Στους παλιούς ατμιστές αναφέρομαι με σεβασμό.
Θα ήταν χρήσιμο σε συτό το νήμα να καταγράφουμε τις βελτιώσεις που έχουμε σε σχέση με την κατάσταση μας από τη χρήση του κανονικού τσιγάρου και τις παρενέργειες τις διακοπής (αν παρουσιάζονται) όπως σε εκείνους που έκοψαν το τσιγάρο εντελώς.
Ήδη έχω παραγγείλει το evo και ελπίζω σύντομα να γράψω και εγώ εδώ τις εντυπώσεις μου
Από τη διαχείριση:
Ειδικά για όσους αθλούνται έχει ανοίξει και ένα παρόμοιο θέμα εδώ: Αθλητισμός-Άσκηση και Άτμισμα
========================
Από τον συντονισμό:
ΠΟΥ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΤΜΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ;
ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Μετά από 7 χρόνια ζωής του φόρουμ και τόσες αναφορές μελών για βελτίωση της υγείας τους με την αλλαγή τους από το κάπνισμα στο άτμισμα, είπα να να γίνει μια προσπάθεια να δούμε ποια είναι τα σημεία που είδαν βελτίωση οι ατμιστές.
Μια διευκρίνιση εδώ: Βελτιώσεις θα έβλεπε ο καθένας στον οργανισμό του και με την απλή διακοπή του καπνίσματος και χωρίς αντικατάστασή του με το άτμισμα και κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερες. Επειδή όμως αρκετές έρευνες αναφέρουν ότι η μετάβαση στο άτμισμα έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη διακοπή του καπνίσματος, ας δούμε κατά πόσο αυτό πλησιάζει την πραγματικότητα. Τα παρακάτω μηνύματα επικεντρώνονται στις αλλαγές που είδαν οι ατμιστές στην υγεία τους. Παραλείπονται άλλα θέματα που δεν έχουν να κάνουν άμεσα με την υγεία του ατμιστή, παρόλο που είναι πολύ σημαντικά, όπως π.χ. : δεν βρωμάνε τα ρούχα, τα μαλλιά, αγκαλιάζουν τα παιδιά τους και αυτά δεν προσπαθούν να τους αποφύγουν λόγω τσιγαρίλας, δεν ενοχλούν τους γύρω τους με τον καπνό, καθαριότητα και καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι κτλ.
Τα μηνύματα πάρθηκαν με τη σειρά από την αρχή (2009) μέχρι κάπου στο 2011 όπου είχαν συμπληρωθεί 75 μηνύματα. Στη συνέχεια, μιας και ήταν φανερό ότι ίδιες αναφορές επαναλαμβάνονταν από διαφορετικά μέλη, αφέθηκαν κάποια έτη και έγινε μετάβαση στο 2014 από όπου πάρθηκαν άλλα 25 μηνύματα (μέχρι αρχές του 2016) συμπληρώνοντας έτσι τα 100 μηνύματα. Τα μηνύματα δεν επιλέχθηκαν. Μπήκαν με τη σειρά που βρέθηκαν κατά τη συλλογή τους. Έμειναν βέβαια απ' έξω σχόλια άλλων και άλλες συζητήσεις όπως επίσης έμειναν απ' έξω αναφορές για παρενέργειες κτλ. μιας και γι' αυτές υπάρχει ξεχωριστό θέμα εδώ: ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ - ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΜΙΣΜΑ: Μια δική μας "έρευνα"
Πιστεύω ότι με τον τρόπο που συλλέχθηκαν τα μηνύματα δίνουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα στις βελτιώσεις που είδαν οι ατμιστές στην υγεία τους. Τα μηνύματα βέβαια που γράφτηκαν στο θέμα δεν είναι μόνο 100 αλλά πολύ περισσότερα και συνεχώς γράφοντα καινούργια. Πολλά παρόμοια μηνύματα μπορεί να βρει κανείς επίσης και στην Αυτοπαρουσίαση μελών.
Τα μηνύματα συλλέχθηκαν από το παρόν θέμα "ΠΟΣΟ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ Η ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ;"
Η λίστα που περιέχει και περιλήψεις των μηνυμάτων, καθώς και τα link από όπου πάρθηκαν βρίσκεται εδώ: ΛΙΣΤΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ
Τομέας βελτίωσης (όπου υπήρχε πρόβλημα πριν) | Αναφορές βελτίωσης προβλημάτων (που οφείλονταν στο τσιγάρο). | Σημειώσεις - παρατηρήσεις |
αντοχή | 56 | |
αναπνοή | 50 | |
γεύση | 26 | |
όσφρηση | 26 | |
βήχας | 25 | |
ύπνος | 15 | |
ξύπνημα | 8 | |
φλέμα | 8 | |
δόντια | 8 | |
ροχαλητό | 6 | |
πλάκωμα (στο στήθος) | 5 | |
λαιμός | 5 | |
εξετάσεις (δείκτες - ιατρικές) | 4 | |
διάθεση | 4 | |
πίεση | 3 | |
στόμα | 3 | |
αλλεργίες | 2 | |
δέρμα | 2 | |
χοληστερίνη | 2 | |
Προσοχή: Τα νούμερα δείχνουν άτομα που είχαν πρόβλημα με το τσιγάρο και είδαν βελτίωση
Εξήγηση: Θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι αυτά τα ποσοστά είναι αναφορές βελτίωσης που έγιναν από άτομα που είχαν κάποιο πρόβλημα πριν που κάπνιζαν. Δηλ. τα μέλη που δεν είχαν για παράδειγμα πρόβλημα με βήχα ή αντοχές πριν τη διακοπή του καπνίσματος, δεν έγραψαν κάποια αναφορά γι' αυτό γιατί αφού δεν υπήρχε πρόβλημα, δεν υπήρχε και βελτίωση. Οι αναφορές από μέλη που είχαν κάποιο πρόβλημα και δεν είδαν βελτίωση ήταν ελάχιστες. Το πολύ 3-4% σε κάθε πρόβλημα. Δηλ. έγραψαν μηνύματα του τύπου "Αν και είδα βελτίωση σε κάποιους τομείς, ο βήχας (ή η αντοχή ή οτιδήποτε άλλο) δεν βελτιώθηκε.
