"Ατμίζω" για πάνω από 8 μήνες τώρα.
Ήμουν για χρόνια καπνιστής των δύο σχεδόν πακέτων ημερησίως (διάφορες μάρκες). Τρία χρόνια πριν, το είχα γυρίσει σε στριφτό (1 σακουλάκι Old Holborn των 25 γρ. ημερησίως). Σε μια προσπάθεια να ελαττώσω την πίσσα και τη νικοτίνη, τους τελευταίους μήνες (πριν το ηλεκτρονικό) το είχα γυρίσει πάλι σε πακέτο (Ultra Lights 0,1 mg), αλλά έφτανα σχεδόν τα
τρία πακέτα.
Πριν το γυρίσω στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είχαν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες ενδείξεις ότι αν συνέχιζα το κάπνισμα με το ρυθμό που το έκανα, σε 5-10 χρόνια θα λαχάνιαζα από το τρίτο μου κιόλας βήμα. Το βράδυ
πριν τον ύπνο έβηχα και έψαχνα να βρω μια θέση στο κρεββάτι που να μην ακούγεται το
τρενάκι που σφύριζε στους βρόγχους μου.
Δοκίμασα
τσίχλες αλλά τις πέταξα αμέσως, πήρα
χάπια Champix που αναστέλλουν τους υποδοχής νικοτίνης στον εγκέφαλο και τα οποία δούλεψαν πραγματικά: Δε μου έκανε αίσθηση για τσιγάρο και ούτε με ευχαριστούσε ιδιαίτερα όταν το κάπνιζα αλλά μου έλειπε η
συνήθεια. Αποτέλεσμα: χάλασα τη θεραπεία γιατί ήθελα ένα τσιγάρο στο χέρι και να... βλέπω τον καπνό να βγαίνει!
Και τότε (Σεπτέμβριος 2008) ανακάλυψα το
ηλεκτρονικό τσιγάρο. Για λίγες μέρες έκανα αναγνωριστικές
δοκιμές στη χρήση του μαζί με το κλασικό τσιγάρο και ανακάλυψα ότι τελικά με κάλυπτε για αρκετές ώρες μόνο του σε μεγάλο βαθμό. Έτσι αποφάσισα να κόψω τελείως το κλασσικό και να το τηρήσω μια βδομάδα τουλάχιστον με το ζόρι.
Την πρώτη μέρα ζορίστηκα λιγάκι (ελάχιστα θα έλεγα), τη δεύτερη λιγότερο και από την τρίτη ήταν σαν να κάπνιζα κανονικά. Η
ικανοποίηση μπορεί να μην ήταν 100% αλλά σίγουρα πάνω από
90% και με τη συνήθεια
μεγάλωνε περισσότερο. Επίσης δεν είχα τη
νευρικότητα που εμφανίζεται σε πολλούς όταν προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα γιατί το η.τ. αποδείχτηκε (για μένα τουλάχιστον) πολύ καλό υποκατάστατο.
Οι διαφορές στην υγεία φάνηκαν στις πρώτες 10 μέρες και ήταν τεράστιες.
* Στη δέκατη μέρα το
τρενάκι (στον ύπνο) είχε εξαφανιστεί τελείως. Σε άλλους κάνει 1-2 μήνες αλλά εγώ είδα τη διαφορά αμέσως. Πρέπει να πω ότι η διαφορά που είδα σ' αυτές τις πρώτες μέρες ήταν τόσο μεγάλη που μετά δεν υπήρχαν πολλά περιθώρια για βελτιώσεις, ή τουλάχιστον δεν ήταν τόσο εμφανείς γιατί ήταν πολύ βαθμιαίες.
* Στο ύπνο μου εξαφανίστηκε σχεδόν το
ροχαλητό (συμβαίνει μόνο αν είμαι πολύ κουρασμένος πια). Αυτό άργησε λίγο όμως - κανά μήνα.
* Οι
αντοχές μου έχουν αυξηθεί τρελά (μου φαίνεται απίστευτο γιατί ήταν σε άθλιο επίπεδο) και πήγα πάνω από 10 χρόνια πίσω στο χρόνο, ίσως και 15. Οι εσπνοές που μου είχε δώσει η πνευμονολόγος μου, δεν είχαν το αποτέλεσμα που είχε το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Και τις έπαιρνα για ένα δίμηνο περίπου. Τώρα τις έχω αφήσει στην μπάντα, δεν τις έχω ανάγκη!
