτό σημαίνει ότι η αντίσταση κολυμπάει, κι αν κολυμπάει είναι κρύα, οπότε δε δημιουργείται καν ατμός.
Αν και μου αρέσει η αναζήτηση που έκανε ο φίλος, είμαι λίγο και με τις δύο πλευρές στο πως το φαντάζομαι. Από τη μία αν παραχθεί ατμός και φυσάς μέσα από το... κανάλι ας το πούμε της αντίστασης ή από πάνω, όσο κλεισμένος κι αν είναι πρέπει να φύγει. Από την άλλη αν δεν έχει που να πάει θα στροφιλίζεται αδιάκοπα....
Ο καλύτερος τρόπος να πω πως το φαντάζομαι, θεωρητικά γιατί μπορεί να χάνω και κάτι, είναι να μιλήσω για υγρά αντί για αέρια. Αν υποθέσω λοιπόν πως η αντίσταση είναι ένα παγάκι κι η εισαγωγή αέρα ένα άλλο υγρό από νερό, για χάρην ευφωνίας, ουίσκυ. Αν το παγάκι έχει μεν κυλινδρικό σχήμα, αλλά ρίχνουμε το ουίσκυ από πάνω, η πίσω πλευρά θα λιώνει λιγότερο πάγο. Αν θεωρήσουμε τώρα το βαμβάκι απ'έξω από την αντίσταση, άρα κυλινδρικό παγάκι και ρίχνουμε μέσα τον πάγο. Εκεί θα λιώνει μεν μεγαλύτερη επιφάνεια πάγου. Αν κλείσουμε την έξοδο όμως από το κανάλι θα το μετατρέψουμε σε ποτήρι. Θα γεμίσει αρχικά με αρκετό λιωμένο πάγο και ουσίκυ, αλλά στη συνέχεια αυτό θα παγιδευτεί εκεί μέσα, και μόνο ένα μέρος του με το να συνεχίσουμε να ρίχνουμε ουίσκυ στο ποτήρι από πάγο θα φεύγει έξω κρύο, το πιο πολύ θα φέυγει όπως το αδειάζουμε.
Με αυτήν τη μικρή θεωρία αεροδυναμικής (και υγροδυναμικής λίγο) θεωρώ, πως στην ίδια θερμοκρασία (όχι Watt, θερωμοκρασία..) προφανώς θα πάρουμε περισσότερο ντουμάνι με μεγαλύτερη επιφάνεια ατμοποιήσης, αρκεί να αξιοποιήσουμε την επιφάνεια αυτή σωστά, και να μη χάνεται ο ατμός σε στρόβιλους μέσα στο θάλαμο ατμοποίησης.
Διορθώσεις δεκτές, ένας ταπεινός κοινωνιολόγος είμαι!
edit: Μία μικρούλα τελευταία προσθήκη γιατί τώρα που το ξαναδάβαζα, ίσως δεν καταλάβει κάποιος ότι απαντώ στο ζήτημα της διαμέτρου του micro coil. Είναι πιο πολύ πιστεύω άλλες παραμέτροι (και συγκεκριμένα η εισαγωγή αέρα) που παίζουν ρόλο, παρά η ίδια διάμετρος. Αν πάρεις ένα χοντρό καλαμάκι κι ένα λεπτό, και ρουφήξεις 30 ml νερό, με ποιο θα πάρεις περισσότερο νερό; Με κανένα μάλλον. Το θέμα είναι, είναι, όταν εσύ ρουφάς με τα πνευμόνια σου 30 ml αέρα για να έρθουν 30 ml νερού, είναι καλά βουτηγμένα τα καλαμάκια σου στο νερό, ή τραβάς κι αέρα μαζί..;