Να το πούμε κι αλλιώς: Τα νούμερα δείχνουν τον αριθμό των καπνιστών που το τσιγάρο τους δημιουργούσε προβλήματα αλλά με το άτμισμα είδαν βελτίωση σ' αυτά τα προβλήματα.
Εφόσον οι αναφορές ΜΗ βελτίωσης δεν ξεπερνούν το 3-4% για κάθε πρόβλημα, αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που είχαν κάποιο πρόβλημα πριν (με το κάπνισμα), με το άτμισμα είδαν βελτίωση που φτάνει το 95%
Περισσότερες λεπτομέρειες θα δείτε κάνοντας κλικ στα link των μηνυμάτων στη ΛΙΣΤΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ
Δεν πρόκειται ακριβώς για κάποια "έρευνα". Πρόκειται περισσότερο για μια ανασκόπηση και μια στατιστική προσέγγιση στη βελτίωση της υγείας των ατμιστών μετά την αντικατάσταση του καπνού με τον ατμό αλλά και των προβλημάτων που δημιουργεί το τσιγάρο.
Δεν θα συλλεχθούν εδώ άλλα αποτελέσματα.
Λοιπον με τη σειρα μου κ εγω να σας πω μηπως και βοηθησω ανθρωπους που ενδιαφερονται.
Ειμαι 26 ετων, καπνιστης 10 χρονων, βαρυς καπνιστης 4 χρονων. Τελευταια ειχα τρομερα φλεμματα, βηχα, δυσκολια στην αναπνοη, προφανως και δεν μπορουσα να τρεξω ουτε μισο χιλιομετρο.Γενικως ειχε κυριευσει τη ζωη μου με πολυ ασχημο τροπο, τα παντα ηταν συνδεδεμενα με το τσιγαρο σε σημειο αηδιας. Εκανα 1 αποπειρα διακοπης με αποτυχια, κρατησε μονο μια βδομαδα. Εκανα επισης πολλες αποπειρες να το μειωσω αλλα παντα κατεληγα να καπνιζω παραπανω. Μου εφεραν δωρο ενα ηλεκτρονικο κ ειπα να δοκιμασω αν και δεν το εμπιστευτηκα. Απεναντι στο ηλεκτρονικο ακομα και σημερα ειμαι καχυποπτος ομως του αναγνωριζω καποια πραγματα. Το χρησιμοποιω 2 μηνες μονο, αλλα αποκλειστικα. Κανενα τσιγαρο.
1) Τα φλεμματα εξαφανιστηκαν
2) Οι ανασες μου ειναι τρομερα βελτιωμενες
3) Παλιοτερα εκανα προσπαθειες αθλησης, τα 5 χιλιομετρα τα εβγαζα μετα απο 4-5 μηνες με παρα πολυ ζορι. Τωρα στον 1ο μηνα βγαζω 6 χιλιομετρα χωρις διακοπη για περπατημα. Σταματαω οταν κουραζεται το σωμα μου, οχι οταν κοβεται η αναπνοη μου κ ομολογω οτι αυτο το χα ζησει τελευταια φορα οταν ημουν 15 χρονων.
4) Τα προφανη, δε μυριζω ασχημα, δεν ενοχλω κλπ κλπ.
5) Δεν εχω την τρομερη εξαρτηση οπως με το τσιγαρο. Μπορω να μεινω χωρις ηλεκτρονικο καποιες ωρες ενω με το τσιγαρο παντοτε εψαχνα τροπο και χρονο να κανω ενα. Ως και το εξευτελιστικο σημειο της τουαλετας στον χωρο εργασιας καθως απαγορευεται.
6) Πριν ξεκινησω πολυ συχνα ακουγα την καρδια μου η ειχα ταχυπαλμιες σε κατασταση αγχους, αυτα εχουν εξαφανιστει.
Τα μειονεκτηματα:
1) συνεχιζω να ειμαι εξαρτημενος στην νικοτινη
2) οι αγνωστες συνεπειες του ατμισματος
Συμπερασματικα το προτεινω στους τρομερα εξαρτημενους οπως εγω, ας κανουν ομως πρωτα μια προσπαθεια να το κοψουν χωρις υποκαταστατα. Προς Θεου ομως κριμα να καπνιζουμε. Ας κανει ο καθενας κατι να γλυτωσει απ αυτον τον αργο θανατο