Χαιρετώ την παρέα.
Ακολουθεί σεντόνι.Καπνιστής υπήρξα για 4 χρόνια, 16 ετών έως 20. Ξεκίνησα με πακέτο, κατέληξα να κάνω 12.5gr τη μέρα (Old Holborn κίτρινο), ενώ υπήρχαν μέρες τα καλοκαίρια που θα κατέβαζα και δυο πακέτα lucky strike. Ήμουν πάντα λάτρης της εκγύμνασης και γι'αυτό το λόγο πήγαινα σε γυμναστήριο από 18 έως 20 ετών, όπου λόγω μετακόμισης σε σπίτι αρκετά μακριά από διαθέσιμο γυμναστήριο (Αθήνα, περιορισμένος χρόνος σα φοιτητής που παρακολουθεί τα μαθήματα του), το σταμάτησα. Εκείνη ήταν και η εποχή που ξεκίνησα το Η.Τ.
Σε 2 εβδομάδες από τώρα, κλείνω 1.5 χρόνο στον ατμό, άκαπνος.Οι διαφορές στην υγεία μου πέραν των γνωστών (βήχας, αναπνευστικό κλπ) είναι στο ότι
κατάφερα να μείνω σε φόρμα αυτά τα 2 έτη χωρίς καθημερινή, εντατική γυμναστική.
Εντάξει τα πήρα τα κιλά μου (5kg), αλλά σ'αυτό συμβάλλει και η διακοπή του γυμναστηρίου + ότι είμαι φαγανός.
Παρ'όλα αυτά, δε φουσκώνω στις σκάλες/ανηφόρες. Έχω διάθεση για περπάτημα. Όταν κατεβαίνω στην επαρχεία στο πατρικό μου, το μηχανάκι που είχα σαν πιο πιτσιρικάς, χρησιμοποιείται σπάνια, και αυτό διότι
πλέον έχω διάθεση για περπάτημα. Κάθε ml που ατμίζω, δακρύζει ο βενζινάς.
Το πρωινό ξύπνημα έστρωσε. Έχω μάθημα στις 9, ξυπνάω στις 8, 8.01 είμαι όρθιος.
Η γεύση επανήλθε. Ήμουν πάντα δύσκολος στην ποικιλία των φαγητών, τα τελευταία δυο χρόνια έχω προσθέσει τουλάχιστον 5 πιάτα (υγιεινά) τα οποία τρώω με ευχαρίστηση. Ποτά, cocktails, σύνθετα γλυκά όλα απέκτησαν ξανά διαφορετικό "νόημα".
Ίσως να μην ταιριάζει τόσο στον τομέα της υγείας το να μιλήσω για το πως βρομούσαν τα δόντια, τα ρούχα και το σπίτι, αλλά θα το κάνω, γιατί το θεωρώ
ψυχολογική υγεία. Ντρεπόμουν να ήμουν σε "απόσταση αναπνοής" μη καπνιστών. Δε μπορώ να φανταστώ πόσο θα βρομούσαν τα ρούχα μου.
Έχω άλλη άνεση με άτομα που δεν καπνίζουν. Η μυρωδιά στο σπίτι, μου προσδίδει γαλήνη/ευχαρίστηση πλέον και όχι υπενθύμιση ότι πρέπει να καπνίσω. Τα τελευταία αυτά 2 έτη, και κυρίως λόγω του τελευταίου, οι ώρες διαβάσματος μου έχουν αυξηθεί και τα χρωστούμενα μαθήματα έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, με πολύ καλούς βαθμούς. Αυτό το αποδίδω στο ότι σ'έναν χώρο που δεν έχει καπνιστεί πάνω από ένα πακέτο τσιγάρα από τη μετακόμιση και μετά (φίλων και συγγενών)
η συγκέντρωση μου σε ότι κάνω είναι σε πολύ μεγάλα επίπεδα.
Τέλος, έχω ελαττώσει τους καφέδες και το ποτό. Κατά πολύ. Πριν το Η.Τ, έπινα (στο σπίτι) 2-3 φραπέ (2.5 κουταλιές
καφέ σκέτο). Πλέον, πίνω μάξιμουμ 2 (1.5 κουταλιά) αλλά μπορώ να περάσω και μέρες χωρίς καθόλου καφέ, χωρίς να τρελαίνομαι. Όσο για το ποτό, πλέον γευστικά ένα ποτήρι με γεμίζει. Έπινα για αρκετό καιρό ούζο σκέτο (μόνο πάγο) για να νιώθω τη γεύση του, πλέον πίνω τη μισή ποσότητα αραιωμένη με νερό.
Τελειώνει το σεντόνι και σίγουρα λείπουν πολλά που δεν αναφέρω μιας και δε μου έρχονται όλα στο μυαλό ή δεν ταιριάζουν τόσο στον τομέα της υγείας.
Γράφω αυτό το μήνυμα, και βάζω υπενθύμιση στον εαυτό μου να αναφέρω νέα αποτελέσματα σε 6 μήνες από τώρα, μιας και άνοιξε γυμναστήριο στην περιοχή μου και από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη θα κάνω συνδρομή, και θα ήθελα πολύ να συγκρίνω τα προ-ΗΤ, το παρών μήνυμα και το τότε.
Καλή δύναμη σε όλους, να μείνουμε στον ατμό ή τίποτα, ευχαριστώ όσους διάβασαν τα γραφόμενα μου