* Ατμίζω
στο σπίτι όποτε μου "ατμίσει" και δεν ενοχλώ κανέναν. Οι κόρες μου παλιότερα με κυνηγούσαν κάθε φορά που εμφανιζόμουν στο σαλόνι με τσιγάρο ή όταν άφηνα ανοιχτή την πόρτα του γραφείου μου (που οι τοίχοι του είχαν γίνει καφετιοί από τον καπνό). Τώρα και στο πρόσωπο να τους φυσήξω τον ατμό, τον περιεργάζονται οσφρητικά για να πουν στο τέλος ή "Μπα δε μυρίζει καθόλου" ή "Α! Κάτι μυρίζει λιγάκι. Ωραία μυρίζει, τι άρωμα είναι;" !!
* Η
όσφρησή μου βελτιώθηκε. Δεν το είχα καταλάβει γιατί μάλλον συνέβη σιγά σιγά αλλά μου έτυχε δυο τρεις φορές τελευταία που είπα πρώτος "κάτι μυρίζει" στην παρέα, ενώ πριν όλοι έλεγαν ότι κάτι μυρίζει κι εγώ τους κοίταγα με απάθεια.
Για τη
γεύση δεν μπορώ να πω ότι παρατήρησα μεγάλες διαφορές.
Όλο το παραπάνω μπορεί ν' ακούγεται σαν διαφημιστική καμπάνια ή
προπαγάνδα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά δε φταίω εγώ γι' αυτό. Απλά εκφράζω αυτά που μου συνέβησαν με τη χρήση του.
Αρκετοί εδώ μέσα με ξέρουν, και ξέρουν ότι
δεν έχω σχέση με εμπορία των εν λόγω συσκευών (δυστυχώς δεν έχω ιδέα από εμπόριο αλλιώς θα το επιχειρούσα) και είμαι ένας απλός "ατμιστής" που εντελώς τυχαία ανακάλυψα το προϊόν (και έχω
ξαπαραδιαστεί μέχρι να πετύχω κάτι σωστό).
Το φόρουμ αυτό έπεσε στα χέρια μου επίσης από
τύχη γιατί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του (ο τωρινός επίτιμος πρόεδρος) ήταν πολύ απασχολημένος με δουλειές στα προς το ζην και μου το έδωσε λόγω κάποιας πρώην εμπειρίας μου σχετικά με τα φόρουμ και του εμφανούς
ενδιαφέροντός μου για το θέμα. (Ήμουν ο πρώτος πόστερ στο παλιό φόρουμ και σχεδόν όλα τα μηνύματά μου είχαν σοβαρό λόγο ύπαρξης, όχι μπλα μπλα για να περνάει η ώρα). Το γιατί, βέβαια, είναι προφανές από την προϊστορία μου ως καπνιστή.
Βέβαια το η.τ. είναι ένα προϊόν που δεν έχει δοκιμαστεί μακροχρόνια και αυτό με κάνει να
επαγρυπνώ σε νέα και ειδήσεις σχετικά με το θέμα. Όσο όμως περνάει ο καιρός, τόσο και μικραίνουν οι ανησυχίες μου, με το σκεπτικό ότι αν υπάρχουν κάποιες παρενέργειες που κάνουν χρόνια να εμφανιστούν και το ρίσκο πλησιάζει αυτό του κλασικού τσιγάρου (λέμε, "ΑΝ"), τότε αξίζει χίλιες φορές παραπάνω από την άποψη ότι τουλάχιστον με το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχεις μια πάρα πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και δεν βλάπτεις και τους γύρω σου. Αν βέβαια δεν υπάρχει καμία επίπτωση τότε αξίζει εκατομμύρια φορές παραπάνω, τι να λέμε...
Ξέχασα να πω και το "
αρνητικό": Πήρα γύρω στα
5 κιλά μέσα σε 1 μήνα, ανέβηκα στα +7 τον δεύτερο και επανήλθα στα +5 τον τρίτο αλλά ευτυχώς παρέμεινα εκεί. Μου έχει ανοίξει η
όρεξη πολύ και τρώω σαν λύκος. Ευτυχώς δεν ήμουν ποτέ υπέρβαρος, οπότε τώρα με τα +5 κιλά ίσως να είμαι ελαφρά.
Αυτά περί ατμίσματος και βελτίωσης της υγείας από μένα.